Sifilisul este o infectie sexuala transmisibila cauzata de bacteria Treponema pallidum. In general este foarte rara, dar poate cauza leziuni grave si permanente ale organismului daca nu este tratata la timp. In unele cazuri mult mai rare, mai ales daca nu se urmeaza nici un tratament, sifilisul poate fi fatal.

Cum se transmite sifilisul

Sifilisul este o infectie transmisibila pe cale sexuala prin contact sexual anal, vaginal sau oral (riscul este de 60% in aceste cazuri) sau prin contact cu sangele contaminat. O femeie insarcinata care a fost infectata cu sifilis poate transmite infectia fatului, bacteria responsabila putand traversa bariera placentara in orice stadiu al sacinii. Cu cat contaminarea materna survine mai tarziu in evolutia sarcinii, cu atat este mai mare riscul ca nou nascutul sa fie infectat. Tratamentul inainte de cea de-a 4-a luna de sarcina poate ajuta la evitarea tuturor riscurilor de imbolnavire fetala.
Consecintele contaminarii cu sifilis sunt extreme de grave:
- avort tardiv in al doilea semestru;
- nastere prematura;
- mortalitate perinatala in 20% dintre cazuri;

Cum prevenim sifilisul

Exista doua modalitati foarte importante de a preveni sifilisul. Prima este aceea de a avea o viata sexuala protejata prin folosirea prezervativelor la fiecare contact sexual. Prezervativele sau digurile dentare sunt recomandate sa fie folosite ca baraje de aparare in timpul raporturilor sexuale orale.
Cea de-a doua modalitate este insasi depistarea si efectuarea tratamentului pentru sifilis in randul populatiei, mai ales la femei. Exista controale serologice obligatorii, cum ar fi VDRL-ul, tocmai pentru a depista la timp sifilisul.

Depistarea sifilisului la femeia insarcinata

Consultarea prenatala este extrem de importanta si tocmai de aceea viitoarea mamica trebuie sa isi aleaga cu grija medicul care ii va supraveghea sarcina. Efectuate la timp testele serologice si tratamentele de rutina in cursul trimestrului intai pot preveni multe infectii fatale. Este obligatoriu ca depistarea sa se faca la primul examen prenatal. Bacteria nu traverseaza bariera placentara decat dupa 16 saptamani de amenoree, asa ca tratamentul inainte de 4 luni evita astfel orice atingere fetala. De fapt contaminarea fatului este posibila incepand cu a 18-a saptamana de sarcina.

In cazul in care infectia s-a declansat in ultimile 2 luni ale sarcinii este foarte posibil ca bebelusul sa nu prezinte nici un fel de semne de boala; el va face insa un sifilis congenital tardiv ce apare dupa doi ani de viata.

Pentru depistare sifilisului se utilizeaza 2 tipuri de teste serologice:

  • un test nespecific - antigenul cardiolipinic VDRL

  • un test specific - antigenul treponemic TPHA

  • Sifilisul si nasterea

  • sifilisul in sarcina si la copiiDe regula nasterea la femeile infectate cu sifilis decurge normal. In cazul unor leziuni vulvare extinse insa pot aparea complicatii hemoragice. De asemenea este posibil ca pe tot parcursul sarcinii sa survina unele accidente clinice, precum:- avortul - sifilisul era considerat marele "avortor"; in present insa avem un procentaj de un caz de avort din 50;

- hidramnios (excesul de lichid amniotic);
- moartea fatului in uter;

Sifilisul si fatul

Bacteria care cauzeaza sifilisul nu atinge placenta decat dupa luna a IV-a de sarcina, insa odata ce a trecut de bariera placentara poate da leziuni la nivelul venei ombilicale si in ficatul fatului. Daca acesta din urma este atins de infectie consecintele sunt extreme de grave: poate apare septicemia sifilitica care poate duce la moartea fatului in uter.

Sifilisul congenital precoce reprezinta nasterea prematura a unui fat viu care a fost infectat sau care moare la scurt timp dupa nastere datorita aceste infectii. Acesta se poate caracteriza prin:

- pemfigus sifilitic: pe talpi si palme apar bule fine usor sanguinolente; bulele se rup si pielea se macereaza, formandu-se cruste

- coriza nou-nascutilor: nasul astupat impiedica respiratia, copilul respira pe gura; abdomenul este mult marit de volum, cu hepatosplenomegalie si ascita

- strigatul ascutit care duce la afonie, icter pronuntat, hemoragie ombilicala, hematemeza si melena.

Sifilisul congenital tardiv reprezinta nasterea unui copil in aparenta perfect sanatos dar care dupa cativa ani prezinta semne sifilitice.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole