Tutunul si sarcina

In zilele noastre, fumatul este un obicei foarte larg raspandit, circa 30-35% din femei fiind dependente de tutun. Ceea ce este, insa, mult mai grav, este faptul ca una din patru femei continua sa fumeze chiar si pe perioada sarcinii.

De altfel, nu toata lumea cunoaste efectele negative pe care fumatul le are atat asupra organismului mamei cat si asupra fatului. Practic, tutunul face parte din categoria substantelor toxice pentru sarcina. El contribuie decisiv la aparitia unui deficit de vitamine la mama si impreuna cu restul toxinelor din tigarete poate genera o nastere premature sau chiar un avort spontan.

Nici consecintele asupra fatului nu sunt de neglijat pentru ca vorbim aici despre probleme ale aparatului circulator, respirator, ORL, malformatii, greutate mica la nastere, retard psihic sau chiar moarte sugarului.

Aici este bine de subliniat si contextul general al problemei: unei femei care s-a apucat de fumat dupa varsta de 25 de ani ii va fi mult mai usor sa se lase pe perioada sarcinii decat unei care si-a impamantenit acest viciu inca din perioada adolescentei. De altfel, mai mult de jumatate din femeile care s-au lasat de fumat se reapuca aproape imediat dupa nastere.

Pe de alta parte, anturajul are un rol hotarator in modul in care femeia insarcinata gestioneaza problema fumatului. Astfel, daca partenerul femeii nu este capabil sa se lase si el de fumat sau daca gravida lucreaza intr-un mediu de fumatori, renuntatul la acest viciu ii va fi aproape imposibil.

Nu in ultimul rand, studiile au relevant ca femeile predispuse la depresie, vor creste consumul de tigari sau de alcool la aflarea vestii ca sunt insarcinate.

Alcoolul pe perioada celor noua luni

Desi unii experti afirma ca nu exista nici un pericol daca femeia insarcinata consuma un pahar de alcool din cand in cand, realmente situatia sta in felul urmator: ceea ce consuma mama ajunge si la fat, asa ca, daca mama consuma alcool, la fel face si copilul. Totul tine de modul in care circula alcoolul prin sangele mamei si implicit prin placenta pana la fat.

Pentru copilul inca nenascut, alcoolul interfereaza cu abilitatea sa de a asimila suficient oxigen si nutrienti pentru o dezvoltare normala a celulelor din creier sau din alte organele ale corpului sau.

Studiile au aratat ca fatul nenascut are o toleranta foarte mica la alcool iar copii nascuti din mame alcoolice au avut probleme serioase de sanatate.

Una dintre cele mai grave afectiuni ce apare in urma consumului de alcool pe timpul sarcinii este SAF (Sindromul Alcoolic Fetal), ce se manifesta printr-o suita de afectiuni atat mentale cat si fizice. Practic, un copil nascut cu SAF poate avea handicapuri severe necesitand ingrijire specializata pe perioada intregii vieti.

De altfel, multi oameni de stiinta avertizeaza asupra faptului ca femeile care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa renunte la consumul de alcool inainte de a incerca sa conceapa.

Iar pentru cei sau cele care considera ca acesta problema nu este suficient de importanta iata cateva exemple de afectiuni ce pot aparea la fat datorita consumului de alcool de catre mama pe perioada sarcinii: dimensiuni corporale mici, dezvoltare intarziata, deformari ale coastelor si sternului, deformari ale coloanei vertebrale, deformari si sau absenta unor degete de la membrele superioare sau inferioare, miscari limitate ale incheieturilor, anormalitati faciale, deficiente de sincronizare sau miscare a ochilor, defecte ale inimii, defecte ale rinichilor si vezicii, handicapuri ale sistemului nervos central, dimensiune mica a creierului, retard mental, dizabilitati de invatare, dificultate in pastrarea atentiei, hiperactivitate, etc.

Nu este o imagine frumoasa, insa aceasta este realitatea, iar cele descrise mai sus nu sunt efecte temporare si in plus, cele mai multe afectiuni mentionate au darul de a provoca durere fizica sau emotionala pe perioada intregii vieti.

Sarcina si drogurile

Aceasta categorie de substante toxice este probabil si cea mai periculoasa, nu atat prin toxicitatea implicita cat prin efectele pe care le au drogurile asupra psihicului consumatorului sau consumatoarei.

Toxicomania este influentata in mod direct de mediu, motiv pentru care, in general, dependenta de narcotice se manifesta mai ales la femeile din clasele marginase ale societatii, acolo unde drogurile sunt doar o evadare din problemele si saracia cotidiana.

In aceste cazuri, sarcina este diagnosticata destul de tarziu deoarece, in general narcoticele inhiba ciclul menstrual, iar femeia oricum ignora aproape complet problema maternitatii, principala preocupare fiind drogul. Pe de alta parte, drogurile, in special cele prizate pe nas au efecte similare simptomelor de sarcina (ameteli, greturi, constipatie, oboseala, etc). Nu in ultimul rand, poate aparea si negarea sarcinii, caz in care femeia pur si simplu nu poate accepta faptul ca este insarcinata si ignora cu desavarsire acest lucru.

Deci, in ansamblu, pentru o femeie insarcinata, drogurile reprezinta un dublu pericol deoarece acestea pun in pericol nu numai sanatatea si viata mamei dar si a copilului. Practic nu exista drog care sa nu fie periculos in cazul sarcinii. Insa, unele droguri devin deosebit de periculoase in anumite perioade ale sarcinii. Astfel, in perioada de formare a organelor adica in primele 10 saptamani de sarcina (perioada calculata de la ultimul ciclu menstrual), cocaina sau heroina pot cauza malformatii ale inimii, membrelor sau trasaturilor faciale.

Dupa primele 10 saptamani, fatul va incepe sa creasca din ce in ce mai rapid insa asta nu il va proteja de actiunea altor droguri ce ii pot afecta organele aflate inca in dezvoltare cum ar fi ochii dar ii pot afecta si sistemul nervos central. Un alt risc al folosirii pe termen lung al drogurilor este riscul crescut de avort spontan sau nastere prematura.

Cel mai mare risc, insa, apare la nastere, atunci cand unele categorii de droguri pot interfera cu travaliul.

Cateva exemple de droguri si efectele pe care le au ele asupra organismului:

Cocaina si Metamfetaminale sunt stimulanti puternici ai sistemului nervos central. Ele anuleaza in mare parte apetitul femeii, au efect vasoconstrictor, accelereaza pulsul si cresc tensiunea sanguina. In aceste conditii, cresterea fatului este mult ingreunata, existand un risc crescut de aparitie a avortului spontan sau a travaliului prematur precum si de desprindere a placentei.

Heroina si alte narcotice cresc puternic riscul de nastere prematura. De asemenea provoaca aparitia unor simptome precum greutatea mica la nastere, dificultatile de respiratie, hipoglicemie, hemoragie intracraniana, etc.

De asemenea, copii mamelor dependente de narcotice se nasc la randul lor dependenti si sufera simptome precum iritabilitate, coma, diaree, etc.

Nu in ultimul rand, femeile ce isi injecteaza droguri risca sa contracteze HIV prin utilizarea unor ace murdare, virus ce se poate transmite extrem de usor si la fat.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole