Al doilea trimestru de sarcina este o perioada relativ placuta. Greturile matinale si starile de oboseala au disparut aproape complet. Durerile si neplacerile ultimului trimestru nu au venit inca, iar corpul dumneavoastra se afla in crestere, suficient de mult incat toti sa realizeze ca sunteti insarcinata. Dar ritmul in care "cresteti" dumneavoastra nici nu se poate compara cu ritmul in care creste copilul in conditiile in care organele lui interne sunt deja pe deplin constituite. Totusi anumite organe, precum inima si rinichii continua sa se dezvolte chiar mai mult.

Probabil ca pana acum ati acumulat cateva kilograme bune in plus, dar acest lucru difera de la o femeie la alta. Nivelurile crescute de estrogen pot cauza inflamarea mucoasei nazale, asa ca nasul infundat este o afectiune destul de des intalnita in acest stadiu. Sarcina va afecteaza si sistemul imunitar care devine vulnerabil chiar si la raceli sau gripe si este recomandat sa pastrati distanta de substante iritante ca cele continute in tigari sau aerosoli. Iar pentru un efect calmant puteti folosi un umidificator sau un vaporizator si este indicat sa beti si multe lichide.

Dezvoltarea copilului in a 15-a saptamana de sarcina

15 saptamana sarcinaCopilul a mai crescut atat in greutate cat si in lungime. Pe pielea sa rosie si ridata incep sa creasca mici firisoare de par numite Lanugo, desi si aici lucrurile difera de la copil la copil. Acest fir de par ajuta copilul sa isi mentina o temperatura constanta si dispare aproape complet pana la nastere. Copilul poate inghiti mancare si are si capacitatea sa va auda, atat pe dumneavoastra cat si restul sunetelor din mediul inconjurator.

Este posibil sa simtiti miscarea copilului, urmata de pauze in functie de cum se misca, loveste, doarme sau mananca copilul. El poate sa caste, sa faca grimase, sa se incrunte si sa isi suga degetul. Pielea ii este foarte subtire iar vasele de sange sunt vizibile inca. Picioarele i-au crescut mai lungi decat bratele, iar acum corpul este mai lung decat capul. Unghiile de la maini si de la picioare au inceput sa creasca, iar in dreptul spancenelor si pe cap, a inceput sa apara par. Copilul are acum si papile gustative si din timp in timp va avea parte si de sughituri. Cele trei oase micute din urechea interna, incep sa se intareasca, dar centrul auzului din creierul copilului nu se dezvolta asa de repede asa ca este foarte posibil ca fatul sa nu inteleaga ceea ce aude dar auzul incepe deja sa se formeze. In acest sens, lichidul amniotic poarta catre copil sunetele exterioare, iar in interior copilul aude in primul rand sunetul inimii mamei lui, stomacul si vocea ei.

Schimbari in corpul dumneavoastra in saptamana 15 de sarcina

Cele mai multe femei deja au castigat cateva kilograme in plus ceea ce nu este deloc mult comparativ cu greutatea de dinainte de nastere. Nu conteaza cat de mult va ingrasati acum, mai ales ca acest aspect tine mult si de fizicul mamei. Totusi daca ingrasarea, sau dimpotriva slabitul devin prea accentuate, este bine sa consultati un medic. Tot cu un doctor ar fi bine sa va analizati si dieta, acesta va va explica ce sa includeti sau sa excludeti din alimentatia dumneavoastra

Puteti sa simtiti partea superioara a uterului putin sub ombilic. Tot la medic va vor fi efectuate anumite masuratori specifice perioadei prenatale, iar in clinicile mai mari se va face chiar si un grafic al evolutiei sarcinii. Acest aspect poate da informatii despre pozitionarea copilului. S-ar putea sa va simtiti ligamentele intinzandu-se in zona stomacului pe masura ce uterul continua sa creasca, iar acest lucru va poate cauza crampe si senzatii neplacute pe una sau pe amandoua partile abdomenului. Insa aceste senzatii pot fi reduse facand o baie in apa calda.

Exista un numar de infectii bacteriene care se pot petrece pe perioada sarcinii, cum ar fi infectii ale tractului urinar, vaginoza bacteriana, etc. Vaginoza bacteriana mareste riscurile de nastere prematura, sa ude ruptura prematura a sacului amniotic, ori aceste simptome trebuiesc tratate cu antibiotice, lucru nerecomandat pe perioada sarcinii. Puteti reduce riscul infectiilor purtand haine curate si aerisite, evitand haine si lenjerie intima foarte stranse pe corp mai ales pe masura ce sarcina va evolua. De asemenea nu faceti baie pe perioade mari de timp si nu inotati in piscine murdare. Evitati spray-urile si sapunurile parfumate, nu va abtineti atunci cand apare nevoia sa urinati si beti 8-9 pahare de apa pe zi.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 15 saptamani

Este bine sa va obisnuiti sa dormiti corect pentru a evita aparitia de probleme mai tarziu pe masura ce sarcina avanseaza. Desi stomacul dumneavoastra este inca destul de mic si nu aveti nici o dificultate cand vine vorba de dormitul pe burta puteti sa incepeti sa exersati dormitul pe o parte. Care este cea mai buna pozitie de somn pe perioada sarcinii. Mai ales dormitul pe partea stanga este foarte confortabil si sanatos, atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil. Dormitul pe spate provoaca apasarea uterului pe aorta si pe vena cava inferioara care alimenteaza cu sange copilul si partea inferioara a corpului dumneavoastra. Dormitul pe abdomen este complet interzis deoarece adauga presiune pe uter ca si pe intregul abdomen. Perne suplimentare pot fi puse in pat pentru a va asigura un suport suplimentar pentru picioare ca si pentru intregul corp si va pot ajuta sa aveti un somn confortabil. De acum incolo copilul poate auzi, asa ca acesta ar fi un moment propice ca sa incepeti sa ascultati muzica usoara sau sa incepeti sa vorbiti cu el, ceea ce poate parea ciudat, dar care are efectul de a intari relatia mama copil.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole