Cea mai mare problema in cazul herpesului genital este ca risti sa o transmiti mai departe copilului tau in timpul travaliulului si a nasterii. Herpesul genital poate fi transmis nou nascutului la nastere, la trecerea prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa. In cazuri extrem de rare, o femeie insarcinata poate transmite infectiacatre copilul sau direct prin placenta, daca a contactat la randul ei virusul pentru prima data in primul trimestru al sarcinii.

Care sunt riscurile pentru copilul meu inca nenascut daca am herpes genital?

Cea mai mare problema in cazul herpesului genital este ca risti sa o transmiti mai departe copilului tau in timpul travaliulului si a nasterii. Ce-i drept herpesul la nou-nascuti este relativ rar (circa 1500 de nou nascuti afectati in fiecare an), dar boala poate fi devastatoare asa ca este important sa invatam cum sa reducem riscul de expunere a nou nascutului la o asemenea afectiune.

Poti transmite herpesul tau copilului pe perioada travaliului si a nasterii daca ai forma contagioasa a virusului. De asemenea riscul de infectare este mare daca tu, la randul tau ai fost infectata cu herpes pe perioada sarcinii.

Desi este mai rar intalnit, tu poti transmite virusul si daca ai o infectie recurenta. De asemenea este bine sa stii ca daca ai avut vreodata o infectare cu herpes, virusul va ramane in organism, putand fi oricand reactivat.

In cazuri extrem de rare, o femeie insarcinata poate transmite infectia catre copilul sau direct prin placenta, daca a contactat la randul ei virusul pentru prima data in primul trimestru al sarcinii. Daca fatul este infectat in acest fel, virusul poate cauza malformatii foarte grave.

herpes genital

Voi avea nevoie de o cezareana daca am herpes?

Depinde. Daca ai fost infectata pentru prima data cu herpes genital inainte de al treilea trimestru al sarcinii sau chiar de dinainte de a ramane insarcinata si nu ai nici un fel de simptome vizibile atunci este foarte posibil ca medicul sa isi dea acceptul pentru o nastere normala.

In atare situatie, riscul ca micutul tau sa contracteze boala este de mai putin de 1%, conform statisticilor Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Acest fenomen se datoreaza faptul ca ai inceput sa dezvolti anticorpi pentru aceasta boala aproape imediat dupa ce ai fost infectata, iar acesti anticorpi sunt dati si copilului pe perioada celor noua luni de sarcina, direct prin placenta. Astfel, intr-o perioada cuprinsa intre sase si 12 saptamani, copilul tau va avea o anumita imunitate ca rezultat al anticorpilor. Insa este vorba doar de o protectie partiala.

Pe de alta parte, daca ai un acces de herpes sau mai ai putin pana la un acces si tocmai atunci ti se rupe apa sau intri in travaliu, vei avea nevoie de urgenta de o nastere prin cezariana. O astfel de situatie se intalneste atunci cand ai leziuni evidente pe cervix, vagin sau ai simptome de genul mancarimilor, arsurilor sau durerilor care uneori semnaleaza un acces iminent.

Singura exceptie o reprezinta cazul in care ti se rupe apa iar copilul nu este suficient de maturizat pentru a fi adus pe lume, caz in care medicul va face tot posibilul ca sa intarzie aducerea micutului pe lume, dandu-i timp sa se dezvolte.

Pentru a-ti imbunatati sansele de a naste normal, unii experti recomanda ca femeilor insarcinate cu herpes genital recurent sa le fie oferite o medicatie antivirala orala incepand cu a 36-a saptamana de sarcina si pana la nastere. De asemenea, in sprijinul acestei afirmatii vin si unele studii recente care afirma ca o asemenea medicatie poate reduce riscul aparitiei unui abces de herpes la momentul travaliului.

Daca dobandesti herpes pentru prima data tarziu in sarcina si testele de sarcina confirma ca nu ai mai avut herpes inainte, multi experti recomanda ca nasterea sa se faca prin cezariana chiar daca nu ai simptomele specifice in perioada travaliului.

Ideea este ca sistemul tau imunitar nu a avut timp sa se adapteze si sa creeze anticorpi care sa combata infectia.

Copilul meu poate sa fie infectat cu herpes de la mine sau de la alta persoana?

Da, circa 5% din cazurile de herpes la nou nascuti sunt contractate dupa nastere si poate fi la fel de periculos ca si herpesul contractat la nastere.

Ca sa eviti aparitia unei asemenea probleme ai grija ca toti oamenii ce intra in contact cu copilul tau sa fie spalati pe mana si nu lasa pe nimeni care este bolnav sa iti atinga micutul.

De asemenea, daca ai un acces de herpes ai grija sa il acoperi pentru a preveni contactul cu pielea bebelusului. De asemenea spala-te pe maini frecvent si cu atentie pentru ca herpesul se poate transfera de pe maini pe gura.

Este sigur sa alaptez daca am herpes?

Da, este sigur, cu conditia sa nu ai nici un fel de leziuni pe sani si sa respecti toate regulile de igiena mentionate mai sus. De asemenea daca ai leziuni pe un san, poti sa il alaptezi numai de la celalalt.

Ce s-ar intampla daca copilul meu ar contracta herpes?

In circa o treime din cazuri herpesul afecteaza pielea, ochii sau gura bebelusului dar nu si organele interne. In acest caz este posibil sa aiba leziuni la nastere sau sa ii apara la maxim patru saptamani de la nastere desi in general leziunile apar intre prima si a doua saptamana.

Leziunile provocate de herpes arata de obicei ca niste mici basici si pot aparea oriunde pe pielea copilului. De obicei acestea isi fac aparitia in zonele unde exista mici leziuni - precum zona unde a fost atasata bratara de identificare la maternitate.

Daca micutul are herpes limitat numai la nivelul pielii, cohilor si gurii si primeste tratament prompt, atunci mai mult ca sigur ca se va vindeca. Un studiu chiar a aratat ca mai mult de 90% din copii cu aceasta forma de herpes s-au dezvoltat in final normal, fiind testati la varsta de un an, cu toate ca oricare dintre acesti copii va' putea avea in viitor abcese de herpes. De altfel, daca ramane netratata, chiar si o forma externa de herpes poate evolua intr-una mult mai grava.

Din nefericire exista si acea categorie de copii al caror sistem nervos central este afectat de boala. Insa, infectia devine evidenta abia la 2-3 saptamani de la nastere, manifestandu-se cu simptome precum: iritabilitate, febra, letargie, slaba alimentarie sau crize.

O alta parte a noilor nascuti sunt afectati de o cu totul alta forma de infectie: herpesul diseminat, fiind afectate multiple organe, de cele mai multe ori plamanii si ficatul. In mod tipic simptomele se manifesta in prima saptamana de la nastere. Copii cu herpes diseminat pot sau nu sa aiba leziuni ale pielii (daca nu au,diagnosticarea bolii devine mai dificila).

Aceste ultime forme de herpes sunt foarte grave. Din nefericire, chiar si cu tratament adecvat, o mare parte a acestor copii vor muri iar multi dintre cei care vor supravietui vor ramane cu probleme de sanatate si de dezvoltare foarte serioase.

In aceste conditii, daca observi simptome precum febra, letargie si iritabilitate neobisnuita, daca copilul mananca putin, are basici pe suprafata pielii, are ochi rosii sau daca pur si simplu ti se pare ca este ceva in neregula cu el, suna-ti imediat medicul.

Cum se contacteaza herpesul?

Herpesul oral, care se dezvolta in jurul gurii este generat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV - 1). Acesta se transmite prin contact direct cu leziunile (adesea prin sarut).

Virusul herpes simplex de tip 2 (HSV -2) cunoscut in mod popular ca herpes genital poate aparea sub forma basicilor peorganele genitale. Daca nu ai mai avut nici o infectie de acest gen, se considera ca esti susceptibil de a fi bolnav daca ai avut sex cu un partener contagios.

De asemenea poti dezvolta herpes genital daca partenerul tau are herpes oral si aveti o partida de sex oral.

Ce se intampla atunci cand cineva este infectat?

Odata contractat, virusul se stabileste intr-o retea de nervi de langa sira spinarii si poate iesi la iveala oricand. Unii purtatori de herpes au abcese tot timpul, in timp ce altii numai ocazional.

Simptomele pot fi sau nu pot fi neaparat evidente, asa ca purtatorul bolii poate fi infectat fara ca el sa stie.

Herpesul poate fi tratat dar nu poate fi vindecat.

Simptomele unei infectii cu herpes genital

Simptomele, in cazul in care chiar apar, pot varia foarte mult de la o persoana la alta. De asemenea, prima infectie este cea mai puternica - adica daca contractezi herpes genital si nu ai nici un fel de anticorpi pentru herpes (fie el oral sau genital) virusul se va manifesta foarte puternic.

Intre doua si 14 zile de la expunerea la virus, pot aparea mici umflaturi rosii pe vagin sau vulva care se vor transforma in basici si in final se vor rupe si vor deveni rani dureroase. Pot fi doar cateva sau se pot regasi intr-un grup mai mare iar ca si durata, ele pot rezista pana la trei saptamani.

Simptomele inclus si mancarimi, arsuri, descarcari vaginale, noduli durerosi dar si durere in momentul urinarii.

In cazul unei prime infectii este posibil sa manifesti si simptome similare gripei, inclusiv febra, dureri de cap si de muschi. O parte din femeile insarcinate au tendinta sa se simta foarte rau pe perioada primei infectii si au nevoie sa fie tratate intravenos cu o medicatie antivirala specializata.

Prima infectie este mai severa decat urmatoarele accese?

Studiile arata ca multi oameni nu au simptome evidente in cursul primului episod de herpes genital, desi, unii pot avea un acces cu simptome la o data ulterioara. Accesele de herpes tind sa apara mai frecvent in primul an de la dezvoltarea infectiei.

Daca ai mai avut pana acum herpes oral, atunci cand iti apare prima infectie cu herpes genital, aceasta se numeste infectie non-primara si va fi mult mai putin severa din cauza anticorpilor care exista deja impotriva HSV-1, oferind o oarecare protectie impotriva HSV-2. Astel, este mult mai putin probabil sa ai simptome similare gripei si nici nu vor aparea atat de multe leziuni la nivelul pielii.

Exista modalitati de identificare pentru a vedea daca eu sau partenerul meu avem herpes?

Da, in primul rand, daca observi leziuni pe organele sexuale fie la tine fie la partenerul tau acesta trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. De asemenea, leziunile pot aparea si pe fese, coapse, abdomenul inferior sau spate.

Medical vorbind, pot fi facute teste pe probe de sange pentru a vedea daca exista anticorpi petru HSV-1 si HSV-2. Un rezultat pozitiv la HSV-2 inseamna aproape sigur ca respectivul individ a avut in trecut o infectie cu herpes genital in timp ce un rezultat pozitiv la HSV-1 poate insemna atat o infectie cu herpes genital cat si una cu herpes oral.

Deoarece herpesul este de cele mai multe ori o boala discreta, exista o dezbatere in lumea medicala daca femeile insarcinate ar trebui sa fie teste de anticorpi HSV 1 si 2 indiferent de context.

Ce se intampla daca eu nu am avut niciodata herpes dar partenerul meu a avut?

Chiar si in aceasta situatie trebuie sa iti iei anumite masuri de precautie pentru ca el sa nu iti transmita infectia, mai ales acum ca esti insarcinata.

Reguli pe perioada sarcinii:

- renunta la contactul piele pe piele in zona organelor genitale sau a gurii partenerului atunci cand are un abces.

- folositi prezervative de latex atunci cand faceti sex chiar si atunci cand partenerul nu are un acces. Astfel se va reduce considerabil riscul de transmitere.

- uni experti recomanda ca partenerul sa ia o medicatie antivirala pe tot parcursul sarcinii.

Reguli pentru al treilea trimesru de sarcina

- este foarte important sa eviti contractarea herpesului in aceasta perioada asa ca evita orice contact cu zonele afectate ale partenerului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole