Se pare ca testarea pentru existenta anumitor proteine in lichidele amniotice si cervicale pot ajuta medicii sa identifice femeile care se afla in pericol de a naste prematur. Din nefericire nu exista inca o procedura medicala specializata in acest sens insa ea s-ar putea sa fie creata si perfectionata in anii urmatori, crescand astfel sansele de identificare in timp util a femeilor cu risc de pierdere a sarcinii.

"Este o descoperire foarte importanta in conditiile in care ea ofera o posibilitate de identificare extrem de eficienta si precisa" a afirmat Dr. Bo Jacobsson, specialist prenatal la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, Suedia dar si autorul unui studiu asupra aceste metode de testare.

Este stiut faptul ca copii nascuti prematur sufera adeseori de probleme medicale, uneori destul de grave, cum ar fi dificultatile in respiratie rezultate in urma insuficientei dezvoltari a plamanilor. Astfel, in Statele Unite dar si in alte state, numarul de nasteri premature este in crestere, ajungand in prezent la circa 12,5% din cazuri.

teste nastere prematura

In momentul de fata, medicii folosesc metode cu grad scazut de eficienta pentru a determina care femei sunt expuse riscului de nastere prematura.

In alta ordine de idei, pentru studiul efectuat, cercetatorii au prelevat mostre de lichid amniotic si cervical de la 89 de femei aflate in travaliu prematur. Apoi au analizat 37 de proteine, descoperind astfel doua grupe de proteine cu ajutorul carora s-a putut prezice nasterea pentru urmatorul interval de sapte zile, mult mai eficient decat orice alt test axat numai pe studiul unei singure proteine.

Unul dintre modele ce a inclus proteine aflate in lichidele amniotic si cervical a permis o prezicere a nasterii cu o acuratete de 91%. Celalalt test, folosit in mod normal si care presupune masurarea cervixului a fost si el destul de eficient dar numai in proportie de 85%.

Insa, chiar si cu o imbunantatire a acuratetii testelor, ramane in continuare o problema foarte importanta: ce trebuie facut cu femeile gravide aflate in risc de nastere prematura?

"Chiar daca acum putem prezice cine va naste in curand, nu avem inca nici o solutie pentru a intarzia acest proces pentru ca medicamentele specifice create pana acum nu sunt extraordinar de eficiente", a afirmat si Dr. Greenfield, un alt participant la studiu.

Totusi, identificarea femeilor cu risc ridicat de nastere prematura pot permite medicilor sa administreze din timp tratamente pe baza de steroizi pentru a ajuta la maturizarea rapida a plamanilor micutilor, mai ales ca tratamentele cu steroizi sunt considerate eficiente daca sunt administrate cu 2 pana la 7 zile inainte de nastere.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole