Tot in aceasta perioada trebuie sa incepeti sa completati toate actele necesare cerute de stat pentru a va inregistra copilul si pentru a vi se putea elibera un certificat de nastere dupa cele noua luni. Marimea uterului a ajuns acum la dimensiunile unui grapefrut si este posibil ca deja sa fi inceput cresterea in diametru a taliei, desi schimbarile sunt inca graduale si lente. Puteti avea parte de indigestie, arsuri cauzate de aciditate si o senzatie de balonare datorate retentiei de apa. Este indicat sa purtati haine largi si incaltari confortabile pentru a evita sa va impiedicati si sa cadeti. Trebuie sa tineti minte sa consumati mese mici si dese pentru a evita aciditatea care poate accentua greturile matinale.

In a opta saptamana unele femei pot avea parte de cele mai rele simptome de greata de pana acum, iar daca mai sunt corelate si cu schimbarile externe ale organismului, acestea vor putea deveni extrem de incomfortabile si greu de suportat. Singura solutie este respectarea unui regim alimentar bun combinat cu un stil de viata sanatos.

Dezvoltarea copilului in a opta saptamana de sarcina

Embrionul are acum toate trasaturile externe ale unui om, iar acum incepe sa se dezvolte si urechea interna. Oasele se dezvolta si ele, iar musculatura se poate contracta usor. Degetele de la maini si picioare care inca sunt legate unele de altele tind sa creasca mai lungi, iar trasaturile fetei devin mai proeminente. Pleoapele se dezvolta si mai mult, iar varful nasului devine vizibil. Pe masura ce corpul copilului incepe sa se indrepte, coada embrionica incepe sa dispara. Sexul copilului poate fi deja confirmat, totusi organele genitale nu sunt inca vizibile ele fiind inca in formare.

Copilul se afla la sfarsitul perioadei embrionice si la inceputul celei fetale. Acum structura scheletului copilului este formata din cartilaje, dar incepand cu a 47-a zi primele celule osoase incep sa inlocuiasca cartilejele. Fata si maxilarul sunt bine formate cu dintii si muschii faciali in plina dezvoltare. Oasele bratelor si cele ala miinilor devin tari,iar incheieturile incep sa se dezvolte. Toate organele vitale sunt bine plasate si incep sa se dezvolte pe parcursul saptamanilor urmatoare. Embrionul are acum aproape doi centimetri lungime si este cam de marimea unui bob, cantarind doar trei grame.

Schimbari in corpul dumneavoastra in saptamana 8 de sarcina

9 saptamani de sarcina pentru gravidaIn sfarsit incep sa apara schimbari si la exteriorul corpului avand in vedere ca foarte multe schimbari au avut deja loc in interiorul organismului. In acest stadiu uterul este de marimea unui grapefruit, iar cantitatea de sange, chiar daca poate nu va dati seama a crescut cu 40-50%. Sanii pot devenii mai sensibili la atingere deoarece corpul se pregateste pentru lactatie. In jurul sanilor va pot aparea vene inchise la culoare denumite varice, rezultat al cresterii circulatie sanguine. Areolele sau pielea din jurul lor tinde sa se inchida la culoare datorita schimbarilor hormonale. Mici glande denumite "tuberculii lui Montgomery" se dezvolta pe areole, iar mameloanele tind sa creasca in dimensiune, acestea eliminand uneori un lichid galbui denumit colostru.

Nivelul hormonal difera de la persoana la persoana si la fel difera si schimbarile ce au loc in aceasta perioada. Femeile cu sani mari pot cumpara sutiene speciale captusite cu bumbac ce ofera un suport foarte bun si previn aparitia iritatiilor. Puteti folosi o crema anti vergeturi pentru a preveni aparitia acestora mai tarziu in cursul sarcinii. De asemenea este posibil sa aveti crampe si dureri in partea de jos a abdomenului datorita cresterii uterului. Nu este exclus nici sa aveti parte de contractii ale uterului sau de dureri ocazionale radiind pana in picioare asemeni celor provocate de nervul sciatic.

La ce sa va asteptati cand sunteti insarcinata in 8 saptamani

Unele femei care pana acum slabisera, vor recupera kilogramele pierdute si vor incepe sa ia in greutate suplimentar. Corpul s-a acomodat la schimbarile interne si de aceea simptomele de greata matinale vor scadea in intensitate, in majoritatea cazurilor fiind putine femeile la care aceste simptome se vor accentua, dar totul tine de nivelul de toleranta al corpului.

Deja sunteti inscrisa pe lista de pacienti a unui obstetrician si este cazul sa va duceti la primul control. Avand in vedere ca este prima vizita rezervati-va ceva mai mult timp deoarece va vor fi cerute detalii referitoare la istoricul dumneavoastra medical, probleme de ordin medical, metode de contraceptie pe care le-ati folosit pana acum, orice avort sau pierdere de sarcina pe care ati suferit-o pana acum, dar si eventualele tratamente sau alergii. Tot acum va va fi facut si o examinare interna pentru a vedea daca totul este in regula.
Doctorul va poate prescrie tablete cu fier sau alt tratament cu vitamine pe care il considera oportun. Este posibil sa fie facuta si o verificare cu ultrasunete pentru a vedea ca totul este in regula cu fatul. Medicul va va solicita sa efectuati si cateva teste precum hemoleucograma, factorul Rh, grupa sanguina, testul HIV si posibile teste specifice in functie de pacient precum testele de tuberculoza, fibroza cistica, etc.

Tot acum veti putea discuta cu doctorul detalii legate de dieta, exercitii, cresterea in greutate, precutii pentru a evita o pierdere a sarcinii, riscuri din mediul inconjurator, medicatia in diverse probleme.
Profitand de aceasta ocazie puteti sa obtineti mai multe informatii referitoare la situatiile de urgenta, dar si chestiuni legate de sarcina si nastere fata de care aveti dubii.

Inregistrarile vizitelor dumneavoastra la medic sunt tinute de spital, insa vesi primi o copie dupa acestea in scopuri informative. Vi se va cere sa veniti lunar la control pentru a va fi verificate cresterea in greutate si modul in care progreseaza sarcina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4