"Decurge sarcina mea bine?", "Este bebelusul meu sanatos?" Iata doar cateva din intrebarile pe care care si le pun majoritatea dintre viitorii parinti. Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos. Ce poate face insa daca bebelusul are o problema grava de sanatate sau o boala incurabila? Si cum poate afla asta? Astazi exista o gama larga de teste pentru femeile insarcinate, care le pot da cateva raspunsuri pe toata perioada de sarcina, si de asemenea pot da cateva indicii timpurii a eventualelor probleme de sanatate ale fatului. Medicina a pus in ultimii ani la punct numeroase teste prenatale care informeaza parintii asupra dezvoltarii fatului si care pot de asemenea detecta anomaliile congenitale la bebelusi chiar inainte de nastere.
Testele prenatale permit aflarea unor informatii importante despre viitoarea mamica, cum ar fi grupa sanguina, daca este suspecta de diabet, date asupra imunitatii la anumite boli sau daca este purtatoare de o boala sexuala transmisibila ori cancer de col uterin. Aceste infromatii sunt extrem de importante pentru a evalua riscul anomaliilor la fat.
Unele teste prenatale sunt considerate examene de rutina, cum ar fi ecografia. Totusi anumite teste sunt recomandate la unele femei insarcinate care fac parte din categoria sarcini cu risc. Acestea sunt:
- femeile cu varsta peste 35 ani;
- femeile care au antecedente familiare cu boli genetice;
- femeile la care ecografia si analizele de sange nu sunt normale;
- femeile care au avut o nastere prematura in trecut sau au nascut un bebelus cu malformatii;
Aceste teste de sange indica daca sunteti anemica ( lipsa globulelor rosii), daca prezentati semne de infectie sau alte probleme sanguine.
Acest test determina grupa voastra sanguina si daca aveti sau nu factorul RH, o proteina ce se gaseste in globulele rosii. Este important pentru ca, in cazul in care RH-ul este negativ, exista riscul sa dezvoltati anticorpi impotriva bebelusului daca acesta are RH pozitiv. (incompatibilitate de RH) In plus, daca factorul RH difera de cel al bebelusului, acesta poate avea probleme de sanatate iar sarcina poate fi serios afectata. Din fericire testele si tratamentele specializate se pot efectua atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere.
Fara indoiala testul pentru sifilis trebuie facut, iar daca rezultatul testului arata ca sunteti infectata cu sifilis, este foarte important sa urmati imediat un tratament. Infectia poate duce la avort spontan, nastere inainte de termen sau nasterea unui fat mort.
Daca virusul hepatitei este prezent in organismul dumneavoastra in momentul nasterii exista riscul sa transmiteti infectia la fat. Daca insa sunt luate la timp masurile de precautie se poate preveni infectarea bebelusului.
Infectia cu HIV poate fi transmisa la fat prin placenta. Daca aveti HIV va trebui sa urmati un tratament pentru a impiedica transmiterea HIV, iar nasterea va avea nevoie de masuri speciale. Este recomandat tuturor femeilor insarcinate sa faca testul HIV la timp.
Un PPD este un test cutanat recomandat daca ati fost expusa la tuberculoza. Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca ati fost infectata, ci pur si simplu ca ati fost expusa la tuberculoza. Totodata sarcina poate activa o tuberculoza care nu a fost observata pana atunci. Daca rezultatul testului este pozitiv vi se va cere sa faceti si alte teste suplimentare. Aceasta boala se poate trata in timpul sarcinii cu medicamente speciale care nu afecteaza fatul.
Urina este testata pentru a se afla concentratia de zahar in vederea evaluarii riscului unui diabet. Este de asemenea un test pentru proteine: poate pune in evident o preeclampsie periculoasa pentru sarcina sau o infectie urinara. In plus se efectueaza si o urocultura pentru a depista infectiile urinare discrete. Aceste infectii fara simptome pot fi periculoase in perioada sarcinii, si pot declansa o nastere prematura.
Testul Papanicolau este un excelent test pentru a depista cancerul de col uterin. Aceasta forma de cancer decol uterin se poate dezvolta fara nici un semn, Este un procedeu rapid si simplu care nu cauzeaza de regula nici o durere. Daca testul papanicolau este pozitiv in timpul sarcinii, se vor face si alte teste pentru a se confirma diagnosticul de cancer. Tratamentul depinde de stadiul in care se afla cancerul si de cel al sarcinii. In cazul in care cancerul este depistat in ultimul trimestru de sarcina tratamentul poate fi amanat pana dupa nastere.