Ca si oreionul sau rujeola, rubeola este o infectie virala foarte contagioasa ce apare cel mai des la copii intre 5 si 9 ani. 94% dintre femeile insarcinate sunt protejate de anticorpii fabricati fie in copilarie, atunci cand au contractat virusul, fie in urma vaccinarii. Celelalte femei insa sunt expuse riscului: contaminarea lor duce ulterior la contaminarea embrionului, iar consecintele sunt infricosatoare.

Transmiterea infectiei de la mama la fat se face pe cale transplacentara (rubeola congenitala), avand un risc major de malformatii.

Aceasta infectie n-ar trebui sa se intalneasca intr-o tara cu vaccinare eficace. Riscul de embriopatie este major inainte de 12 saptamani de amenoree (intre 5 si 8 saptamani) si este nul dupa 20 saptamani. Testarea se face in trimestrul 1 si se repeta in luna a - 4 - a si a – 5 - a pana la 20 saptamani.

Depistarea rubeolei

Simptomele prezente de regula – febra usoara, dureri de cap, eruptii pe gat sau fata – pot fi semne si ale altor boli virale sau pot trece neobservate. Chiar daca aceste manifestari dispar in 3-4 zile, consecintele asupra fatului sunt deosebit de grave. Asadar femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente.

Rubeola in sarcina

Depistarea anticorpilor contra rubeolei din sange este foarte importanta la femeile insarcinate. Daca o femeie gravida nu are anticorpi protectori, inseamna ca nu a avut rubeola si nici nu a fost vaccinata si va trebui sa fie monitorizata cu atentie pe tot parcursul sarcinii. In cazul in care nu stim daca femeia insarcinata este sau nu imunizata, sau daca avem indoieli, diagnosticul este posibil doar cu ajutorul a doua prelevari de sange successive, la interval de 15 zile. Daca nivelul anticorpilor creste semnificativ intre cele doua teste, atunci este vorba fie de o prima-infectie, periculoasa pentru fat, fie de o reinfectare, fara risc, dupa o rubeola mai veche.

In cazul in care nivelul anticorpilor este scazut, atunci imunitatea este veche si nu exista nici un risc pentru bebelus. Daca rezultatele sunt negative, viitoarea mamica nu a avut niciodata rubeola, dar este prea tarziu pentru a se mai vaccina, pentru ca vaccinul este interzis femeilor insarcinate.

Atentie!

Daca o femeie insarcinata a fost expusa la virusul rubeolic trebuie neaparat sa fie testata in urmatoarele 10 zile pentru depistarea anticorpilor specifici rubeolei. Prezenta celor 6 imunoglobuline G (IgG) arata ca rubeola a fost contactata recent. In cazul in care rezultatele sunt negative, testul trebuie repetat in 3 - 4 saptamani.

Daca si rezultatele celui de-al doilea test sunt negative, acesta se va repeta in 6 saptamani. Se va face mai departe o dozare a imunoglobulinelor in fiecare luna, iar dupa nastere trebuie facuta vaccinarea.
Rezultatele IgG pozitive si IgM specifice pozitive sunt dovada contaminarii cu rubeola a femeii insarcinate.

Depistarea rubeolei la fat.

Diagnosticul infectiei fetale poate fi pus in urma cautarii anticorpilor intr-o prelevare de sange din cordonul ombilical si prin monitrizarea cu ultrasunete. O afectare fetala timpurie, pana la 10 saptamani de sarcina, poate duce la avort. Fatul este supus riscului de imbolnavire in primele 10 saptamani de sarcina si intre a-6-a si a-8-a saptamana. In prima luna probabilitatea ca fatul sa fie expus infectarii este de 40-50%; in cea de-a patra luna riscul scade, nefiind mai mare de 4%.

Malformatiile congenitale

Malformatiile congenitale pot fi vizibile sau pot apare izolat. Riscul leziunilor oculare (cataracta, microftalmie) se ridica la 53% iar cel de leziuni cardiace reprezinta 70-80% dintre cazuri. La acestea se adauga riscul de surditate in proportie de 30% din cazuri, de mircocefalie, retard mintal sau in crestere. Unele malformatii oculare nu se depisteaza decat in al doilea sau al treilea an de viata.

Rubeola congenitala evolutiva – tine de prezenta virusului in sange dupa nastere. Nou-nascutul poate ramane foarte contagios multe luni de acum incolo. Sindromul evolutiv este asociat cu malformatii multiple.

Infectiile neonatale – o afectare a fatului dupa cea de-a 5-a luna de sarcina nu provoaca malformatii , insa poate da o infectie neonatala cu multiple consecinte. De exemplu, un copil nascut cu o greutate foarte mica; pot apare hepatita, hepatosplenomegalia, trombopenia, meningita, etc. Toate acestea evolueaza si sunt contagioase.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole