Numarul cazurilor de copii infectati cu HIV in fiecare zi este de aproximativ 1.200. Transmiterea HIV de la mama la copil constituie principalul mod de infectare cu HIV a copiilor la nivel mondial. Virusul HIV cauzeaza infectii si boli care afecteaza sistemul imunitar si pe cel nervos. Daca boala progreseaza poate duce la SIDA si din pacate nu exista inca un remediu contra acestei boli.

Acest virus este responsabil de SIDA si este transmis prin raporturi sexuale. Poate duce la moartea fatului in uter sau la o grava boala a nou-nascutului.

Depistarea SIDA

Un test pentru depistarea SIDA este deja in mod sistematic propus fiecarei femei la inceputul sarcinii. Chiar daca nu aveti dubii cu privire la acest aspect, este recomandat cu tarie sa faceti acest test.
HIV-SIDA in sarcinaDaca rezultatul este negativ – inseamna ca testul nu a depistat prezenta anticorpilor anti-HIV in organismul vostru si exista doua interpretari:
1.Sunteti cu adevarat seronegativa;
2.Sunteti seropozitiva dar nu erau suficienti anticorpi in organismul vostru in momentul efectuarii testului; acest lucru poate fi posibil daca testul a fost facut imediat dupa infectare si anticorpii erau prea putini pentru a putea fi depistati; ( este nevoie de 6-12 saptamani pana cand organismul incepe sa produca anticorpii si pentru ca acestia sa fie vizibili ).

In aceste caz testul poate arata fie ca nu sunteti infectata, fie ca sunteti. De aceea unele persoane decid pentru siguranta lor sa refaca testul dupa 6 luni de la primul.
Daca testul este pozitiv – veti avea nevoie de mult sprijin emotional si de ingrijiri medicale specializate; nu uitati ca daca rezultatul este pozitiv asta nu inseamna ca aveti neaparat SIDA, ci ca ati fost infectata cu virusul care cauzeaza SIDA. Puteti fi purtatoare si puteti transmite acest virus si altora.
Odata aflat rezultatul puteti cere consiliere din partea diverselor organizatii ce se ocupa de aceste subiecte. Pentru ca sunteti insarcinata, trebuie sa va aflati sub o atenta monitorizare care sa reduca in mod considerabil riscurile contaminarii fatului. Majoritatea copiilor nascuti infectati sunt nascuti fara a beneficia de procedurile ce pot diminua riscurile de imbolnavirile, iar asta pentru ca virusul nu a fost depistat la mama decat mult prea tarziu.

Retineti!

Acest test este recomandat si acceptat de mai mult de 90% dintre femeile insarcinate. O femeie care nu stie ca este purtatoare de virus HIV are o sansa din patru sa transmita virusul copilului sau. Daca diagnosticul este pus, un tratament permite evitarea riscurilor de transmitere si scade procentajul acestui risc la mai putin de 1 din 100. Asadar nu ezitati sa faceti acest test. In caz de seropozitivitate un tratament efectuat la timp poate diminua riscurile de a va infecta propriul copil.

Transmiterea virusului in timpul sarcinii.

Aproape 0.2 % dintre femeile insarcinate ( 2 femei din 1000 ) sunt seropozitive. Din acest numar 1 femeie din 3 au transmis virusul fatului inainte de nastere pentru ca nu au urmat nici un tratament. Virusul poate poate fi transmis de la mama la fat prin placenta; mai mult decat atat o mama seropozitiva poate transmite virusul fatului in timpul nasterii, atunci cand are loc schimbul de lichide organice. Riscul de contaminare este mult mai crescut la sfarsitul sarcinii, datorita schimburilor de sange dintre mama si fat. Dar cele mai multe contaminari au loc in timpul nasterilor naturale, datorita schimbului de sange. Tocmai de aceea medicii prefera mai degraba o cezariana unei nasteri normale.

Cu toate astea pare sa nu aiba importanta daca copilul este nascut pe cale vaginala sau prin cezariana pentru ca multi copii sunt deja infectati inainte de nastere.

HIV si alaptarea

S-a descoperit prezenta HIV in laptele matern. Asadar mamele seropozitive pot transmite virusul prin alaptare; mamele care au fost seronegative in timpul sarcinii pot transmite totusi virusul bebelusului daca ele au fost infectate in timp ce alapteaza.
Iata de ce mamicile infectate cu HIV sau cele care continua sa aiba comportamente cu risc asociat infectiilor trebuie sa isi hraneasca bebelusul la biberon.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole