La 26 de saptamani, sarcina se afla in a doua jumatate a celui de-al doilea trimestru. De acum schimbarile la nivel fizic sunt imposibil de ascuns. Acum uterul a ajuns cu cativa centimetri deasupra buricului iar stomacul va fi vizibil umflat. De asemenea, viitoarea mamica va putea avea parte de contractiile de tip Braxton Hicks. Insa acest tip de contractii sunt normale pentru aceasta perioada si ele se asemana destul de mult cu crampele menstruale. In general contractiile Braxton Hicks sunt nedureroase si pregatesc corpul pentru nastere si pentru durerile nasterii. Este posibil ca viitoarea mama sa nu fie tocmai in apele ei datorita cresterii in greutate, arsurilor, crampelor si intinderilor musculare. Daca simtiti ca durerea sau discomfortul sunt persistente sau neobisnuite este bine sa consultati un medic imediat.

Viitoarea mama trebuie sa tine o evidenta a evolutiei copilului si sa mearga regulat la controale antenatale regulate. Trebuie sa se ingrijeasca si de programul de somn si sa se odihneasca suficient de mult. De asemenea exercitiile usoare, gimnastica prenatala sau masaj pentru gravide, pot ajuta la calmarea nervilor si la relaxare. Nu trebuie uitat nici faptul ca exercitiile pot atenua anumite probleme legate de sarcina si pot ajuta la trecerea mai usoara peste nastere.

Dezvoltarea copilului cand sarcina are 26 de saptamani

Sarcina dupa 26 de saptamaniIn saptamana a 26 a copilul creste si se dezvolta constant. Pana acum ochii copilului au fost inchisi, dar acum acesti se vor deschide, iar in saptamanile urmatoare copilul va incepe sa clipeasca din ochi. De altfel dezvoltarea ochilor copilului este acum aproape completa. Pe toata perioada cat copilul este in burtica mamei, ochii oricarui copil vor fi de culoare albastra, urmand ca mai tarziu dupa nastere, aceasta sa se schimbe.

In continuare, la fel ca si in saptamanile precedente micutul acumuleaza grasime si va face in continuare asa pana la nastere.

Desi mai are pana la nastere, in a 26-a saptamana, copilul seamana leit cu un nou nascut. In aceasta perioada principala evolutie a micutului este aceea ca i se dezvolta simtul tactil si de asemenea incepe sa raspunda la atingeri. Inima sa a inceput sa pompeze sange, iar in plamani se dezvolte vase de sange in timp ce copilul incepe sa faca exercitii de respiratie. Este evident sistemul circulator al copilului a devenit pe deplin functional.

Cordonul ombilical creste si el si se ingroasa odata cu cresterea copilului, iar fluxul de sange catre copil este mai mare, asigurand o cantitate mai mare de nutrienti pentru cel mic. Dimensiunile placentei ajung si ele sa echivaleze cu cele ale copilului. Unghiile de la maini si picoare cresc constant, iar daca copilul este baiat, testiculele vor incepe sa coboare in scrot. La acest moment, copilul are gene si sprancene destul de scurte.

Schimbari cu corpul gravidei in a 26-a saptamana de sarcina

Continuati sa luati in greutate din ce in ce mai mult. Totusi greutatea dumneavoastra totala poate sa varieze de la zi la zi sau chiar de la ora la ora in functie de retentia de apa. Uterul a urcat deasupra buricului si va continua sa se ridice in saptamanile urmatoare.

In aceastra perioada cele mai multe femei pot avea parte de contractiile de tip Braxton Hicks. Este posibil ca unele sa aiba parte si de dureri in zona aflata imediat sub coaste deoarece copilul isi intinde mainile si picioarele in acea zona. Iar durerea poate fi atenuata printr-o schimbare de pozitie.

Tot in categoria neplacerilor cauzate de sarcina se pot incadra si durerile de spate si coloana datorate cresterii in greutate. Iar pe langa acestea mai exista o gama larga de dureri si senzatii neplacute relativ minore pe care o femeie le resimte in aceasta perioada a sarcinii, printre acestea am putea enumera crampele, durerile sciatice sau durerile de cap. Aceste dureri pot fi eliminate prin mici exercitii usoare, gimnastica prentala, masaj pentru gravide, sau terapii inforenergetice pentru durerile de cap. De ajutor sunt si miscarile usoare de intindere, in special pentru imbunatatirea circulatiei si pentru relaxare.

De mentionat ca, daca femeia simte ca durerile sunt neobisnuite sau persistente, ea trebuie sa contacteze de urgenta medicul care o are in observatie. Tot in aceasta perioada creste si numarul de urinari, motiv pentru care viitoarea mamica s-ar putea sa se dea jos de nenumarate ori din pat in timpul noptii.

La ce sa te astepti cand esti insarcinata in 26 de saptamani

In decursul celei de-a 26-a saptamani au loc multe schimbari vizibile si este bine sa va adaptati lor si sa le luati ca o parte normala si naturala a sarcinii. V-ati ingrasat considerabil datorita copilului si cresterii cantitatii de lichid. Dar trebuie sa realizati ca aceasta crestere in greutate este doar temporara si ca va veti reveni dupa nastere. In aceasta perioada este recomandat sa va odihniti cat mai mult, mai ales ca un somn si o odihna de calitate va vor ajuta in a duce sarcina la bun sfarsit. De asemenea ar fi bine sa folositi perne speciale petru a reduce durerile si stresul.

Vergeturile de pe abdomen pot fi minimalizate prin folosirea unei creme specializate. Trebuie sa mergeti frecvent la controalele antenatale ori de cate ori sunteti programata . Acum puteti auzi inima copilului dumneavoastra cu un stetoscop sau cu un dispozitiv Doppler. Dumneavostra, ca femeie insarcinata, trebuie sa aveti grija sa va asigurati o stare de sanatate buna pe tot parcursul sarcinii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole