Aceasta este ultima saptamana a primului trimestru de sarcina care dureaza circa trei luni. De acum sarcina a evoluat semnificativ si de obicei acesta este momentul in care viitoarele mame anunta apropiatilor vestea cea mare. Unele femei vor putea parea putin supraponderale in acest stadiu al sarcinii, avand uneori fata putin umflata datorita retentiei de apa, totusi schimbarile nu sunt atit de accentuate. Pe de alta parte, in interiorul corpului femeia a trecut prin schimbari majore, iar fatul este acum pe deplin dezvoltat, de acum incolo predominand cresterea in lungime si greutate.

De remarcat si faptul ca acum starea psihica a viitoarei mame este mult mai buna deoarece nervii cauzati de schimbarile din organism se potolesc, iar senzatiile de oboseala si greata dispar. Nivelul de energie se imbunatateste si acesta ar fi un moment bun pentru a adopta o rutina de exercitii (plimbari, inot). Exercitiile usoare care vor putea fi facute de acum incolo vor asigura atat sanatatea corpului viitoarei mamici pe timpul sarcinii, dar si refacerea rapida de dupa nastere.

Dezvoltarea copilului in saptamana 12 de sarcina

Evolutia sarcinii de 12 saptamaniCopilul continua sa creasca rapid si in a 12 a saptamana de sarcina. Creierul fatului incepe sa produca hormoni, iar celulele nervoase se multiplica deosebit de repede. Copilul continua sa creasca in lungime si greutate. Muschii incep sa raspunda impulsurilor venite din partea creierului, care insa, nu este inca suficient de dezvoltat pentru a coordona complet miscarile. Este interesant de remarcat ca dezvoltarea in paralel a creierului si a muschilor duce la aparitia unor miscari naturale ale corpului copilului precum indoitul bratelor, rotirea incheieturilor precum si inchiderea si deschiderea pumnului. De asemenea trasaturile fetei devin tot mai pronuntate, aparand chiar si sprancenele. Placenta devine efectiv functionala, iar cordonul ombilical incepe sa ajute la circulatia sangelui.

Teoretic vorbind, copilul se dezvolta mai repede decat in saptamana precedenta, in timp ce ochii si urechile se apropie tot mai mult de locul lor definitiv. Tot acum incep sa se dezvolte miscarile reflexe.

Schimbari cu corpul dumneavoastra in a 12-a saptamana de sarcina

Uterul incepe sa cantareasca mai mult pe masura ce copilul creste, iar in perioada acestei saptamani de sarcina, uterul va aparea deasupra osului pubian. Uterul va continua sa creasca in dimensiune, sporind si greutatea mamei comparativ cu perioada de dinaintea sarcinii.

Veti observa o schimbare la nivelul pielii precum si o tendinta de pigmentare in jurul areolelor sanilor. O linie intunecata verticala, numita linia negra poate aparea la unele femei pe centrul abdomenului, linie ce va disparea la ceva timp dupa sarcina. Alte simptome vizibile ale sarcinii sunt si petele ce pot aparea pe fata sau pe decolteu in anumite cazuri.

Pe perioada sarcinii, viitoarele mamici pot folosi lotiuni de protectie solara pentru a-si proteja pielea sensibila si chiar creme antirid, de preferat cu marca bio. Atentie totusi pentru ca un nivel prea mare de vitamina A poate dauna ficatului provocand probleme care in sarcina trebuie evitate.

In a 12-a saptamana de sarcina pot sa mai apara senzatii de arsura in zona inimii, a gatului si a abdomenului superior datorita cresterii secretiei de progesteron. Acest discomfort poate fi redus prin servirea de mese dese la intervale regulate si prin consumul de alimente usoare, bogate in fibre. Daca nu exista sangerari vaginale, presiune sanguina anormala, greata matinala sau alte simptome specifice, atunci sarcina poate fi considerata sigura de la 12 saptamani incolo.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 12 saptamani

Vestea buna, daca ati ajuns la a 12 a saptamana de sarcina fara probleme, este ca de acum incolo riscul de avort spontan scade considerabil. Simptomele de rau matinal, greata si oboseala se atenueaza pana la disparitia completa si veti incepe sa va simtiti cu mult mai bine atat fizic cat si psihic, echilibrul hormonal restabilindu-se in limitele normalului.

Apar schimbari observabile la exteriorul corpului dumneavoastra odata cu cresterea in dimensiune a uterului, iar in cazul sarcinii cu gemeni, cresterea poate fi chiar mai mare. In aceasta perioada pielea devine foarte sensibila la actiunea razelor ultraviolete si pot aparea pete intunecate pe piele. Senzatiile de arsura in piept, gat si abdomen pot creste in intensitate dar efectul lor poate fi redus printr-un stil de viata sanatos si un regim alimentar organizat. De asemenea arsurile din zona inimii pot disparea prin consumul de apa si servirea unor mese sanatoase. Corpul elimina hormoni necesari precum ar fi HCG, iar dezvoltarea uterului si a placentei se afla in grafic. Bataile inimii copilului pot fi auzite acum si apar modificari in miscarile reflexe si in dezvoltarea musculaturii copilului. Pana la sfarsitul celei de-a 12 saptamani trebuie sa faceti schimbarile necesare in dieta si in stilul de viata. Obiceiurile nesanatoase precum ar fi fumatul, consumul de alcool si medicatiile puternice ar fi trebuit eliminate pana acum.

Puteti sa va inscrieti la un curs prenatal pentru a intra in contact cu alte femei insarcinate, dar si pentru a acumula mai multe informatii despre sarcina. Daca inca mai lucrati, acum ar fi momentul sa depuneti o cerere anticipata pentru un concediu de care veti avea cu siguranta nevoie mai tarziu. Daca mai exista persoane care ar trebui sa stie ca sunteti insarcinata, dar carora nu le-ati comunicat fericita veste, acum ar fi momentul.
Va fi nevoie de controale periodice pentru a verifica dezvoltarea fatului si a corpului dumneavoastra.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4