Deci, tocmai ai aflat ca esti insarcinata - unul din primele lucruri la care probabil te gandesti este: in cate saptamani de sarcina ma aflu.

Mai multe mamici iau in calcul data nasterii pe care le-o calculeaza doctorul sau moasa. Ei utilizeaza o cateva metode pentru a estima ziua in care vei naste - totusi nu te increde prea mult in aceasta data deoarece mai putin de 5% dintre copii se nasc la data estimata. O sarcina normala dureaza intre 38 si 42 de saptamani, iar data nasterii (imi place sa o numesc "ghiceste data") este estimata chiar in mijlocul acestor saptamani - in saptamana 40. Prin urmare daca te pregatesti pentru o sarcina de 42 de saptamani, vei fi mai putin dezamagita daca data nasterii sufera modificari. Se tine cont de mai multi factori astfel incat nu poate exista o acuratete foarte mare in legatura cu data nasterii unui bebelus - un studiu realizat printre doctori, moase si mamici arata ca nimeni nu putea sa fie mai exact decat celalalt.

Poti s-a calculezi singura data probabila a nasterii folosind un calculator de sarcina online.

Intelegerea saptamanilor de sarcina

Saptamana 1 de sarcina incepe din prima zi a ultimei menstruatii. Ciudat, nu? Dar este o data exacta pe care doctorii si moasele o iau in considerare - cu exceptia cazului in care este vorba despre o fertilizare si stii exact cand a fost fertilizat ovulul. Momentul exact al ovulatiei normale este necunoscut. Intervine apoi o alta modalitate de calcul care are la randul sau hibe. Se presupune ca ai o menstruatie de 28 de zile cu ovulatia in ziua a 14-a. Dupa cum sti, fiecare femeie are o menstruatie unica din punct de vedere al timpului si pauzelor dintre menstruatii. Este posibil sa ai o menstruatie mai scurta sau mai lunga de 28 de zile si este posibil sa fi ovulat oricand intre timp. Dar, de dragul unei date, esti incadrata la "medie". De aceea, atunci cand nu iti vine menstruatia inseamna ca deja te afli in 4 saptamani de sarcina.

Avand in minte ca nici o data nu are acuratete absoluta, pentru a afla in cate saptamani de sarcina te afli, foloseste calculatorul nostru de sarcina care iti va da o data estimativa de nastere, data aproximativa a conceptiei, vei afla in cate saptamani de sarcina te afli si cat timp mai este pana la finalizarea termenului de sarcina de 42 de saptamani.

in cate saptamani de sarcina esti insarcinata

Daca nu stiu cand am avut ultima menstruatie?

In cazul in care nu iti amintesti cand a fost ultima menstruatie sau daca se intampla sa nu fi avut menstruatie pentru o vreme datorita unui tratament medicamentos sau ai alaptat etc, poti face o ecografie si vei afla in ce saptamana de sarcina esti. Data rezultata in urma luarii in considerare data menstruatiei este cea mai buna, urmata apoi de ecografii. Acest lucru se intampla deoarece atunci cand fatul se formeaza, pe masura ce se dezvolta se au in vedere anumite tipare uniforme de evolutie. Dar, pe masura ce fatul devine mai mare, incepe sa se dezvolte in mod unic - intervin genele.

Cel mai bine este sa eviti ecografiile daca se poate, mai ales pe cele din primele saptamani care de obicei se fac in mediu intern. Acest lucru inseamna ca ecograful ajunge foarte aproape de bebelusul tau. Fa o ecografie daca trebuie insa incearca sa fie de scurta durata si evita ecografiile care nu sunt necesare.

Ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina?

Nu uita sa citesti saptamanal articolele din categoria sarcina pe saptamani, ce contine informatii despre modul in care corpul tau se schimba si despre modul cum se dezvolta bebelusul tau, saptamana cu saptamana. In fiecare articol saptamanal vei gasi si o imagine despre cum ar putea sa arate bebelusul si burtica ta

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole