Este un lucru obisnuit sa imi sangereze nasul pe perioada sarcinii? Da, sangerarile nazale apar cel mai adesea in timpul sarcinii. Asta in primul rand pentru ca hormonii specifici sarcinii provoaca o expansiune a vaselor de sange subtiri din nas. De asemenea, tensiunea arteriala crescuta contribuie si ea la ruperea acestor vase si evident la sangerarile nazale. Oricum, desi este destul de neplacut, o sangerare nazala ocazionala este complet lipsita de pericol.

Ca si perioada, cel mai adesea vei avea parte de sangerari nazale pe perioada sarcinii atunci cand esti racita, ai o infectie a sinusurilor, o alergie, sau atunci cand ai o uscare excesiva a mucoasei nazale, asa cum se intampla pe vreme rece, in camerele cu aer conditionat, in cabinele avioanelor sau in alte medii uscate.

De asemenea, o trauma sau o afectiune medicala specifica pot cauza de asemenea sangerari nazale.

Cum pot opri o sangerare nazala?

In general, in momentul in care observi primele picaturi de sange trebuie sa te asezi cu capul dat usor pe spate dar astfel incat sa fie situat deasupra inimii si trebuie sa apesi pe nara care sangereaza pentru cinci sau zece minute (in general este bine sa folosesti un ceas).

Pentru a opri sangerarea poti folosi degetul mare si aratatorul fixate in asa fel incat sa puna presiune pe nara care sangereaza. Nu trebuie sa eliberezi nara nici macar o secunda pentru a nu interfera cu procesul de coagulare.

Un alt lucru care poate ajuta este gheata deoarece are efect de strangere a vaselor de sange. In acest sens poti tine cu mana libera o punga cu gheata peste nara care a sangerat, ceea ce va grabi coagularea.

sangerari nazale in sarcina

Daca sangerarea nazala nu s-a oprit dupa 10 minute, va trebui sa mai apici presiune pe respectiva nara pentru inca 10 minute. Este important sa tii cont de cat de puternica este sangerarea si daca se accentueaza sau daca nu ti-a trecut in 20 de minute, atunci este bine sa iei legatura cu medicul tau.

In alta ordine de idei, daca sangerarea nazala survine in urma unei lovituri la cap, atunci, chiar si daca este vorba de o sangerare extrem de slaba, va fi nevoie de un consult medical imediat.

Pot face ceva pentru a evita sangerarile nazale?

  • In primul rand bea multe lichide pentru a-ti mentine mucoasele hidratate
  • Sufla-ti nasul usor. Suflatul puternic poate duce la sangerari
  • Incearca sa iti tii gura deschisa atunci cand stranuti
  • Evita aerul uscat, in special iarna sau atunci cant te aflii in climate uscate
  • Foloseste un umidificator acasa si nu iti incalzi prea mult dormitorul
  • Evita zonele unde se fumeaza.
  • Foloseste un lubrifiant nazal pentru a evita uscarea mucoaselor
  • Nu face exces de lubrifiante nazale sau spray-uri decongestionante, pe termen lung iti pot usca si irita nasul si mai tare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole