Sarcina diabetica - riscuri pentru bebelus
Gravidele cu diabet de multe ori dau nastere la copii mari, uneori printr-o nastere...
In mod normal fiecare viitoare mama cu un risc oarecare de diabet, ar trebui sa faca la un moment dat un set de analize pentru a depista un eventual diabetul gestational. O sarcina cu diabet se numeste "sarcina cu riscuri" si ea trebuie urmarita mai mult decat o sarcina non-diabetica. Ceea ce inseamna ca trebuie sa faceti tot ce va sta in putinta pentru a avea cat mai multe sanse.
O sarcina cu diabet se numeste "sarcina cu riscuri" si ea trebuie urmarita mai mult decat o sarcina non-diabetica. Ceea ce inseamna ca trebuie sa faceti tot ce va sta in putinta pentru a avea cat mai multe sanse.
Veti merge la diabetolog, de obicei, o data sau de doua ori pe luna, sau mai mult, daca este necesar.
In plus fata de testele de sange de rutina pe care le fac toate femeile insarcinate, vi se va cere sa faceti HbA1c o data pe luna. Informatii privind controlul glicemic, ca HbA1c, se cer pentru o perioada mai scurta (doua-trei saptamani).
Sunt recomandate intre unu si trei fonduri de ochi pentru a detecta retinopatia incipienta cat mai devreme posibil, care poate fi accelerata de sarcina. Un fond de ochi la fiecare trei luni, daca nu exista nici o retinopatie, lunar sau mai des, in cazul in care aceasta exista inainte de sarcina. Angiografiile si laserul pot fi folosite in timpul sarcinii.
Vizitele la ginecolog sunt de obicei la fel de dese ca si in cazul sarcinii non-diabetice, diabet zaharat tip 1, adica o data pe luna. Cel mai bine este sa mergeti la o maternitate, unde exista si neonatolog pentru ca mama si copilul sa nu trebuiasca sa fie transferati sau separati, in caz de probleme (cele mai multe maternitati private nu au neonatolog, iar in cazul in care apar probleme bebelusul trebuie transferat la un spital se stat, in general).
Aceasta este prescrisa obligatoriu de catre unii ginecologi, sau in caz ca apar probleme sau suspiciuni cu privire la functionarea inimii copilului. Este mult mai precisa decat ecografia standard, si are scopul de a detecta orice anomalie, sau spre sfarsitul sarcinii o ingrosarea a peretelui inimii (in special in septul interventricular).
In plus fata de ultrasunetele obisnuite pentru orice viitoare mama (trimestrial), ultrasunetele sunt efectuate pentru a monitoriza cresterea copilului, cresterea in greutate si cantitatea de lichid amniotic, in special in ultima parte a sarcinii.
In ultimele saptamani de sarcina, monitorizarile sunt regulate si de obicei urmaresc monitorizarea batailor inimii bebelusului. Frecventa variaza foarte mult in functie de servicii, o data pe zi pana la de doua ori pe luna, in functie de rezultatele examinarilor anterioare.
Ritmul si relevanta testelor diferia pentru fiecare sarcina, dar de asemenea, si maternitate si diabetologul pot conta foarte mult.
Toate aceste teste si examinari se fac pentru a avea o sarcina sigura si nu pentru a va stresa! Cel mai important lucru este sa ramaneti optimista si increzatoare!