Creşti într-un mediu cu drag de viaţă activă sau te naşti cu acest drag?

Cercetări noi sugerează că ultima variantă ar fi adevărată, cercetătorii identificând că grupurile de femele de şoricei care au făcut mişcare în timpul sarcinii au dat naştere unor pui mai activi fizic. Dacă această asociere va putea fi demonstrată la oameni noile mame ar putea face ceva pentru a obişnui copiii cu obiceiul mişcării.

Echipa din spatele acestui nou studiu spune că aceasta este o posibilitate distinctă - câteva studii umane au raportat rezultate care se potrivesc rezultatelor acestui test pe şoricei. Nu este clar însă dacă mamele active dau naştere unor copii cu plăcerea înnăscută a exerciţiului sau dacă sunt doar predispuse să ducă copiii pe această cale.

Pentru a lămuri acest aspect, cercetătorii de la Baylor College of Medicine in Houston, Texas au folosit şoricei identici genetic, spune Nancy Szokan, selectaţi din cei cărora deja le plăcea să alerge şi i-au separat în două grupuri pe durata sarcinii: jumătate au avut acces la o roată de alergare în cuşcă şi jumătate nu.

amintiri burta mamei

Cei care au avut acces la roată au alergat în medie 9,6 km pe noapte, 3,2 km spre sfârşitul sarcinii. Puii acestor şoricei au fost cu aproximativ 50% mai activi fizic faţă de cei ai şoriceilor născuţi de femelele care nu au avut roată de alergare în cuşcă, o distincţie care a persistat chiar şi când puii au juns la vârsta adultă. "Deşi majoritatea ne-am gândi că e vorba de o tendinţă individuală de a fi activ fizic determinată genetic, rezultatele studiului arată clar că mediul poate juca un rol important pe durata dezvoltării fetale", spune Robert Waterland.

Mai este nevoie de studii înainte de a spune clar că mamele care au activitate fizică dau naştere unor copii mai activi dar studiul sugerează că acest lucru este posibil. Şi poate da mamelor încă un motiv de a se menţine fizic active pe durata sarcinii - ceva ce este deja recomandat gravidelor pentru a-şi menţine starea de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că "activitatea fizică insuficientă" este unul din principalii 10 factori de risc pentru deces în lumea întreagă. "Dacă gravidele ştiu că activitatea fizică este bună nu numai pentru ele ci oferă beneficii pe termen lung pentru copii lor e posibil ca aceasta să le motiveze pentru mişcare", spune dr. Waterland.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole