Ce este toxoplasmoza? Toxoplasmoza este o afectiune cauzata de un parazit celular cunoscut dupa denumirea stiintifica Toxoplasma gondi. La om poate afecta diferite organe ale corpului, dand diverse semne clinice. Caile respiratorii sunt deseori implicate, putandu-se ajunge uneori chiar la pneumonie. De cele mai multe ori poate fi vorba de un tip de gripa ce nu dureaza decat cateva zile; fara o analiza de sange insa medicul nu ar depista decat o simpla gripa la un pacient infectat. De regula are o evolutie lenta, cu exceptia fatului si a nou-nascutului.

Care este raportul dintre toxoplasmoza si femeia insarcinata?

Daca o femeie insarcinata intra in contact cu toxoplasmoza este posibil ca toxoplasma sa afecteze bebelusul la nastere. Aceasta este una dintre cele mai nefaste consecinte pe care le poate avea aceasta boala, deoarece bebelusul va ramane afectat toata viata.

Toxoplasmoza si femeia insarcinata

Este recomandata o serologie sistematica inainte de a ramane insarcinata pentru ca, daca aceasta este negativa, permite depistarea unei eventuale seroconversii. Daca serologia nu este facuta in timpul sarcinii, trebuie sa se repete examenele si sa fie confruntate pentru a evalua riscul de infectie fetala.
Riscul global de transmitere materno-fetala a toxoplasmozei este de 30% si variaza de la 1% in perioada periconceptionala la 90% la sfarsitul sarcinii. Chimioprofilaxia materna cu spiramicina scade riscul de transmitere fetala; in caz de atingere fetala se recomanda intreruperea sarcinii sau asocierea de spiramicina 2 saptamani cu fansidar 2 saptamani.

toxoplasmoza

Care este incidenta toxoplasmozei la o persoana adulta?

Expunerea la toxoplasmoza duce la producerea de anticorpi in organism; anticorpii sunt agenti de aparare ai sistemului imunitar si sunt consecinta unei stimulari a acestuia. Prezenta anticorpilor arata ca persoana sau animalul in cauza a fost expus la toxoplasma in trecut, dar nu inseamna neaparat ca boala s-a si declansat.

Care este incidenta toxoplasmozei la bebelusi?

In jur de 140 bebelusi dintr-un milion de nasteri sunt afectati de aceasta boala in U.E. Se estimeaza ca aproximativ tot atatia copii sunt infectati la nastere cu toxoplasmoza dar semnele apar mult mai tarziu in decursul vietii lor.

Fatul poate fi infectat daca mama este contaminata in timpul sarcinii; toxoplasmele pot traversa placenta in faza septicemica a bolii, apoi se poate raspandi in sangele fetal. In primul trimestru infectia fetala este rara dar mult mai grava; se poate solda cu un avort spontan, cu un fat mort sau poate avea ca urmari sechele neurologice importante ( hidrocefalee, convulsii, calcificari intracraniene ).

In timpul celui de-al treilea trimestru infectia fetala este mult mai frecventa dar de cele mai multe ori benigna sau cu evolutie latenta, putand sa apara spre adolescenta sau la varsta adulta sub forma de corioretinita.

Chiar daca aceasta boala are consecinte foarte grave, este bine de precizat ca incidenta este totusi destul de scazuta, mai ales daca facem o comparatie cu numarul de persoane care sunt purtatoare de anticorpi contra Toxoplasmozei.

Cum se transmite toxoplasmoza?

Sunt numeroase specii care pot contacta toxoplasmoza, inclusiv omul si pisica. Toxoplasma trebuie obligatoriu sa ajunga la pisica pentru a-si indeplini ciclul de viata; astfel pisica trebuie sa fie infectata cu toxoplasma, sa o transmita altor pisici sau altor specii de animale, dar si omului.
Cum prevenim toxoplasmoza? Singura metoda de preventie a toxoplasmozei este respectarea stricta a igienei alimentare. Exista cativa factori care cresc riscul unei toxoplasmoze, astfel:

  • un pranz zilnic in afara domiciliului creste riscul de 2,8 ori;
  • prezenta unei pisici in domiciliu, mai ales daca nu este ingrijita si deparazitata, poate dauna;
  • consumul de carne semipreparata/cruda creste si mai mult acest risc ;

Iata cateva reguli ce trebuiesc respectate pentru a evita infectarea cu toxoplasmoza:

  • nu lasati pisica sa manance soareci; daca va hraniti pisica cu mancare speciala din comert evitati ca aceasta sa iasa sa isi caute singura hrana afara si astfel eliminati riscul de infectie a pisicii d-voastra;
  • aruncati la gunoi, in fiecare zi, excrementele pisicii; chiar daca acestea sunt infectate cu toxoplasma, este nevoie de 1 – 5 zile de incubatie pana sa devina un real risc de infectie; pentru si mai multa securitate nu lasati niciodata o femeie insarcinata langa o pisica;
  • cand faceti curat in gradina, unde este posibil ca pisica sa isi faca nevoile, folositi manusi pentru a evita eventuala contaminare;
  • evitati sa mancati carne cruda sau insuficient gatita; acordati o mare atentie hamburgerilor de la fast-food, pentru ca un hamburger reprezinta un pericol mult mai mare pentru bebelus decat prezenta unei pisici;
  • acoperiti nisipul atunci cand copilul nu se mai joaca; pisicile din zona ar putea sa isi faca nevoile acolo;

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole