Datorita faptului ca momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid nu se poate determina cu exactitate, durata sarcinii se calculeaza in functie de prima zi a ultimei menstruatii, din aceasta zi incepe numararea celor 280 de zile (40 de saptamani) pana cand va sosi momentul.  Prima saptamana de sarcina ramane de obicei necunoscuta deoarece majoritatea femeilor presupun ca exista o intarziere a ciclului menstrual, fenomen des intalnit mai ales daca nu este vorba de o sarcina programata.

Simptomele sarcinii nu sunt vizibile imediat dupa conceptie, totusi apar anumite semne comune cum ar fi oboseala, urinari frecvente (mictiuni dese), tulburari de comportament, etc. Odata ce sarcina este descoperita fie printr-un control ginecologic fie prin folosirea unui test de sarcina puteti sa notati prima zi a ultimului ciclu menstrual, deoacerece in functie de aceasta se va calcula perioada celor noua luni de sarcina si evident si data exacta a nasterii. Ciclul de ovulatie este o perioada de 30 de zile in care un ovul din ovar intra in trompele uterine unde un spermatozoid il fertilizeaza si mai departe acest ovul fertilizat coboara prin trompele uterine in uter unde se fixeaza de mucoasa uterina. Practic sunteti insarcinata din momentul in care ciclul se termina si data nasterii poate fi calculata.

In unele articole se mentioneaza ca in realitate, in primele doua saptamani nu sunteti cu adevarat insarcinata deoarece daca data nasterii se calculeaza in functie de prima zi a ultimului ciclu, nu puteti fi insarcinata imediat dupa terminarea ciclului menstrual si ca sarcina incepe in adevaratul sens al cuvantului in a doua saptamana cand are loc fertilizarea. In aceasta perioada nu observati nici un fel de schimbari si va continuati viata de zi cu zi in mod normal. Sunt si femei care nu isi dau seama ca au ramas insarcinate, in timp ce altele au imediat parte de primele simptome.

Dezvoltarea copilului in prima saptamana de sarcina

In prima saptamana de sarcina copilul nu se dezvolta in nici un fel si in acest moment nu se poate spune ca sunteti propriu-zis insarcinata pentru ca prima saptamana reprezinta perioada imediat de dupa menstruatie si conceperea propriu-zisa are loc abia dupa doua saptamani dupa ce vi se termina menstruatia. Desi acest interval de timp este inclus in perioada de sarcina, chiar daca nu sunteti insarcinata in adevaratul sens al cuvantului, abia dupa prima saptamana ovulul si spermatozoidul se unesc in trompele uterine pentru a forma un zigot.

Dupa fertilizare, celula incepe sa se divida. In prima saptamana copilul este la nivel de blastocit si are o masa de 100 cms iar partea exterioara a blastocitului va deveni ulterior placenta, in timp ce partea interioara va evolua in embrion. Daca ovarul elibereaza mai mult de un ovul si toate ovulele sunt fertilizate, atunci se vor forma mai multi zigoti. Zigotii au 36 de cromozomi care sunt obtinuti in egala masura de la ambii parinti, iar acesti cromozomi contin material genetic care va determina detalii legate de sexul, culoarea parului, caracterul, culoarea pielii, inaltimea, culoarea ochilor, inteligenta si trasaturile de personalitate.

Schimbari ale corpului dumnevoastra in saptamana intai de sarcina

Prima saptamana de sarcinaIn prima saptamana de sarcina nu apar modificari evidente in aspectul fizic, dar exista un numar de schimbari care incep sa se desfasoare in interiorul corpului dumneavoastra. Daca data nasterii este calculata de la prima zi a ultimului ciclu menstrual pe care l-ati avut, atunci s-ar putea nici sa nu fiti insarcinata in prima saptamana deoarece conceperea propriu-zisa se intampla doar in a doua saptamana de dupa ciclu. Totusi exista anumite "simptome" care vor aparea la inceputul sarcinii, pe care cele mai multe femei le vor avea si care sunt bine de stiut. Pot aparea probleme digestive cum ar fi gazele, senzatia de ingreunare, constipatia, greata si raul de dimineata.

S-ar putea sa nu va fie asa de foame in aceasta perioada, iar schimbarile hormonale bruste pot duce la schimbari de stare care va pot face sa va simtiti deprimata sau frustrata. Unele femei pot observa ca urineaza mai des, la unele dintre ele sanii vor creste in dimensiuni, iar mamelonul se va inchide la culoare. Pot aparea varice pe sani. Cele mai multe femei se simt obosite, epuizate, au ameteli si lesina datorita tensiunii arteriale scazute. Toate aceste probleme variaza de la persoana la persoana, iar unele femei nu vor simti absolut nici o schimbare in prima saptamana de sarcina. Aceste simptome pot fi remediate cu o dieta sanatoasa bazata pe un regim alimentar bogat in fibre si printr-o mestecare mai lenta a mancarii pentru a ajuta digestia care este cea mai mare problema in fazele initiale ca si mai tarziu de altfel.

In aceasta prima perioada nu exista schimbari remarcabile in aspectul corpului si in afara de cazurile speciale in care femeia a fost sfatuita de medic sa isi modifice programul si sa aiba mai multa grija, aceasta poate sa isi urmeze programul normal fara nici un fel de probleme. Aceasta este perioada in care sunteti libera sa faceti tot ceea ce vreti, sa va simtiti bine dar in care este bine sa va imbunatatiti dieta si sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra care este foarte importanta

La ce sa ma astept in saptamana 1 de sarcina

Cand veti observa simptomele initiale si vi se va confirma sarcina, dumneavoastra va trebui sa incepeti sa va pregatiti pentru o aceasta perioada si pentru nasterea ce va urma. Cel mai important lucru pentru dumneavoastra este sa incepeti sa aveti o dieta sanatoasa si echilibrata. Trebuie sa puneti stop stilului de viata si obiceiurilor negative care pot reprezenta o reala amenintare pentru copilul dumneavoastra, asa cum ar fi fumatul sau consumul oricarui tip de alcool. Daca urmati orice fel de tratament medicamentos trebuie sa va consultati medicul cu privire la continuarea acestuia.
Cand vine vorba de o sarcina planificata trebuie inca de pe acum sa incepeti sa aveti grija de dieta si stilul dumneavoastra de viata, deoarece in felul acesta veti fi sigura ca veti naste un copil sanatos, dar si ca va veti pastra propria sanatate pe intreaga perioada a sarcinii.

Exista produse naturiste care contin toata gama de vitamine, minerale precum si acid folic, foarte necesare pentru conceptie si sarcina, unul dintre ele este si produsul  New Life Multivitamin de la Calivita. Astfel avand un corp sanatos va ajuta sa reduceti simptomele negative care apar in multe sarcini. Puteti incepe sa cititi articole despre sarcina care va vor da o perspectiva noua asupra lucrurilor la care sa va asteptati in fiecare saptamana si luna si sa va pregatiti pentru a avea o experienta cat mai usoara a sarcinii.

Inceputul sarcinii - prima saptamana - video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole