Cinci saptamani de sarcina inseamna putin mai mult din totalul perioadei de noua luni de graviditate. Totusi, orice femeie care vrea sa isi intemeieze o familie sau pur si simplu sa aiba un copil trebuie sa tina seama de anumite masuri de precautie esentiale pentru a avea o sarcina fara probleme si un copil sanatos. A fi mama este o experienta minunata pentru orice femeie, dar nu poate fi apreciata cu adevarat decit daca viitoarea mama, chiar inainte de conceptie trece la un stil de viata cat mai sanatos.
Primul trimestru al sarcinii este esential din punct de vedere al dezvoltarii copilului mai ales datorita faptului ca acum fatul se afla in cea mai importanta perioada a dezvoltarii lui, motiv pentru care femeia trebuie sa aiba foarte multa grija. De aceea este recomandat ca viitoarea mama sa evite bauturile alcoolice, drogurile, medicamentele si fumatul atat in perioada conceptiei cat si in primul trimestru de sarcina.
Odata ce femeia descopera ca este insarcinata, folosind una dintre metodele de confirmare disponibile, ea trebuie sa inceapa sa aiba grija atat de ea si de dezvoltarea copilului. O femeie care devine mama pentru prima data poate sa fie destul de ingrijorata si nelinistita. Insa poate trece mai usor peste aceasta stare discutand cu parintii, partenerul, prietenii, rudele sau cu medicul de familie. Dar se poate informa si din cartile de specialitate pe care le are la dispozitie. Pe de alta parte, o femeie care a mai fost insarcinata se confrunta cu probleme de un alt ordin cum ar fi ingrijirea primului copil pe perioada sarcinii, cantitatea sporita de munca. Ori in aceste conditii este evident ca viitoarea mama trebuie sa fie pregatita atat fizic cat si psihic pentru evenimentele din timpul sarcinii si pentru nastere. De exemplu femeia trebuie sa se decida cand va intrerupe administrarea de anticonceptionale si in functie de asta cand se va petrece conceptia propriu-zisa, trebuie sa aiba grija sa foloseasca metodele si testele de confirmare a sarcinii, sa mearga periodic la medicul specialist pentru control, sa isi adapteze programul de munca in functie de necesitatile sarcinii si asa mai departe.
Copilul incepe sa se dezvolte imediat dupa concepere. Ovulul este fertilizat de spermatozoid si astfel incepe dezvoltarea la nivel celular si se formeaza in prima faza un ghem de celule. Initial embrionul migreaza liber in uter, dar mai tarziu se ataseaza de peretele uterului. Embrionul isi primeste substantele nutritive din uter si pana in a patra saptamana dezvolta cele trei straturi, dar tot acum incep sa se formeze si anumite tesuturi si organe.
In cea de-a 4-a si in cea de-a 5-a saptamana, embrionul trece printr-o serie de schimbari rapide. In cea de-a cincea saptamana lungimea embrionului ajunge la 5-6 mm. Tot acum acesta se ataseaza de peretele uterului si o placenta rudimentara se formeaza impreuna cu cordonul ombilical. Prin cele doua embrionul isi primeste atat oxigenul cat si nutrientii de la mama.
In cea de-a cincea saptamana fatului i se dezvolta un cap si o coada iar in locul membrelor apar mici umflaturi. De asemenea in zona capului se formeaza doua pliuri de tesut ce vor evolua in urechi, urmand ca si micile umflaturi mentionate mai sus sa evolueze in membre de-a lungul urmatoarelor stagii de dezvoltare embrionara.
Din stratul superior al embrionului se formeaza tubul neural care va evolua in diversele componente ale sistemului nervos: creierul, coloana vertebrala si nervii. Din stratul mijlociu vor evolua inima si sitemul circulator in timp ce din stratul interior se vor forma sistemul digestiv, plamanii si sistemul urinar.
In aceasta etapa a vietii embrionului, inima incepe sa bata. Tot in a cincea saptamana de viata incep sa se dezvolte si ochii embrionului. In zona capului apare o deschizatura, viitoarea gura, precum si narile, iar la maini si picioare isi fac aparitia primele trasaturi ale degetelor. Nu in ultimul rand in aceasta a 5-a saptamana se mai petrece un fapt demn de remarcat: creierul evolueaza si incep sa se formeze trei regiuni distincte ale acestuia.
Viitoarea mama poate sa se simta tensionata si agitata in primul trimestru de sarcina. Mai ales daca o femeie este insarcinata pentru prima data aceste stari pot fi cu atat mai accentuate.
Exista numeroase schimbari ce se fac simtite la nivelul corpului unei femei insarcinate, apar niveluri crescute de progesteron si estrogen. Din aceasta cauza, unele femei se vor putea simti foarte adormite in timp ce altele vor suferi de senzatii de greata sau voma. De asemenea, mai in toate cazurile apar simptome de greata matinala, ameteala, dezorientare sau chiar lesin.
In a cincea saptamana de sarcina incep sa apara "poftele", dar si respingerea pentru anumite tipuri de alimente. Primele semne si simptome ale sarcinii pot consta in dureri abdominare si crampe acompaniate in anumite situatii de o senzatie de discomfort pelvic. Datorita modificarii nivelurilor hormonale vor aparea schimbari bruste de dispozitie. Tot printre semne ale sarcinii s-ar mai putea aminti si senzatiile de oboseala sau balonare.
Fizic vorbind, apare o sensibilitate sporita la nivelul sanilor insotita de gadilaturi. In anumite cazuri femeile putand avea mici sangerari datorate inceputului de sarcina. Insa sunt si cazuri in care viitoarea mamica nu simte nici unul dintre aceste simptome, dovada a faptului ca sarcina este o experienta personala, diferita pentru fiecare femeie in parte.
O mama care alapteaza si care ramane de timpuriu insarcinata este foarte probabil sa se simta obosita sau chiar epuizata. Fiecare sarcina este unica si diferita asa ca aceeasi femeie va avea experiente diferite pentru fiecare dintre sarcinile pe care le va avea.
Experienta de a fi mama este una dintre cele mai frumoase si mai deosebite de care veti avea parte de-a lungul vietii. Este un eveniment pe care trebuie sa il abordati in mod optimist si pe care il puteti face mult mai interesant si mai rodnic daca va pregatiti atat fizic cat si mental. Cu toate acestea, prima luna s-ar putea sa se dovedeasca grea si plina de incercari. Dar daca va mentineti atitudinea pozitiva si adoptati un stil de viata sanatos, veti asigura reusita sarcinii si sanatatea copilului dumneavoastra.
Viitoarea mama trebuie sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata si sa urmeze un regim de exercitii usor combinat cu scurte plimbari. De asemenea variatele exercitii de respiratie va vor ajuta sa va eliberati de stresul sarcinii si al nasterii.
Ca mama in devenire, aveti responsabilitatea de a merge la controale regulate incepand cu momentul in care sarcina a fost confirmata. De asemenea trebuie sa cereti sfatul medicului, a familiei si a prietenilor in orice situatie legata de sarcina, aceasta va va ajuta sa treceti peste anxietatea, teama si tensiunea normale intr-o atare situatie. Desigur daca ati mai nascut pana acum asta inseamna ca aveti destula experienta dar fiecare sarcina este diferita in felul ei si trebuie tratata ca atare.