Desi de cele mai multe ori imaginea celor 9 luni de sarcina este prezentata intr-o lumina idilica, s-a constatat ca cel putin una din 10 femei sufera de depresie pe perioada sarcinii. Ani la rand, expertii au considerat ca hormonii produsi pe timpul sarcinii le protejeaza pe femeile gravide de efectele depresiei, ele devenind expuse acestei afectiuni abia dupa nastere. Acum insa, cercetarile medicale moderne au demonstrat ca situatia sta exact invers, adica odata cu inceperea celor 9 luni, schimbarile hormonale pot afecta activitatea creierului ducand in mod direct la depresie.

Si vorbind tot despre schimbarile hormonale, trebuie mentionat faptul ca vinovati de starile de anxietate pe care le resimt unele gravide sunt tot hormonii specifici perioadei de sarcina.

Desi exista, depresia si anxietatea pot trece uneori neobservate deoarece multe femei au obiceiul sa isi nege sentimentele, mascandu-le sub pretextul "toanelor" de care sufera orice gravida. Insa asta cu siguranta ca nu este bine. Medicul trebuie sa cunoasca toate problemele pe care gravida le are pe perioada sarcinii indiferent daca vorbim aici de cele de ordin fizic sau psihic. Sa nu uitam ca sanatatea psihica este la fel de importanta ca cea fizica si nu de putine ori psihicul are influenta directa si asupra fizicului.

Spre exemplu, dupa studii aprofundate, cateva echipe de cercetatori au reusit sa demonstreze ca depresia si anxietatea pot fi cauza unei nasteri premature sau pot duce la probleme ce tin de dezvoltarea copilului.

Factori de risc

depresia in timpul sarciniiDaca in trecut femeia a avut crize de depresie sau anxietate sau daca acestea au existat in istoricul medical al familiei la unul dintre membrii apropiati, atunci, aparitia sarcinii va accentua si mai mult riscul de recidiva.

Apele tulburi din relatia de cuplu sunt alt motiv serios de aparitie a depresiei. Femeia gravida nu trebuie sa traiasca cu iluzia ca venirea pe lume a unui copil va aduce relatia cu partenerul de viata la ceea ce era odata. Dimpotriva, copilul cere timp, atentie, dragoste si multe altele asa ca relatia intre parteneri daca nu este consolidata pe perioada sarcinii va avea si mai mult de suferit dupa nastere.

Printre factorii de risc accentuat in aparitia depresiei se numara si o sarcina pierduta, in trecut. In aceste conditii, mai ales daca pierderea a fost suferita in ultimul an, viitoarea mama nu a avut la dispozitie timpul necesar ca sa isi revina complet din punct de vedere emotional iar grijile care apar acum pot contribui decisiv la aparitia depresiei.

Tratamentele de fertilitate desi ofera sansa nesperata de a avea un copil au si un efect secundar: dupa ani de tratamente nereusite, unele femei ce au reusit sa ramana insarcinate in cele din urma vor avea de suferit de pe urma stresului si anxietatii cauzate de frica de a nu pierde copilul atat de mult dorit

Problemele cu sarcina sunt un alt motiv foarte serios de ingrijorare pentru viitoarea mama, mai ales daca este obligata sa stea in pat saptamani la rand sau este supusa unor analize amanuntite. Stresul general de grija pentru copilul nenascut combinat cu cel generat de numarul de analize si teste pe care trebuie sa le indure poate fi o grea povara pentru psihicul ei si asa destul de incercat.
Dintre factorii de risc major in aparitia depresiei si anxietatii se poate mentiona si lipsa de activitate care apare in anumite momente ale sarcinii, mai ales spre sfarsitul perioadei de noua luni.

Evenimentele stresante din viata de zi cu zi joaca si ele un rol negativ iar daca discutam de o femeie gravida al carei echilibru hormonal este mult modificat, daca nu chiar dat peste cap, efectele stresului zilnic vor fi chiar mai grave.

O categorie aparte de femei este cea a celor care, in trecut, au fost abuzate emotional sau sexual, fie fizic fie verbal. Aceste abuzuri pot creea o stare de subapreciere a propriilor posibilitati si o impresie generala de neajutorare precum si un marcant fenomen de izolare fata de toti cei din jur.

