Hernia ombilicala reprezinta o mica gaura sau un defect al peretelui abdominal care permite exteriorizarea unei anse intestinale, grasime sau portiuni de grasime prin inelul ombilical. In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-un orificiu mic prin muschii abdominali ai copilului. Acest orificiu se inchide in mod normal inainte de nastere. O presiunea abdominala prea mare poate fi cauza unei hernii ombilicale. Cele mai multe hernii ombilicale sunt congenitale, ceea ce inseamna ca aceasta hernie exista inca de la nastere. Poate ca hernia pana acum a fost mica sau nu a fost cauzata de simptome evidente. Sarcina sau faptul ca gravida a luat in greutate poate reprezenta un stres asupra defectului sau a zonei slabe a peretelui abdominal, facand ca hernia sa devina mai evidenta.

Exista diversi factori care pot creste presiunea abdominala in cursul sarcinii, acestia sunt: obezitatea, ridicarea de greutati, tusea, sarcini multiple, exercitii fizice incorecte.

In cele mai multe cazuri este cel mai bine sa asteptati pana dupa sarcina pentru a incerca sa corectati o hernie ombilicala.

Totusi, daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat.

hernia ombilicalaMajoritatea gravidelor au hernii ombilicale care trec neobservate deoarece defectul peretelui abdominal este atat de mic, incat prin aceasta deschizatura nu poate iesi tesut. Dupa ce gaura din peretele abdominal devine destul de mare, astfel incat ca tesutul sa treaca prin ea, hernia poate deveni dureroasa si se poate observa umflaturi in zona ombilicala. Atat sarcina, cat mai ales travaliul, pot agrava o hernie deja instalata.

Hernia ombilicala simpla fara complicatii se poate reduce (se poate impinde cu degetul in interior), in general aceasta nu necesita in general tratament chirurgical in timpul sarcinii. In cazul in care hernia se umfla si devine incomoda, este necesar ca gravida sa se odihneasca, si sa se maseze cu blandete in zona aefctata pana cand umflatura se retrage.

Hernia ombilicala poate deveni strangulata (nu se mai poate reduce), ansa intestinala nu mai primeste sange si tesutul moare, complicandu-se cu aparitia ocluziei intestinale (durere abdominala, varsaturi, greata). In cazul herniei strangulate tegumentele supraiacente defectului sunt rosii, in tensiune, uneori cianotice, cu caracter inflamator. In acest caz este obligatorie interventia chirurgicala de urgenta.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole