In timpul sarcinii, corpul unei femei trece printr-o perioada de transformare, perioada care poate aduce cu sine si cateva probleme de natura medicala sau chiar fizica/psihica. Inca de la inceputul sarcinii, medicii recomanda ca ambii parteneri sa renunte, pe cat posibil, la tigari, bauturi alcoolice, precum si la folosirea oricaror alte substante care ar putea impiedica sau afecta dezvoltarea normala a fatului.

De asemenea, se recomanda gravidelor sa evite calatoriile cu avionul sau orice alt tip de deplasare care, prin natura sa, pot pune in pericol sarcina. In primele trei luni, sunt aproximativ 12,5% sanse ca sarcina sa fie pierduta. Desi zborul in sine nu creeaza conditii propice pierderii sarcinii si nici nu afecteaza in vreun fel evolutia ei (intrucat pasagerii nu resimt cresteri de presiune), exista sanse ca femeile sa aiba nevoie de ingrijiri medicale.

De asemenea, primele saptamani sunt cele mai dificile pentru o gravida, intrucat aceasta resimte zilnic greturi si chiar ameteli. Asadar, orice calatorie pe calea aerului efectuata in aceasta perioada, poate deveni mai mult decat necomfortabila in conditiile in care pot fi martori la greturile “matinale” sau la problemele aferente.

Al 2-lea trimestru de sarcina, corespunzator intervalului de timp 3-6 luni, este considerat cel mai sigur pentru a putea zbura cu avionul. Cum riscurile unui avort spontan sunt mici in acest interval, medicii nu am nimic impotriva efectuarii unor calatorii cu avionul. Ultimul trimestru de sarcina, cel corespunzator intervalului 6-9 luni, este cel mai dificil. Intrucat exista posibilitatea ca gravida sa nasca mai devreme, medicii recomanda evitarea oricaror tipuri de calatorii indelungate, indiferent ca sunt cu avionul sau cu trenul.

zborul cu avionul in sarcinaDe ce? Pentru ca exista posibilitatea declansarii nasterii, si daca in timpul nasterii se iveasc complicatii, unele dintre acestea nu pot fi rezolvate decat intr-un spital. Cum nici pilotii si nici insotitorii de zbor nu au competenta de a asista o gravida sa nasca, marea majoritate a companiilor au o politica destul de rigida cu privire la efectuarea calatoriilor cu avionul de catre gravidele ce au depasit  34 de saptamani. Astfel, transportul lor este fie interzis cu desavarsire, fie este permis, insa doar in conditiile in care acestea aduc o adeverinta parafata de un medic specialist, care sa ateste ca sarcina s-a desfasurat normal si ca cel mai probabil, nasterea va avea loc la termenul normal.

Principala temere a medicilor cu privire la subiectul de mai sus e faptul ca de-alungul timpului, au fost inregistrate cateva cazuri de femei care au dezvoltat o tromboza venoasa profunda, adica au dezvoltat cheaguri de sange, care ulterior au urcat in cavitatea toracica si au provocat pagube. S-a constatat ulterior ca toate cheagurile formate au aparut gratie deshidratarii, lucru care i-a determinat pe toti medicii sa inceapa sa recomande hidratarea in permanenta a femeilor gravide in timpul zborurilor.

Chiar si asa, pentru a evita alte probleme dar si pentru a mari gradul de siguranta, se recomanda ca:

• Femeile gravide sa aiba intodeauna un insotitor care sa cunoasca persoanele de contact (de urgenta) ale femeilor gravide;

• Sa se evite companiile care ofera bilete de avion ieftine in cadrul unor curse operate de companiile low-cost;

• Sa se evite zborurile efectuate dimineata, in mare parte pentru a nu avea parte de greturile matinale in timpul avionului;

Suplimentarea cu vitamine;

• Femeile gravide ar trebui sa aiba in permanenta asupra lor date despre evolutia sarcinii, numarul de contact al medicului supraveghetor, dar si date despre grupa de sange si despre bolile suferite anterior;

• In conditiile in care pilotii nu anunta turbulente, femeile trebuie sa faca o plimbare de-alungul culoarelor la intervale de 2-3 ore.

Articol trimis de Robert Ivan

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4