Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate in jurul anusului sau in jurul rectului inferior. Rectul este ultima parte a intestinului gros care conduce la anus, deschiderea de la sfarsitul tractului digestiv prin care continutul intestinal paraseste corpul. Hemoroizii externi sunt situati sub pielea din jurul anusului si se dezvolta in rectul inferior. Hemoroizii interni se pot exterioriza prin anus. Cei mai multi hemoroizi se retrag inapoi in interiorul rectului, dar forma grava de prolaps poate fi exteriorizata permanent si necesita tratament.

Care sunt simptomele hemoroizilor?

Cel mai frecvent simptom pentru hemoroizii interni este sangele rosu aprins pe scaun, pe hartia igienica, sau in vasul de toaleta dupa un scaun. Hemoroizii interni care nu au prolaps nu sunt de obicei dureroasi. In schimb, hemoroizii cu prolaps cauzeaza adesea durere, disconfort, mancarimi anale. In hemoroizii externi se pot forma cheaguri de sange. Un cheag de sange intr-o vena este numit tromboza. Hemoroizii externi trombozati provoca sangerari, edem dureros sau nodul dur in jurul anusului. Cand cheagul de sange se dizolva, ramane pielea in exces. Aceasta se poate irita sau provoca mancarime. Incordarea excesiva, frecarea, sau curatarea in jurul anusului poate duce la agravarea acestora. Hemoroizii nu sunt periculosi si nu pun in pericol viata. Simptomele dispar de obicei in cateva zile, iar unii oameni cu hemoroizi nu au deloc simptome.

Cat de frecventi sunt hemoroizii?

hemoroizii in timpul sarciniiAproximativ 75 % din oameni vor avea hemoroizi la un moment dat in viata lor. Hemoroizii apar cel mai frecvente in randul adultilor cu varsta intre 45 si 65 ani. Aparitia hemoroizilor este de asemenea frecventa la femeile gravide. Sarcina poate provoca hemoroizi prin cresterea presiunii in abdomen, care poate mari venele in rectul inferior si anus. Pentru majoritatea femeilor, hemoroizii cauzati de sarcina dispar dupa nastere. Dar nasterea, in special cea naturala, are de asemenea o influenta nefavorabila asupra hemoroizilor deja existenti, deoarece in timpul expulziei poate apare trombozarea acestora, ceea ce duce la crize care sunt interpretate gresit de cele mai multe ori, adica se considera ca atunci a debutat boala hemoroidala.

Cum sunt tratati hemoroizii? Tratamente la domiciliu

O dieta simpla si modificarile stilului de viata reduc adesea umflarea hemoroiziilor si ameliorarea simptomelor. Dieta bogata in fibre poate face scaunele mai moi si mai usor de eliminat, si reduce presiunea asupra acestora cauzata de incordare.

Fibra este o substanta care se gaseste in plante. Organismul nostru nu poate digera fibre, dar acestea ajuta la imbunatatirea digestiei si previn constipatia. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale. Medicii pot sugera, de asemenea, de a lua un dedurizator pentru scaun sau un supliment de fibre, cum ar fi psyllium (Metamucil) sau metilceluloza (Citrucel).

Alte modificari in alimentatie care pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor includ :

- sa se bea intre 6 si 8 pahare de apa sau alte lichide nealcoolice in fiecare zi

- bai de apa calda a cate 10 minute de mai multe ori pe zi

- exercitii fizice pentru a preveni constipatia

- creme si supozitoare care pot ameliora temporar durerile si pruritul

Aceste tratamente pot fi folosite pentru o perioada scurta de timp, deoarece pot afecta pielea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole