Milioane de femei nasc cu succes in fiecare an. Vestea proasta este ca marea majoritate dintre ele sufera de dureri de spate si pelvis incepand din a 36-a saptamana de sarcina. Vestea buna este ca marea majoritate din aceste simptome dispar cam la trei luni dupa nastere si luand cateva masuri simple de protectie in timpul sarcinii, simptomele pot scadea semnificativ si chiar pot fi prevenite.

De ce sarcina cauzeaza dureri de spate?

Iata raspunsul. In primul rand, pe masura ce fatul creste, peretii abdominali se intind pentru a permite marirea uterului, iar un spatiu mai mare pentru acest lucru trebuie sa apara de undeva. Datorita faptului ca muschii abdominali sunt intinsi in timpul sarcinii mult peste starea normala, ei isi pierd abilitatea de a functiona normal si de a mentine pozitia corpului, iar ca rezultat, partea inferioara a spatelui preia o greutate anormala a torsului.

Hormonul relaxin este al doilea motiv pentru durerile de spate. In timpul sarcinii, acesta este prezent intr-o concentratie de 10 ori mai mare decat este normal. Relaxinul este bun in sensul ca functia lui – dupa cum v-ati dat seama din nume – este de a relaxa articulatiile din zona pelvisului astfel incat copilul sa aiba loc sa treaca prin canalul de nastere. Din pacate, relaxinul cauzeaza de asemenea miscari anormale in multe alte articulatii ale corpului, cauzand inflamatii si dureri.

Dar iata ca, din fericire, exista cateva strategii simple care pot ajuta la minimalizarea durerilor :

  • prevenirea durerilor de spateReduceti activitatile fizice: daca este posibil, reduceti acele activitati care streseaza maxim zona inferioara a spatelui si pelvisul. Acestea includ statul intr-un picior, urcatul scarilor, mersul pe distante lungi si statul in picioare pentru perioada lunga.

  • Luati multe pauze scurte, incercati sa stati intinsa. De asemenea, evitati sa ridicati lucruri care au mai mult de cateva kg.

  • Intariti-va muschii spatelui prin exercitii: va puteti intari muschii spatelui in siguranta in timpul sarcinii atat timp cat nici o greutate a torsului nu face presiuni asupra pelvisului. Regimul exercitiilor trebuie sa fie in anumite limite. Daca experimentati orice discomfort abdominal sau orice alt simptom anormal in timpul exercitiilor, opriti-va imediat si sunati-va medicul. Acesta ar trebui de asemenea consultat daca aveti vreuna din urmatoarele probleme:

    • dureri severe: durerile obisnuite din timpul sarcinii ar trebui sa dispara prin odihna
    • dureri care radiaza pe picior in jos pana la talpa, avand si moliciune in picior: acestea pot fi semnul unei hernii de disc ce este cauzata de o compresie a nervului. Acestea pot aparea in cazuri rare in timpul sarcinii si pot fi dureroase. O operatie pe coloana poate fi posibila in timpul sarcinii, dar cu riscurile evidente.

Cunoasterea si prevenirea sunt cei mai buni aliati in timpul sarcinii, in special cand aveti dureri de spate.

Discuta despre durerile de spate pe forum 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole