Deja au trecut cele 9 luni de sarcina iar copilul poate sa se nasca oricand, dar, totusi, mai aveti inca un interval de 2 sau 3 saptamani in care se poate produce nasterea. Chiar daca cele 9 luni s-au scurs, atat dumneavoastra cat si copilul luati inca in greutate si este posibil ca in acest moment sa va simtiti foarte obosita si chiar epuizata.

Probabil ca va ganditi ca micutul va veni pe lume in curand si va veti bucura de rezultatul celor 9 luni de sarcina. Insa, acum sunteti inca "mare" si probabil ca aveti si dificultati in mers, cel mai probabil datorita pozitionarii copilului. Mai mult chiar, uterul a crescut enorm de mult si acum este de circa 1000 de ori mai mare decat inainte de sarcina.

Veti fi foarte surprinsa ca va veti recapata aproximativ aceleasi forme ca inainte de sarcina la numai cateva zile de la nastere. Pana atunci va va fi de mare ajutor sa planificati si sa va organizati din timp. O mama trebuie sa decida in ceea ce priveste planificarea familiala, contraceptia, conceptia, sarcina, nasterea si ingrijirea copilului, in dialog direct cu partenerul ei de viata. Pentru ca daca totul este organizat corespunzator nu vor mai exista probleme in ultima clipa.

Viitorii parinti trebuie sa aiba pregatite haine potrivite pentru viitoarea mama, dar si hainute pentru nou nascut. De asemenea mama poate alege cum sa organizeze biberoanele daca a planificat sa isi alapteze copilul pe cale artificiala folosind lapte praf. Este recomandat ca mama sa aiba tot timpul posibilitatea de a comunica cu partenerul de viata si cu spitalul sau clinica in care urmeaza sa nasca. Daca sotul sau partenerul de viata nu este disponibil ar fi recomandat sa aranjati cu un prieten sa fie pregatit sa va duca la spital.

Dezvoltarea copilului in saptamana 37 de sarcina

Micutul acumuleaza greutate intr-un ritm accelerat in saptamana 37. Grasimea se depune pe obraji, genunchi si coate. Fata isi pierde rapid aspectul ridat, iar pielea devine rozalie. Micutul respira fara probleme si este gata sa se nasca in orice clipa. Datorita pozitionarii cu capul in jos a copilului mama va simti o apasare crescuta in zona abdominala. Straturile protectoare incep sa se destrame si copilul le inghite impreuna cu restul secretiilor uterului ce plutesc in lichidul amniotic.

 

Schimbari cu corpul dumneavoastra dupa 37 saptamani de sarcina

sarcina 37 de saptamaniIn a 37-a saptamana sunteti gata pentru nastere in orice moment, cu atat mai mult cu cat copilul nascut acum este complet dezvoltat si in termen. Este posibil sa va simtiti ingreunata si intr-adevar veti continua sa acumulati greutate, odata cu cresterea in greutate a copilului.

Micutul a ajuns in cavitatea pelvica in pozitia pentru nastere. De acum corpul dumneavoastra va incepe sa se pregateasca de travaliu prin dilatarea cervixului. De asemenea "dopul" de mucus ce pana acum a jucat rolul de protectie pentru uter incepe sa se desfaca. De aceea este bine sa va consultati medicul pe aceasta tema.

Alte modificari semnificative privesc cresterea in dimensiuni a sanilor care devin mai grei si mai plini ca urmare a schimbarilor hormonale, motiv pentru care s-ar putea sa devina incomozi. In unele cazuri sanii vor incepe sa secrete colostru sau pot aparea crapaturi pe areole. De asemenea pot aparea si mancarimi pe stomac datorita intinderii excesive a muschilor stomacali.

Alte schimbari care apar sunt nelinistea crescanda datorita epuizarii si lipsei de somn, urinarile frecvente, tensiunea crescuta, nivelul crescut al zaharului in organism, hemoroizii, durerile in zona inferioara a spatelui, durerile de cap, s.a.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 37 de saptamani

Va apropiati de sfarsitul celei de-a 37-a saptamana de sarcina si nerabdarea creste, dar veti constata odata ce micutul se va naste ca a meritat toata asteptarea. Veti uita toate durerile, chinurile si discomfortul cand va veti vedea si simti copilul.

De retinut ca trebuie sa va pastrati mereu o dispozitie pozitiva pe toata perioada sarcinii, pentru ca asta va va afecta in mod pozitiv copilul. Viitoarea mama trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste dieta si sa consume numai alimente potrivite starii ei, acompaniate de exercitii usoare pentru a asigura o sarcina sigura si un copil sanatos.

O atentie deosebita trebuie acordata igienei personale pe toata perioada sarcinii. O organizare si planificare corecta va ajuta mult in perioada imediat urmatoare. Nu uitati sa pastrati numarul de telefon al sotului, medicului si spitalului la indemana, aveti pregatite toate lucrurile copilului. Si mai mult decat orice primiti-va copilul cu bratele deschise si bucurati-va de maternitate cu toate placerile si provocarile ei.

 

Saptamana 37 de sarcina video

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4