Acestia sunt doar cativa factori de aparitie a depresiei, insa pentru a evita aparitia ei este nevoie sa existe un dialog deschis si direct intre femeia insarcinata si medicul specialist care o are in evidente. De altfel trebuie retinut ca un factor de mare importanta ca luarea unor masuri din timp si evitarea aparitiei starilor de depresie sau anxietate va ajuta ca acestea sa nu apara nici dupa nastere.

Simptomele de baza ale depresiei

Unele simptome ale depresiei precum oboseala excesiva sau problemele de somn sunt comune cu cele ale perioadei de sarcina in sine si nu trebuie privite cu ingrijorare, insa daca acestea se combina cu o stare de tristete sau de disperare atunci aproape sigur este vorba de depresie.

Pentru femeia insarcinata care se simte slabita, incapabila sa isi duca la bun sfarsit treburile zilnice sau careia ii trec prin minte ganduri negative care duc pana la a-si face singura rau este indicat la modul imperativ sa isi contacteze imediat medicul care ii tine sarcina sub observatie pentru a primi o trimitere catre un specialist in domeniu. Acesta nu este un semn de slabiciune ci dimpotriva pentru ca viitoarea mama demonstreaza astfel ca are taria de caracter necesara pentru a se ingriji atat de ea insasi cat si de copilul ei inca nenascut.

Anxietatea in timpul sarciniiLa modul succint, o femeie insarcinata care are cel putin trei din urmatoarele simptome de mai mult de doua saptamani este posibil sa sufere de depresie:

  • nimic nu mai pare distractiv sau amuzant
  • viitoarea mama se simte trista, lipsita de chef, "goala " pe dinauntru pe durata intregii zile
  • ii este foarte greu sa se concentreze
  • este extrem de iritata sau plange in exces
  • probleme cu somnul: ori nu poate dormi, ori doarme excesiv de mult
  • oboseala continua
  • tulburari alimentare: mananca prea mult sau aproape deloc
  • are sentimente de vinovatie, lipsa de valoare si disperare care nu se pot justifica in nici un fel.
  • nu in cele din urma un indiciu important al depresiei sunt tulburarile de comportament manifestate prin alternari intre perioade de depresie si perioade in care viitoarea mamica este inexplicabil de bine dispusa.

Si care sunt simptomele anxietatii?

  • Atacurile de panica. Acestea apar pe neasteptate si se manifesta prin cresterea pulsului, ameteli, lesin, palme transpirate, greutate in a respira si un sentiment asemanator celui pe care il ai cand survine un atac de cord.
  • Ganduri de ingrijorare legate de sina insasi sau de copilul nenascut inca si care se repeta continuu de parca ceva rau ar urma sa se intample.

Cum se poate evita aparitia starilor de depresie sau de anxietate?

Atat depresia cat si anxietatea sunt reactii sufeltesti si biochimice ceea ce insemana ca in multe cazuri este inevitabila aparitia lor, insa un bun autocontrol emotional poate ajuta la usurarea simptomelor.

In primul rand calmul si linistea interioara sunt esentiale. Femeia care trece printr-o stare de depresie trebuie sa reziste dorintei de a face cat mai multe pana ce copilul va veni pe lume. Dimpotriva, avand in vedere ca dupa ce se va naste copilul, timpul pe care mama il va avea pentru propria-i persoana va scadea simtitor este bine ca macar pe perioada sarcinii sa se relaxeze, sa citeasca o carte, sa ia micul dejun in pat si in general sa faca tot ceea ce stie ca o face sa se simta bine.

Un al doilea element esential este relatia cu partenerul de viata. Aceasta este foarte importanta si perioada sarcinii trebuie sa fie una de apropiere pentru cei doi, cu atat mai mult cu cat vor trebui sa faca fata impreuna necesitatilor impuse de noul membru al familiei.

Nu in ultimul rand, femeia trebuie sa faca fata la stresul general de sarcina fara a lasa frustrarea sau eventualele nemultumiri sa se adune. Este indicat ca viitoarea mamica sa ia pauze atunci cand simte nevoia, sa nu se retina de la a plange sau faca exercitii si sa manance bine deoarece un stil de viata sanatos ajuta foarte mult.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole