Noni in timpul sarcinii
Una dintre intrebarile puse de femeile insarcinate este referitoare la consumul de...
Plansul fara nici un motiv, schimbarile starilor emotionale, oboseala, sunt aspecte normale ale sarcinii. In primul trimestru, in organism creste nivelul de hormoni necesari pentru a sustine sarcina. Unele femei resimt aceste cresteri similare de hormoni si inaintea menstruatiei. Dureaza putin timp acomodarea cu notiunea ca fetusul va deveni copilul lor, si se manifesta diferit de la femeie la femeie. Unele femei simt acest lucru inca de cand afla ca sunt insarcinate, altele in momentul cand aud primele batai ale inimii copilului, cam la 12-13 saptamani de sarcina, altele cand simt primele miscari ale copilului.
Este normal sa ai astfel de sentimente, ce rezulta din acomodarea cu sarcina, faci primii pasi spre un nou rol in viata, care va implica multe aspecte. Aceste sentimente vin din incercarea ta de a face fata tuturor intrebarilor si nelinistilor pe care le ai.
Medicamentatia antidepresiva nu este in mod normal indicata in timpul sarcinii. Cu toate acestea, daca medicul considera necesar, poate prescrie anumite medicamente. Tratamentul este de fiecare data stabilit in functie de caz. Doctorul tau, si de multe ori psihiatrul sau psihologul vor discuta aceasta situatie cu tine. In schimb poti apela la remedii naturiste cum ar fi un supliment alimentar realizat din planta Rhodiola Rosea, il puteti gasi sub numele Rhodiolin de la Calivita.
Pe masura ce sarcina evolueaza, starile emotionale pot deveni mai pronuntate. Din al treilea trimestru poti deveni foarte emotiva, cam tot timpul. Este foarte normal. Poti de asemenea sa fii putin tensionata cand te gandesti la travaliu si nastere. Schimbarile de dispozitie pot aparea foarte des, si poti deveni mai irascibila. Ralaxeaza-te, si nu te mai concentra asupra sentimentelor tale. Vorbeste cu partenerul tau despre ceea ce simti si experientele prin care treci.
Pe masura ce uterul creste in timpul sarcinii, e posibil sa simti mici crampe sau dureri in abdomenul inferior, sau in partile laterale. Uterul se poate intari sau contracta in timpul sarcinii. Daca nu simti acest lucru, nu este nici o problema. Totusi, daca contractiile sunt insotite de sangerari vaginale, contacteaza doctoral imediat.
Contractiile Braxton-Hicks sunt nedureroase, aritmice, si le poti simti cand pui mana pe abdomen, sau chiar la nivelul uterului. Aceste contractii pot fi simtite destul de devreme in timpul sarcinii si la intervele neregulate. Acest lucru nu indica un travaliu prematur.
Senzatii de mici intepaturi pot aparea uneori in zona pelviana, datorita cresterii presiunii atunci cand copilul se misca. Gadilaturi, presiune sau mici lovituri sunt de asemenea senzatii comune.
Pentru a atenua din disconfort, intinde-te pe o parte pentru a reduce presiunea exercitata asupra pelvisului si a nervilor, venelor si arterelor din zona pelviana.
Dureri ale ligamentelor pot fi de asemenea resimtite. Ligamentele se gasesc de o parte si de alta a uterului. Pe masura ce acesta se mareste, ligamentele se intind. Miscarile bruste pot intinde ligamentele, cauzand disconfort. Acest lucru nu este periculos pentru tine sau pentru copil, dar poate fi incomod.
Ai grija sa nu faci miscari bruste. Daca ai senzatia de diconfort, ar putea ajuta sa te intinzi putin si sa te odihnesti. Unii doctori elibereaza retete de medicamente impotriva durerii, daca aceasta persista.