Ati ajuns cu bine in ultima luna de sarcina, ducand pana la capat al treilea trimestru al acestei perioade. In realitate, foarte putine femei nasc la data la care este prevazut de catre medic, in mod normal exista o marja de eroare posibila de pana la 2 saptamani. O sarcina dusa pana in perioada dintre a 38-a si a 42-a saptamana se numeste o sarcina in termen, iar copilul nascut in acest interval, se considera a fi normal. Sa nasti la 42 de saptamani este ceva normal. Abia dupa implinirea efectiva a celor 42 de saptamani se poate apela la metode artificiale de inducere a travaliului sau in caz exceptional la nastere prin cezariana.

Perioada medie de sarcina este de 40 de saptamani sau 280 de zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual normal, ceea ce inlesneste calculul acestei perioade. Daca cunoasteti prima zi a ultimului ciclu menstrual puteti adauga noua luni si veti afla data probabila a nasterii. Circa 80% din femei nasc la termen, 20% dintre femei nasc in afara parametrilor normali, circa 8% din femei nasc mai devreme si aproximativ tot 8% nasc dupa 42 de saptamani.

O nastere prematura se petrece atunci cand mama intra in travaliu devreme inainte de termenul stabilit din diferite motive: sarcina prematura, uter format anormal care strange fatul, probleme ale placentei, fumatul, tensiunea sanguine ridicata, diabetul, problemele de rinichi, febra si infectiile, afectiunile netratate ale tiroidei. Pe de alta parte, o nastere tarzie nu presupune prea multe riscuri. De cele mai multe ori placenta va incepe sa functioneze mai putin eficient si nu va mai fi capabila sa transmita oxigenul si nutrientii catre fat, ceea ce poate crea anumite riscuri.

Dezvoltarea copilului in ultima saptamana de sarcina

ultima saptamana de sarcinaCopilul este acum complet dezvoltat. Unghiile sale vor fi foarte lungi si va fi nevoie sa i le taiati imediat ce se naste. Pielea de pe maini si picioare poate sa fie putin lasata. Uneori este posibil ca placenta sa inceteze sa mai produca lichid amniotic, ceea ce poate provoca ingrijorarea medicilor. De asemenea, medicul care va are in grija poate sa discute cu dumneavoastra metodele de provocare artificiala a nasterii daca sarcina va depasi termenul.

In unele cazuri, capul copilului poate fi foarte mare, caz in care el nu se poate naste fara ajutorul medicului care are ca alternative folosirea unei "ventuze" sau a unui forceps, insa nici una dintre variante nu este de preferat pentru ca poate afecta copilul. Medicul poate lua aceasta decizie si daca pulsul copilului incetineste brusc sau daca in ciuda faptului ca mama impinge, perineul nu se dilata.

Pe de alta parte, dupa 42 de saptamani, placenta isi pierde abilitatea de a da nutrienti si oxigen copilului, ceea ce poate conduce la moartea fatului, ceea ce inseamna ca si o sarcina de depaseste 42 de saptamani trebuie monitorizata cu atentie.

 

Schimbari cu corpul dumneavoastra in ultima saptamana de sarcina

saptamana de sarcina cand se naste bebelusulDeja ati depasit perioada normala de sarcina, iar nasterea se poate produce in orice moment. Daca placenta inca functioneaza corect si copilul este in regula, medicul va mai astepta pana sa induca travaliul pentru a vedea daca veti naste pe cale naturala. Totusi el nu poate astepta dincolo de 42 de saptamani, deoarece placenta incepe sa isi piarda treptat din eficienta.
In aceasta perioada nu se vor produce schimbari notabile cu atat mai mult cu cat copilul este complet dezvoltat si gata sa se nasca. Dar este posibil sa incepeti sa simtiti primele semne de travaliu, ceea ce inseamna ca trebuie sa mergeti la spital.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in ultima saptamana de sarcina

La sfarsitul celei de-a 42-a saptamani se considera ca este vorba de o sarcina trecuta de termen si veti fi nevoita sa mergeti la controale regulate, mult mai dese. De cele mai multe ori, in acest moment medicul decide sa se induca travaliul prin metode specific. Pentru moment nu va este foame, dar nu trebuie sa uitati ca mancati pentru doi si de asemenea trebuie sa aveti in orice moment bagajele pregatite pentru a merge la spital, inclusive hainutele copilului, de care veti avea nevoie imediat dupa nastere. De asemenea trebuie sa practicati exercitiile de relaxare pe care le-ati invatat in orele de pregatire prenatala pentru a fi calma si a evita o starea de neliniste inutila. Nu uitati ca odata ce sunteti mental pregatita pentru travaliu si pentru nastere, mai mult de jumatate din lupta este castigata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole