Sunteti acum la mai putin de 3 luni de data nasterii. De acum controalele medicale vor deveni regulate, iar daca veti fi depistata cu anticorpi Rh va va fi administrat un vaccin anti D care se va repeta in saptamana 36. Daca v-ati inscris la un Curs Lamaze de pregatire a nasterii veti descoperi ce optiuni aveti pentru nastere, cum sa observati mai bine miscarile copilului, dar si ce avantaje prezinta hranitul copilului la san versus hranitul cu biberonul.

S-ar putea sa credeti ca mai este mult pana la nastere, totusi este indicat sa faceti anumite pregatiri: ar fi cazul sa aveti camera copilului gata, sa ii fi cumparat deja hainutele, dar si jucariile de care veti avea nevoie in curand. Acum este momentul sa faceti ultimile pregatiri, sa cumparati un landou, scaunul de masina pentru transportul in siguranta a copilului de la maternitate acasa, precum si ce va mai trebuie pentru copil avand in vedere ca inca aveti mobilitate si va puteti ocupa de aceste aspecte.

De asemenea puteti sa adunati toate produsele necesare copilului (scutece, servetele umede, etc) si sa decorati camera copilului asa cum va place, desi se stie ca unele mame prefera sa faca acest lucru dupa nasterea copilului.

Ar fi bine sa va ganditi la un nume pentru copil, daca nu v-ati hotarat inca, dar si la lista de membrii ai familiei si prieteni pe care vreti sa ii instiintati de nastere, impreuna cu numele lor de telefon. Mai mult, puteti chiar sa pregatiti petrecerea copilului daca vreti sa organizati una dupa nasterea micutului.
De asemenea puteti continua cu dieta sanatoasa si cu exercitiile fizice usoare, mai ales daca va ajuta sa va simtiti mai bine.

Dezvoltarea copilului in saptamana 28 de sarcina

Pielea micutului este inca zbarcita, dar sub ea se dezvolta straturi de grasime. Un strat de fire subtiri de par numit languo si vermix-ul, un strat protector, imbraca copilul la exterior. Copilul a deschis deja ochi, iar sprancenele si pleoapele sunt deja formate.

Micutul are papilele gustative bine formate si deja a inceput sa isi suga degetul. Tot acum se dezvolta sistemul de enzime ce asigura digestia, dar si alte procese endocrinologice specifice. Fatul se misca destul de mult in uter si se intinde frecvent. Organele si sistemele lui sunt bine dezvoltate, iar in cazul unei nasteri premature micutul poate supravietui, dar numai daca ii este asigurata terapia intensiva de specialitate imediat.

Ultimele doua luni de sarcina sunt vitale pentru maturizarea sistemelor si a organelor corpului, ele ajutand copilul sa se nasca fara probleme si sa se adapteze repede conditiilor din afara uterului. Plamanii se apropie de maturitate, iar miscarile respiratorii sunt coordonate si regulate. Daca este baiat, testiculele vor cobora acum in scrot. Copilul va castiga semnificativ in greutate pe masura ce sarcina avanseaza. Creierul se dezvolta si mai mult devenind un organ mai complex cu excrescente si santuri specifice, pe suprafata sa. De asemenea numarul de tesuturi cerebrale se va mari in perioada imediat urmatoare. Parul de pe cap continua sa creasca, iar genele si sprancenele devin vizibile.

 

Schimbari cu corpul dumneavoastra cand sarcina are 28 de saptamani

Presiunea uterului pe stomac va poate cauza arsuri. De asemenea datorita presiunii uterine, constipatia este un fenomen des intalnita in aceasta perioada. De asemenea cresterea in greutate a uterului odata cu cresterea dumneavoastra in greutate poate cauza oboseala. Apar schimbari si la nivelul sanilor care se pregatesc de lactatie. Saculetii micuti aflati adanc in tesutul sanilor incep sa produca colostru care va fi urmat de lapte.

Simptomele sarcinii vor deveni din nou accentuate pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, astfel veti avea parte de crampe la nivelul picioarelor, constipatie, insomnie, urinari frecvente si hemoroizi datorati presiunii excesive in partea inferioara a corpului.

Din timp in timp este posibil sa simtiti contractii de tip Braxton-Hicks. Acesta este un fenomen normal generat de faptul ca organismul se pregateste de adevaratele contractii. De obicei uterul se contracta pe toata perioada vietii unei femei, dar abia atunci cand este "plin" contractiile devin sesizabile.

saptamana 29 de sarcina

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 28 de saptamani

De acum va veti vizita doctorul mult mai des pentru controalele regulate din ultimul trimestru. Saptamana 28 este importanta pentru efectuarea unor teste cum ar fi cel de toleranta a glucozei, cele pentru fier si hemoglobina si cel de anticorpi, daca aveti Rh negativ. Cel de glucoza verifica un eventual diabet gestational, iar cel de anticorpi verifica compatibilitatea intre sangele dumneavoastra si cel al copilului.

Este posibil ca micutul sa nu fie asezat in pozitia corecta pentru nastere, totusi daca medicul descopera acest lucru nu este neaparat un motiv de ingrijorare deoarece copilul mai are inca destul de mult timp pentru a se intoarce in pozitia corecta, iar cazuri extreme exista si anumite metode pentru a determina copilul sa se intoarca.

Este posibil sa aveti parte se simptome binecunoscute ale sarcinii cum ar fi o sensibilitate deosebita la nivelul sanilor, o intunecare a culorii areolelor, dureri ocazionale de cap, mancarimi, dureri ale ligamentelor rotunde, indigestie si arsuri, hemoroizi si urme de intindere a pielii in anumite zone pe masura ce sarcina avanseaza.

Greutatea suplimentara dobandita in aceasta perioada variaza de la femeie la femeie dar oricat ar fi, aceasta ajuta la asigurarea protectiei si hranei pentru copil. Un masaj in partea de jos a spatelui se poate dovedi foarte util pentru a mai usura durerile de spate si pe cele de picioare, insa masajul ajuta si la diminuarea umflaturilor usoare si la senzatiile de mancarimi.

 

Saptamana 28 de sarcina - video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole