Primul trimestru de sarcina (de la conceptie pana la 12 saptamani) va insemna o perioada de transformari intense pentru corpul tau pe masura ce acesta se va adapta starii de maternitate. Este important sa intelegi ca aceste schimbari sunt normale si ca aproape toate lucrurile care acum iti creeaza discomfort vor disparea pe masura ce sarcina evolueaza. De altfel, s-ar putea chiar sa te numeri printre femeile norocoase care trec prin primul trimestru fara sa aiba parte de multe dintre simptomele specifice. Insa, oricum ar fi, cel mai bine este sa citesti in cele ce urmeaza pentru a vedea la ce trebuie sa te astepti.

Schimbari la nivelul sanilor in primul trimestru de sarcina

Glandele mamare vor provoca o umflare a sanilor dar si o sensibilizare a acestora, aceste schimbari datorandu-se cresterii nivelelor de hormoni estrogen si progesteron, insa totul este normal si are legatura cu lunile in care va trebui sa iti alaptezi copilul.

Pentru a-ti atenua discomfortul dar si pentru a trece mai usor peste aceasta perioada nu ar strica sa porti un sutien special, care sa asigura un bun suport pentru sani.

Insa, nu numai sanii propriuzisi vor trece prin modificari importante. Areolele de pe ambii sani se vor mari, inchide la culoare si este posibil sa apara pe aceastea mici umflaturi denumite tuberculii lui Montgomery (glande sudoripare marite).

La unele femei, datorita cresterii cantitatii de sange livrate catre sani, pe acestia vor deveni vizibile venele, usor albastrui iar ca o curiozitate, dupa nastere, in cazul in care vei alapta, sanii tai pot creste cu cel putin inca o marime de sutien.

Oboseala accentuata

primul trimestru de sarcinaCum nici tu si nici organismul tau nu sunteti obisnuiti cu sarcina, nu este de mirare ca te simti mai obosita decat de obicei. Si aici nu este vorba doar de oboseala fizica ci si de necesitatile emotionale ce vin odata cu sarcina, de altfel vei descoperi ca cele noua luni de graviditate vor fi pline cu ganduri, griji si planuri despre tine, despre familia dar in special despre copilul tau. Asa ca nu trebuie sa te mire ca te simti obosita chiar si dupa cea mai odihnitoare noapte de somn.

Pe de alta parte, nu te astepta sa te simti obosita pe parcursul intregii sarcini. Dupa trecerea primului trimestru te vei redescoperi, cu un nivel crescut de energie si cu un sentiment de bine si relaxare.

Ca un sfat practic, atunci cand esti obosita, odihneste-te. Incearca sa iti acorzi suficienta ore de somn, atat ziua cat si noaptea. De asemenea, daca te simti stresata, incearca sa gasesti o activitate care sa te relaxeze. De asemenea, s-ar putea sa fie o idee buna sa incepi sa dormi pe partea stanga, acest obicei va scadea presiunea de pe vasele de sange majore care alimenteaza cu oxigen si nutrienti fatul. De asemenea, te mai poti folosi si de o perna penntru gravide pentru a creste si mai mult confortul.

Iata si cateva sfaturi pentru a face mai bine fata oboselii:

- Dormi cel putin opt ore pe noapte

- Asigura-te ca urmezi o dieta potrivita. Nu de alta dar oboseala poate fi agravata si de o deficienta de fier, proteine sau calorii.

- Rasfata-te si lasa-i si pe altii sa o faca. Mai lasa din treburile casei si in seama partenerului si ai grija de tine si de copilul tau.

- Oboseala este deseori agravata si de mediul in care traiesti. Ai grija sa ai o iluminare potrivita a camerelor, o circulatie corecta a aerului si evita zonele zgomotoase.

- Fa exercitii. Deseori o plimbare usoara sau putin jogging relaxat pot alunga oboseala. Si asta deoarece trebuie sa ai grija sa cazi dintr-o extrema in alta: prea multa odihna poate contribui si mai mult la starea de oboseala.

Schimbarile de dispozitie in primul trimestru de sarcina

E drept ca in primul trimestru de sarcina aproape orice femeie este susceptibila sa aiba schimbari bruste de dispozitie, insa nimeni nu este vinovat... poate doar hormonii care in perioada asta creeaza dezechilibre in tot organismul. Este oarecum similar cu ceea ce ai resimtit de multe ori in cazul sindromului premenstrual (schimbari de dispozitie, iritabilitate si alte modificari ce apar pentru scurt timp inaintea fiecarui ciclu menstrual), insa spre deosebire de ciclul lunar s-ar putea sa resimti si sentimente foarte contradictorii cum ar fi teama, groaza, bucuria sau entuziasmul intr-o perioada de timp foarte scurta.

Greturile si starile de voma

Nivelurile crescute ale hormonilor, specifice sarcinii iti vor cauza aproape sigur si tie acele greturi matinale despre care ai auzit atatea, mai ales in primul trimestru de sarcina. De fapt este vorba despre o senzatie de greata agravata ce uneori poate duce si la stari de voma. Nu este insa, aici, vorba numai de nivelurile crescute de HCG si estrogen ci si de extinderea rapida a muschilor uterini, de relaxarea celor ce tin de tractul digestiv dar si de cresterea aciditatii stomacale si de accentuarea sensibilitatii olfactive, toate contribuind la o stare de rau accentuat.

Si ar mai fi ceva. Nu mereu greturile matinale apar ...dimineata. Insa, ceea ce este important este ca acestea nu afecteaza nici dezvoltarea fatului si nici sanatatea mamei.

Oricum, nu toate femeile experimenteaza greturile matinale in acelasi fel, astfel unele nu se resimt aproape deloc in timp ce altele pur si simplu nu stiu cum sa treaca mai repede peste aceste stari. Iata in continuare cateva sfaturi pentru a trece mai repede peste aceste perioade:

- schimba-ti modul in care mananci: in loc de 2-3 mese copioase pe zi este de preferat sa mananci de 6-8 ori dar in cantitati mai mici. Atat stomacul gol cat si distanta mare dintre mese pot contripui la aparitia greturilor matinale.

- Adopta o dieta bogata in proteine si carbohidrati, cele doua fiind esentiale in reducerea senzatiei de greata.

- Bea multa apa, in special daca pierzi lichide in urma starilor de voma.

- Consumul de bauturi carbonatate intre mese ar putea de asemenea sa ajute

- Evita mancarurile grase ori condimentate, precum si prajelile.

Urinarile frecvente

Uterul aflat in crestere va incepe sa iti apese vezica urinara astfel incat vei simti nevoea sa urinezi mult mai des. De asemenea, cresterea volumului de lichide corporale precum si eficienta imbunatatita a rinichilor te vor ajuta sa scapi mult mai repede de elementele inutile din alimentatie.

Oricum, presiunea pusa asupra vezicii se va mai reduce odata cu "inaltarea" uterului in cavitatea abdominala cam prin luna a patra de sarcina, pozitie din care nu va mai reveni pana in luna a noua.

De asemenea, un mic truc care te va ajuta este sa te apleci spre in fata putin in momentul urinarii pentru a fi sigura ca ai golit intreg continutul vezicii urinare.

Nu in ultimul rand este important sa tii minte ca daca simti orice durere, arsura sau daca observi urme de puroi sau sange in urina trebuie sa iti contactezi medicul imediat deoarece este posibil sa ai o infectie a tractului urinar, caz in care vei avea nevoie de tratament imediat.

Simptome gastrointestinale

Pe masura ce uterul, aflat in crestere va presa rectul si intestinele, vei incepe sa descoperi un noua simptom specific sarcinii: constipatia. Si asta pentru ca acele contractii musculare care in mod normal ajuta la deplasarea hranei prin tractul digestiv sunt mult incetinite datorita nivelului ridicat de progesteron. Iar asta va duce mai departe la arsuri, indigestie si balonare.

Ameteala

Aceasta impreuna cu starile de lesin, sunt destul de comune in orice perioada a sarcinii nu doar cu primult trimestru si au legatura cu incapacitatea organismului de a suplini suficient de repede cantitatea de sange de care fatul are nevoie. De asemenea, alt vinovat pentru aceste stari poate fi nivelul scazut de zahar din sange. Astfel, ai grija sa primesti din alimentatie, la fiecare masa suficiente proteine.

Cresterea apetitului si poftele

Datorita cresterii necesarului de nutrienti in organism dar si cresterii necesarului energetic, cel mai probabil vei descoperi ca ai pofte dintre cele mai ciudata. De asemenea, nu este o ciudatenie nici daca ti se schimba preferintele alimentare. Totul tine de ceea ce are nevoie organismul tau pentru a sustine si noua viata care se formeaza in tine.

Varicele

Venele normale transporta sange de la extremitatile oraganismului dar si de la organe, inapoi la inima. Aceste vene contin o serie de valve care impiedica reintoarcerea sangelui. Insa daca aceste valve lipsesc sau functioneaza prost sangele se va acumula in vene, in zone precum picioarele sau rectul cauzand varice (vene varicoase).

Primul trimestru de sarcina - video

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole