Ecografia fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii care foloseste fascicule de ultrasunete, care reflectate permit realizarea unei imagini a fatului, a placentei si a fluidului amniotic. Aceste fascicule de ultrasunete reflectate realizeaza o imagine care poate fi vazuta pe un monitor.  Imaginile, care pot fi si colorate sunt denumite sonograme, ecograme sau scanari si pot fi salvate ca si o parte a inregistrarilor copilului si care poate fi chiar salvata ca film sau imagine pe un CD sau DVD la ecografele moderne.

Ecografia fetala se face pe parcursul sarcinii pentru a putea obtine informatii clare despre evolutia sarcinii, ecografia se face in fiecare trimestru de sarcina.

1. In primul trimestru ecografia fetala este realizata pentru:

  • Determinarea evolutiei sarcinii,
  • Depistarea unei eventuale sarcini multiple sau extrauterine,
  • Estimarea varstei gestationale (varsta fatului)
  • Estimarea riscului de prezenta a defectelor cromozomiale, ca de exemplu sindromul Down
  • Identificarea malformatiilor congenital ecare afecteaza creierul sau maduva spinarii

2. In trimestrul al doilea - ecografia fetala este realizata pentru:

  • Estimarea varstei fatului (varsta gestationala)
  • Aprecierea dimensiunii si pozitiei fatului, placentei si fluidului amniotic
  • Determinarea pozitiei fatului, cordonului ombilical si a placentei in timpul procedurilor gen amniocenteza sau a recoltarii de sange din cordonul ombilical
  • Detectarea unei malformatii congenitale, ca de exemplu defectul de tub neural sau al afectiunilor cardiace.

3. In al treilea trimestru ecografia fetala este realizata pentru:

  • A se asigura ca fatul este viabil si misca
  • Aprecierea dimensiunii si pozitiei fatului, placentei si lichidului amniotic
  • Ecografia transvaginala este in general realizata precoce in timpul sarcinii pentru a determina varsta gestationala sau pentru a detecta o sarcina ectopica. Ocazional este efectuata si tardiv in cursul sarcinii pentru a determina localizarea placentei sau in cazul sarcinilor cu risc pentru a masura lungimea colului uterin.

Cum se pregateste gravida pentru ecografie

In mod normal efectuarea ecografiei se face cu vezica plina. Astfel, se indica consumul de apa si de alte lichide chiar inainte de efectuarea testarii si evitarea urinarii inainte si in timpul efectuarii investigatiei. In cazul unei ecografii transvaginale, transductorul este acoperit cu un manson de latex si cu un lubrifiant vaginal. Daca ai alergia la latex spune-i medicului inainte de efectuarea investigatiei.

Se recomanda consultul medical in legatura cu orice motiv de ingrijorare referitor la necesitatea efectuarii ecografiei fetale, a riscurilor sale, a modului de realizare sau a rezulatelor care sunt indicate.

ecografia fetala in sarcina

Cum este efectuata ecografia in timpul sarcinei

In mod obisnuit o ecografie fetala este realizata de catre un medic specialist in ecografie. Totusi, poate fi efectuata de catre un radiolog sau de catre un obstetrician. Ecografia fetala poate fi efectuata in cabinetul medicului, in spital sau in clinica.

Deseori nu este necesara indepartarea completa a hainelor, poate fi lasat tricoul (sau bluza) si indepartat de la nivelul taliei fusta sau pantalonul. Daca pacienta poarta o rochie atunci aceasta va fi acoperita cu hartie sau material.

Cum alegem medicul unde facem ecografia?

Pe langa aparatura folosita pentru ecografie este importanta si pregatirea medicului ce interpreteaza ecografia. Este important sa alegem o clinica unde au un medic bine pregatit si cu experienta.

Eu personal am fost foarte multumita de ecografia facuta la Clinica Romclinic din Bucuresti.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole