Sarcina gemelara sau cea multipla creste riscul de a dezvolta probleme pe parcursul graviditatii. Experientele arata ca, de multe ori, numarul fetilor este direct proporțional cu cel al posibilelor necazuri. Cauzele unei sarcini multiple sunt multe: ereditare, rasiale, de status constitutional, iar în ultimul timp, un loc important în determinismul gemelaritatii este ocupat de tratamentele pentru infertilitate si de fertilizarea in vitro. Iata doua eventuale complicatii ce pot apare in timpul sarcinii gemelare:

Sindromul transfuzat – transfuzor.

Acest sindrom este o complicatie ce apare in sarcinile gemelare monocoriale. Aceste sarcini sunt monozigote ( gemeni "adevarati" ) si sunt caracterizate prin comunicarea dintre vasele de sange ale celor doua placente. Din cauza presiunii trecerea sangelui se realizeaza de la una la cealalta, si este posibil ca un fat sa fie hiperperfuzat, adica sa primeasca prea mult sange, iar celalalt fat sa primeasca mai puţin. Riscul este acela de a da nastere unor bebelusi cu greutate diferita: un fat poate fi mult mai mic, anemic, hipoxic, cu intarziere de crestere, ceea ce poate duce la moarte fetala si lichid amniotic redus, iar celalalt fat poate fi mult mai mare, cu policitemie, hipertrofia cordului, edeme si lichid amniotic in exces.

Nu intrati insa in panica! Acest sindrom este foarte rar si exista tratament. Trebuie doar sa se depisteze din timp existenta lui pentru a putea fi tratat inainte de a surveni alte complicatii mult mai grave.

Diagnosticul este pus datorita ecografiei care scoate in evidenta o inegalitate de crestere a celor doi gemeni. Fatul transfuzor apare hipotrofic si exista o diminuare a cantitatii de lichid de lichid amniotic, in timp ce fatul transfuzat prezinta o cantitate mult mai mare de lichid amniotic.

sarcini gemelareSindromul transfuzat – transfuzor apare de regula in al doilea trimestru de sarcina iar riscurile sunt: avortul, nasterea prematura, sau moartea in uter a fetului transfuzeur.

Cazurile speciale de siamezi.

Aceasta denumire vine de la cei doi frati Chang si Eng Bunker (1811-1874), originari din Siam, fosta Thailanda. Acestia erau uniti printr-o banda de cartilaj in zona toracelui. Dupa ce au calatorit multi ani alaturi de circul Barnum in anii 1840 s-au casatorit cu surorile Sarah si Adelaide Yates din Carolina de Nord si au achizitionat doua ferme vecine din zona Mount Airy. Familiile celor doi gemeni siamezi au dat nastere la 20-23 copii, unii murind inca de la nastere sau din perioada copilariei. Cei doi frati siamezi locuiau timp de trei zile la ferma unuia si urmatoarele trei zile la ferma celuilalt. In ianuarie 1874, Chang, care era un mare consumator de bauturi alcoolice, s-a imbolnavit de pneumonie si a decedat. La cateva ore a murit si sora acestuia, Eng.

Denumirea de siamezi se refera la gemenii monozigoti a caror separare in doua se face mult mai tarziu si incomplet. Li se mai spune si gemeni conjuncti sau gemeni uniti si pot imparti fie acelasi ficat, fie acelasi cap sau acelasi corp. Malformatia apare la sarcinile gemelare cu gemeni monozigoti (proveniti din acelasi ovul fecundat, care in stadiul de ou se divide in doua), este rara, afectand o sarcina din 100.000 si se produce in 0,5 pana la 1% din sarcinile gemelare. Rata medie de supravietuire este intre 5%-25% si apare mai frecvent la gemenii de sex feminin (75%).

Oul se divide mai tarziu in doua, iar embrionii raman legati prin anumite parti ale corpurilor lor - de cele mai multe ori peretele abdominal si toracic - organele comune fiind atunci ficatul, pericardul, inima si tubul digestiv.

In functie de locul unde cei doi raman lipiti se poate lua in calcul posibilitatea de ai opera dupa nastere. Medicii ii pot separa chirurgical daca este posibil, insa atunci cand exista organe vitale in comun este greu de salvat ambele vieti. Din fericire, datorita ecografiei, se pot depista la timp siamezii putandu-se astfel recurge la intreruperea de sarcina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole