Desprinderea placentei este o afectiune foarte grava ce se poate intalni pe perioada sarcinii si care consta in desprinderea placentei, partial sau total de uter, inainte de nastere. Desprinderea placentei poate priva copilul de oxigen dar si de nutrienti si poate cauza sangerari severe fiind periculos atat pentru mama cat si pentru copil. De asemenea, aceasta afectiune creste semnificativ riscul dezvoltarii de malformatii mai ales daca desprinderea nu este observata la timp.

Statistic vorbind, desprinderea de plancenta apare odata la 200 de sarcini. De cele mai multe ori se poate intalni in al treilea trimestru de sarcina dar in general poate aparea dupa a 20-a saptamana de sarcina

Simptomele desprinderii de placenta

In cele mai multe cazuri, desprinderea de placenta se manifesta prin sangerari vaginale ce variaza cantitativ de la cateva picaturi la cantitati serioase de sange. Exista insa si cazuri in care sangele se acumuleaza in uter, in spatele placentei si astfel nu apare nici o sangerare vizibila. Tot in randul simptomelor desprinderii de placenta se inscriu si durerile de spate si sensibilitatea crescuta in zona respectiva insa cea mai grava situatie este cea in care desprinderea de placenta induce in mod prematur travaliul.

Orice astfel de simptom, impune contactarea imediata a medicului care se ocupa de sanatatea mamei si efectuarea unor analize amanuntite in spital ce includ o evaluare completa a starii de sanatate, o monitorizare a pulsului fetal si o examinare cu ultrasunete.

Evident, este posibil ca in cazul in care apare o sangerare vaginala, aceasta sa nu fie provenita din uter si de aceea, medicul va examina atat vaginul cat si cervixul viitoarei mamici pentru a vedea daca sangerarea nu provine dintr-o eventuala infectie sau rana, un polip cervical sau din alta cauza.

Daca, pe de alta parte, pacienta are Rh-ul negativ si sufera de sangerari vaginale in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina iar tatal copilului nu are si el Rh negativ, viitoarea mamica va trebui sa primeasca un tratament special in acest sens.

Ce se intampla in cazul desprinderii de placenta

Desprindere placentaIn cazul in care sarcina este aproape terminata si data estimata pentru nastere nu este prea departe, este posibil ca medicul sa decida ca este nevoie de o cezariana.

Totusi daca nu exista sangerari majore si se constata ca desprinderea placentei nu este de mare amploare, ramane la latitudinea medicului sa decida daca nu este mai bine ca viitoarea mama sa isi continue sarcina in spital sub supraveghere medicala, urmand ca la o eventuala urgenta aparuta, pacienta sa fie imediat introdusa in sala de operatii pentru cezariana.

Pentru sarcinile inca premature la nastere si in cazul in care desprinderea de placenta nu este mare, atat medicul cat si pacienta trebuie sa cantareasca cu atentie situatia si sa aleaga dintre doua riscuri pe cel mai mic: fie copilul este nascut prematur, ceea ce poate fi foarte grav, fie se continua sarcina, ceea ce, insa, implica destule de multe riscuri.

O masura in cazul sarcinilor premature dar cu desprindere accentuata de placenta este administrarea de corticosteroizi ce stimuleaza dezvoltarea plamanilor la copil si previn aparitia altor probleme legate de nasterea prematura. Astfel, gravida ramane internata in spital si tinuta sub supraveghere medicala pentru a se interveni imediat ce desprinderea se accentueaza sau copilul nu se mai manifesta normal.

Predispozitia la desprindere de placenta

Nimeni nu stie exact ce cauzeaza desprinderile de placenta, dar aceasta afectiune apare cel mai des la femeile care:

  • Au suferit o desprindere de placenta la cel putin doua sarcini anterioare
  • Au hipertensiune cronica sau preeclampsie
  • Au probleme de coagulare a sangelui
  • Au apa rupta prematur
  • Au prea mult lichid amniotic (polihidramnioza)
  • Au avut sangerari vaginale anterior in timpul sarcinii
  • Au sarcina multipla iar desprinderea de placenta poate aparea dupa nasterea primului copil
  • Au suferit un accident (este vorba in special de accidente de masina), sunt lovite (lovituri in abdomen) sau sufera alte traume
  • Fumeaza sau folosesc cocaina
  • Au avut mai multi copii sau sunt in varsta (riscul aparitiei desprinderii de placenta creste cu inaintarea in varsta)

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole