Depresia in adolescenta
Depresia in adolescenta este o stare serioasa care afecteaza emotiile, gandirea si...
Realitatea este insa ca adevaratele cauze ale placenta previa nu se cunosc exact. Descoperita insa devreme in evolutia unei sarcini, aceasta nu presupune un pericol foarte mare. Exista cazuri in care gravide cu placenta praevia nu au nici un simptom, iar ea este diagnosticata doar in momentul in care se efectueaza o ecografie. Riscurile pot fi de natura sa afecteze dezvoltare fatului, nastere prematura si infectii dupa nastere.
- sangerare vaginala, brusca, nedureroasa, care popate fi in cantitate mica sau abundenta. Sangele este de regula de culoare rosu aprins. Sangerarea poate aparea inca din a 20-a saptamana de sarcina, dar este mai frecventa in cel de-al treilea trimestru. Sangerarile din placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape in toate cazurile ele vor aparea din nou in cateva zile sau in cateva saptamani.
- simptome de nastere prematura. Una din 5 gravide cu placenta previa au si contractii uterine. Sangerarile din placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape in toate cazurile ele vor aparea din nou in cateva zile sau in cateva saptamani.
Unele gravide cu placenta previa nu au nici un simptom. In aceste cazuri, placenta previa este diagnosticata la ecograf, in momentul in care se va efectua o ecografie pentru alte cauze, atunci cand se vor investiga cauzele sangerarilor vaginale sau in cazul in care sangerarea incepe la debutul travaliului. Sangerarea poate aparea in mai multe ocazii pe parcursul sarcinii. Desi sangerarea este alarmanta in sine, ea poate sau nu sa reprezinte o complicatie serioasa. Perioada in care se petrece, cantitatea, prezenta sau absenta durerii pot varia in functie de cauza.
Sangerarea in primul trimestru al sarcinii este destul de comuna si poate fi cauzata de:
- avort (pierderea sarcinii);
- sarcina ectopica (sarcina extrauterina sau sarcina in tubul fallopian);
- boala gestationala trofoblastica (o boala rare ce poate fi canceroasa, in care se dezvolta tesuturi fetale si placentale in forma de ciorchini);
- implantarea placentei in uter;
- infectii.
- placenta previa (placenta se afla aproape de sau acopera cervixul);
- desprindere de placenta (placenta se detaseaza prematur de uter);
- alte cauze.
Gravidele care au mai avut o sarcina cu placenta previa, trebuie sa cunoasca riscurile ce pot aparea la o noua sarcina. Medicul va putea informa femeia cu privire la eventualele riscuri.