In timpul celor 40 saptamani de sarcina, femeia gravida trebuie sa acorde o atentie deosebita aportului de vitamine, si asta se face in primul rand printr-o alimentatie echilibrata si apoi trebuie sa se asigure ca organismul ei primeste toata cantitatea de vitamine necesara.

Daca alimentatia este saraca in substantele si vitaminele necesare dezvoltarii fatului, aceasta va determina o slabire a gravidei si chiar  la anemie, deoarece organismul va asigura necesarul de vitamine cu prioritate fatului. Nu este necesar ca femeia insarcinata sa isi modifice foarte mult regimul alimentar fata de cel avut anterior sarcinii, dar e necesar sa manace cat mai variat si mai sanatos, astfel incat dieta zilnica sa contina toate substantele nutritive: proteine, glucide (paste fainoase, dulciuri, cereale), grasimi, saruri minerale (calciu, fier) si vitamine (A, B, C, D, E, K).

Vitamine necesare in primul trimestru de sarcina

Vitamine pentru sarcina

New Life - multivitamine naturale pentru sarcina si alaptare.

Detalii New Life

In primul trimestru de sarcina, viitoarea mamica nu trebuie sa faca schimbari importante in regimul alimentar, dar daca inainte de sarcina facea unele excese (fumat, consum de alcool, cafea) ar trebui sa renunte la ele. Este posibil ca si greturile matinale sa o "ajute" sa manance mai putin si mai sanatos, dar va trebui sa consume mai multe lichide. In aceasta etapa a sarcinii nu trebuie sa depaseasca un consum  de 2.200 de kilocalorii zilnic. 

Suplimentele de vitamine se iau cu atentie, respectand dozele recomandate, deoarece supradozele pot avea efecte neplacute. In primul trimestru, daca alimentatia contine suficiente legumele si fructele proaspete (se poate si congelate), se asigura necesarul de vitamine si de minerale pentru dezvoltarea bebelusului si nu ar trebui suplimentat.  

Vitamine necesare in trimestrul al doilea de sarcina

In al doilea trimestru, apare un necesar mai mare de vitamine pentru dezvoltarea copilului, acest necesar trebuie asigurat prin alimentatie si daca este cazul si prin suplimente de vitamine. Toamna si iarna in special, creste necesarul de vitamine, in special vitamina C, dar e nevoie si de vitamina B9, adica acid folic, cu un rol important in evitarea malformatiilor congenitale.

Vitamine necesare in trimestrul al treilea de sarcina

 Incepand cu al treilea trimestru, pe langa vitaminele asimilate din alimentatia zilnica, medicul ce urmareste sarcina poate recomanda si consumul unor suplimente ce contin atat vitamine cat si minerale precum zinc, seleniu si magneziu.

  • Carenta de vitamina D, este mai frecventa spre sfarsitul sarcinii, favorizeaza hipocalcemiile neonatale. Suplimentele multivitaminice ce contin vitamina D sunt recomandate femeilor insarcinate  cel putin in trimestrul al 3-lea.

  • Combinatia suplimentelor alimentare (de exemplu: acidul folic luat separat, dar combinat cu alte multivitamine) poate creste riscul supradozajului (daca exista acid folic si in multivitaminele). Daca se depaseste cu mult doza zilnica recomandata dintr-un anumit mineral sau vitamina exista anumite riscuri atat pentru gravida, cat si pentru fatul.

Complex de multivitamine pentru sarcina

Daca ti-a fost recomandat ca pe parcursul sarcinii sa consumi si suplimente alimentare, recomandarea noastra este sa citesti cu atentie etichetele si compozitia fiecarui tip de suplimente si sa le alegi pe acelea care au in compozitie vitamine si minerale organice, deoarece acestea sunt mult mai compatibili cu organismul nostru, alege doar acele suplimente ce au fost concepute special pentru perioada de sarcina, deoarece au un dozaj optim din fiecare vitamina si mineral. Recomandarea noastra o reprezinta suplimentele New Life de la Calivita deoarece au ingrediente obtinute din surse naturale si in plus au un pret similar cu alte suplimente. 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole