In timpul sarcinii, apa este unul din elementele nutritive esentiale. Dupa concepere, necesitatile de apa ale gravidei cresc, din moment ce celulele fatului se divid (multiplica) si volumul de sange al mamei creste. Trebuie sa tinem cont de faptul ca setea, nu este cel mai bun semnal al deshidratarii, si simptomele de deshidratare sunt atat de vagi si unele bauturi consumate de fapt ar putea mai mult deshidrata, chiar daca inlatura starea de sete. Fiecare femeie insarcinata trebuie sa isi creasca consumul de fluide in special apa.

Kristen Montgomery, Ph. D., RN, scrie in Jurnalul Educatiei Perinatale: “Gravidele si femeile ce alapteaza ar trebui sa fie incurajate sa isi creasca consumul de apa si alte lichide, pentru a asigura necesitatile corpurilor… pentru a putea sustine circulatia fetala, fluidul amniotic si un volum de sange mai ridicat.

Deshidratarea este un semnal ca apa nu este suficienta pentru realizare diverselor procese ale organismului. De exemplu, conform website-ului AmericanPregnancy. Org, deshidratarea gravidelor este una dintre cauzele pentru un nivel scazut de lichid amniotic, astfel apar riscuri precum “comprimarea organelor fetale ce cauzeaza la randul lor defecte de nastere, sanse mai ridicate pentru pierderea sarcinii sau nasterea unui copil decedat, nastere prematura, si complicatii de sarcina precum comprimarea cordonului, fluid patat cu meconiu si nastere prin cezariana.

In lucrarea “Raising Baby Green”, Alan Greene, M. D., le recomanda femeilor insarcinate sa isi aminteasca de faptul ca placenta lor  “asigura aproximativ o cana de apa la fiecare ora” doar pentru a completa lichidul amniotic din pantec. Daca gravida nu consuma suficienta apa, atunci apa nu va izovari ca prin minune pentru copilul din pantecul ei aflat in dezvoltare.

Fetusii in dezvoltare impun cerinte ridicate pentru apa asupra femeii proaspat insarcinate. F. Batmanghelidj, M. D. (Dr. B), a fost un cercetator renumit pe plan international, autor si sustinator al puterii naturale de vindecare, a apei. In cartile sale, “Your Body’s Many Cries for Water” si “Water for Health, for Healing, for Life", dr. B recomanda femeilor insarcinate sa isi creasca consumul de apa atunci cand concep copilul, daca nu cumva mai repede. El explica: “De fiecare data cand o celula da nastere unei celule fiica, 75% sau mai mult din volumul sau trebuie sa fie umplut cu apa. Pe scurt, cresterea depinde de disponibilitatea apei.

In timpul perioadei intrauterine al expansiunii celulei, apa necesara pentru multiplicarea celulelor copilului trebuie sa fie oferita de mama”, a declarat dr. B. El a adaugat ca majoritatea femeilor nu isi ajusteaza consumul de apa decat in cea de-a treia luna de sarcina, la mult timp dupa ce s-a stabilit deshidratarea.

cea mai buna apa pentru gravideCeea ce este mai rau este ca majoritatea femeilor cand raman insarcinate sunt deja deshidratate. O estimare arata ca aproximativ 75% din populatie sufera de deshidratare cronica. De fapt, majoritatea populatiei este complet inconstienta de faptul ca consuma insuficienta apa. Simptomele deshidratarii, conform Clinicii Mayo, includ oboseala, irascibilitate si dureri de cap. Majoritatea femeilor insarcinate pur si simplu nu se gandesc la consumarea de apa atunci cand au aceste simptome.

Expertii sustin ca setea nu este un indicator de incredere referitor la deshidratare. Pana cand persoana simte setea, unele sisteme ale organismului au fost deja private de apa. Dr. B numeste acest lucru o forma cronica “de administrare a setei. Alte confuzii se afla in idea ca atunci cand suntem insetati, putem inlocui apa cu ceai, cafea sau alte bauturi ce contin alcool. Aceasta este o eroare frecventa”, a declarat el.

Femeile insarcinate nu stiu ca greturile de dimineata specifice primelor luni de sarcina reprezinta si unul din simptomele deshidratarii. Dr. B scrie: “Greturile de dimineata reprezinta un semnal al setei la fetus cat si la mama. Este primul semnal al deshidratarii mamei si fetusului la un loc.

Ochii umflati si gleznele umflate plus alte acumulari anormale de fluid (edem) sunt semne ale deshidratarii in timpul sarcinii, sustine dr. B. El nu este singurul expert care recomanda femeilor insarcinate sa bea apa pentru a-si invata corpurile ca este in regula sa lase o parte din cantitatea de apa sa iasa afara. Dr. B sustine ca retinerea de fluid provocata de deshidratare cauzeaza hipertensiune, care complica 6 pana la 10% dintre toate sarcinile.

Paul Chek, HHP (practicant al vindecarii holistice) sustine in una din lucrarile sale: “Sucurile procesate din fructe cu siguranta nu pot inlocui apa”. Pasteurizarea, pierderea de elemente nutritive, si elementele nutritive ieftine intarite sintetic, fac ca aceste sucuri din comert sa fie mai mult toxice decat nutritive, sustine el intr-un program audio, intitulat “Sunteti ceea ce mancati”.

Chek spune ascultatorilor, ca consumul de sucuri de fapt cere persoanei sa consume cantitati suplimentare de apa pentru a digera sucul. “Asadar, cand beti un pahar de suc va ganditi ca va hidratati, dar de fapt creati o perioada de deshidratare in care corpul trebuie sa scoata apa din tesuturi”, sustine Chek. Doar sucurile proaspete din legume si fructe contin suficiente elemente nutritive pentru a justifica un consum mai mic de apa. Pentru a evita pierderea de elemente nutritive, cel mai bine este sa beti sucuri de fructe si legume la un minut dupa ce ati terminat de preparat aceste bauturi.

Chek recomanda consumul de apa filtrata pura sau apa de izvor imbuteliata. Evitarea apei imbuteliata in plastic este recunoscuta tot mai mult ca fiind importanta pentru femeile insarcinate, si nu numai pentru ele. Din aceste considerante si tinand cont de slaba claitate a apei din orase se recomanda consumarea apei filtrate cu un filtru de apa performant. Dr. B sustine ca urina curata este un semn ca persoana bea suficienta apa. Amandoi au recomandat adaugarea unei cantitati mici de sare de mare in apa consumata pentru a asigura ca aceasta intra in celule si reactioneaza cum trebuie.

James Goodlatte, B. S. in kinesiologie, este antrenor personal certificat de NASM si practicant al vindecarii holistice care preda mamelor insarcinate cum sa hraneasca si sa creasca copii sanatosi si puternici. El este unul dintre fondatorii website-urilor YourSuperBaby.com, GetFitForBirth.com, si SecretsofPainlessChildbirth.com .

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole