Prima luna de sarcina
Cresterea copilului in prima luna de sarcinaDupa ce spermatozoidul si ovulul s-au...
Pe toata durata celor 9 luni de sarcina nu doar fatul creste in burtica ci si organismul gravidei se transforma pentru a fi pregatit pentru fiecare etapa de dezvoltare a fatului precum si pentru momentul magic al nasterei. Unele din acestea au simptome nu prea placute (durerile de sani, greturile), dar avem si o veste buna, unele vor diparea in cateva saptamani si mare parte din ele vor disparea complet dupa nastere. Mai jos detaliem sarcina pe luni a schimbarilor prin care trece corpul tau.
Testul de sarcina a iesit pozitiv, cea mai mare aventura si cel mai mare miracol al vietii s-a produs in cele din urma, iar peste noua luni veti fi mama.
Sarcina
Primele semne legate de cresterea productiei de hormoni care apar sunt: greata, uneori insotita de varsaturi, salivatie, oboseala, nevoia de somn dupa masa, sanii devin mai tari si mai voluminosi, incomoditate in prezenta anumitor mirosuri, iar nevoia de a urina este mai frecventa. De asemenea, este posibil ca vi se faca pofta de o gustare sau dimpotriva, ideea de a manca un anumit aliment va dezgusta.
Altfel spus, aceste simptome nu sunt sistematice, adica nu seamana de la femeie la femeie si nici nu sunt obligatorii, exista femei care nu prezinta niciun simptom.
Citeste mai mult despre prima luna de sarcina!
Corpul vostru se pregateste pentru a construi un cuib confortabil pentru bebelus, modificandu-se incet. Modificarile se realizeaza doar in interior, in timp ce in afara totul pare inca foarte linistit.
Sarcina
Corpul vostru va incepe sa se transforme treptat, organele se vor muta pentru a face loc uterului, care incepe sa creasca pentru a gazdui mai bine bebelusul.
Talia va incepe sa creasca si este posibil sa intampinati deja unele dificultati atunci cand vreti sa va imbracati cu anumite haine.
Va trebui, probabil, sa suportati mici dureri zilnice asociate cu sarcina, printre care: varsaturi, urinare frecventa din cauza faptului ca uterul incepe sa apese pe vezica, lesin, sani durerosi sau umflati, dureri de cap, bufeuri. Cu toate acestea, este recomandabil sa va supravegheze medicul cu care urmati sa nasteti.
Incep sa se simta dificultatile de respiratie, care apar din cauza scaderii tensiunii arteriale.
Aceste tulburari sunt mai mult sau mai putin jenante, dar rareori sunt grave.
Ati putea fi, de asemenea, predispusa la schimbari bruste de dispozitie cauzate de schimbarile hormonale semnificative care au loc in aceasta perioada.
Citeste mai mult despre a 2-a luna de sarcina!
In cursul celei de-a treia luna are loc prima ecografie, intre 9 si 11 saptamani de sarcina, iar acesta este un moment incarcat cu bucurie si emotie, deoarece veti auzi primele batai de inima ale bebelusului.
Sarcina
In general, greata si varsaturile vor inceta incepand din aceasta luna. De asemenea, oboseala va disparea treptat si va veti simti mai bine si mai relaxata.
Corpul vostru se schimba incet, abdomenul este mai umflat, si este timpul sa va cumparati haine noi, de care veti avea nevoie pentru urmatoarele 6 luni.
Corpul se pregateste pentru sosirea copilului, este posibil ca sanii sa devina mai inchisi la culoare si sa se formeaza linia dintre osul pubian si ombilic.
Veti avea, eventual, o sensibilitate crescuta, veti deveni mai emotiva si veti plange din nimic.
Citeste mai mult despre a 3-a luna de sarcina!
Din aceasta luna incepe cel de-al doilea trimestru de sarcina, abdomenul incepe sa se umfle si vor incepe sa se simta miscarile copilului, primele miscari sunt de obicei percepute intre 15 si 22 de saptamani de sarcina.
Sarcina
Uterul vostru creste si se pot simti unele contractii de la ligamentele ce leaga uterul la osul bazinului si care sunt puse in tensiune sau de la musculatura uterina care se contracta si se relaxeaza atunci cand vi se intareste stomacul.
Va trebui, probabil, sa urinati mai des, acesta fiind un fenomen cauzat de presiunea uterului asupra vezicii urinare si puteti avea si mici disfunctii ale tranzitului, deoarece intestinele au mai putin spatiu si productia mare de progesteron il poate incetini si de aceea este bine sa mancati multe fibre si sa consumati lichide in mod regulat.
Poate sa apara o masca de sarcina, iar aceasta este caracterizata prin pete maro pe fata, dar care vor disparea dupa nastere.
Citeste mai mult despre a 4-a luna de sarcina!
Sunteti la jumatatea sarcinii si in aceasta luna, incepeti sa simtiti foarte bine miscarile copilului. Burta nu mai poate fi ascunsa si toata lumea stie ca sunteti gravida.
Sarcina
Va simtiti mai bine, mai implinita si mai plina de energie, dar respiratia este rapida, deoarece uterul, care se dezvolta, reduce cutia toracica, plus faptul ca aveti nevoie sa respirati pentru doi. Devine foarte util sa incepeti exercitiile respiratorii care va vor servi in momentul nasterii.
Corpul vostru continua sa se schimbe, iar acum seamana cu cel al unei femei gravide, si cu siguranta trebuie sa va planificati garderoba de sarcina.
Sanii sunt umflati si ar trebui sa fie sustinuti cu un sutien bun. Acestia secreta uneori un lichid galbui, dar nu va faceti griji, aceasta secretie este numita colostru si este hrana bebelusului din primele zile dupa nastere.
Sistemul sanguin creste si tensiunea arteriala scade, ceea ce poate provoca eventuale sangerari la nas si la gingii sau disconfort.
Placenta este acum definitiv formata.
Citeste mai mult despre a 5-a luna de sarcina!
Burta este acum bine rotunjita si incepeti sa va simtiti greoaie. Deveniti cu adevarat constienta ca veti deveni mama.
Sarcina
Uterul ocupa un spatiu din ce in mai mare si deocamdata se afla deasupra buricului. Puteti simti inca unele dureri si contractii de ligament si musculare. Organele voastre sunt mutate, stomacul este pe partea laterala si diafragma este ridicata.
Va veti simti mai obosita si veti avea nevoie de odihna si acesta este de multe ori momentul in care viitoarele mamici inceteaza sa mai mearga la serviciu.
Greutatea copilului va provoca dureri de spate prin schimbarea formei coloanei vertebrale. Pentru a le atenua adoptati pozitii bune si intindeti-va ori de cate ori este nevoie.
Puteti suferi de insomnie, deoarece va deranjeaza miscarile copilului si de aceea este recomandat sa dormiti pe partea stanga (aceasta pozitie asigura si cea mai buna alimentare cu sange pentru bebelus).
Citeste mai mult despre a 6-a luna de sarcina!
Aceasta luna este renumita pentru sursa de energie scazuta pe care o aveti si abia asteptati sa nasteti, fiindca aveti impresia ca sunteti gravida de o eternitate.
Sarcina
Uterul vostru este intr-o continua dezvoltare si va ajunge acum pana la piept.
Schimbarile din corpul vostru sunt importante, organele s-au dezvoltat, de fapt, lucreaza pentru doua persoane, inima va bate mai repede si sangele circula mai repede.
Riscati sa aveti probleme cu varicele, hemoroizii sau crampele (cauzate de greutatea placentei).
Daca obositi repede si aveti respiratia greoaie, va recomandam sa va odihniti cat mai mult posibil si evitati activitatile fizice prea solicitante.
Corpul vostru incepe sa se pregateasca pentru nastere.
Sarcina
Sarcina voastra este acum bine formata, ati luat mai bine de zece kilograme, iar burta este rotunda si bine intinsa si stati din ce in ce mai indoita.
Sunteti din ce in ce mai nelinistita si nu puteti sta asezata prea mult timp.
Sanii sunt grei si tensionati fiindca se pregatesc pentru alaptare. Este posibil sa aveti cateva scurgeri galbui (colostrul care precede laptele).
Uneori simtiti contractii rare si nedureroase, iar acest lucru este destul de normal, deoarece uterul se pregateste pentru nastere (in acest stadiu cantareste aproximativ 1 kilogram), iar bebelusul isi pregateste si el venirea.
Puteti simti, de asemenea, durere in pelvis, un fenomen cauzat de relaxarea ligamentelor care permit osului o mobilitate mai mare pentru a lasa copilul sa treaca.
Aceasta este ultima luna inainte de nastere, ultimele zile par de multe ori a fi fara sfarsit, sunteti nerabdatoare sa terminati si mai ales sa sa va cunoasteti in sfarsit copilul.
Sarcina
Ati ajuns la termen si copilul se poate naste in orice moment.
Suportati din ce in ce mai greu aceasta greutate pe picioare, mai ales dupa ce copilul incepe sa coboare, cand abdomenul este din ce in ce mai umflat. Acum va simtiti obosita si corpul vostru la fel.
Uterul se pregateste sa scoata bebelusul, deplasandu-se in jos, ca sa nu va mai apese pe organe astfel incat sa puteti respire mai bine.
Uneori veti simti contractii rare si nedureroase, iar acest lucru este destul de normal, deoarece uterul se pregateste pentru nastere. Ca si in luna a 8-a sanii vor fi tensionati si grei si pot secreta colostru.
Veti simti nevoie sa urinati frecvent, din cauza ca bebelusul apasa asupra vezicii urinare.
Cisteste si despre: Evolutia fatului in cele 9 luni de sarcina
Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcina, Sarcina la 2 luni, Sarcina la 3 luni, Sarcina la 4 luni, Sarcina la 5 luni, Sarcina la 6 luni, Sarcina la 7 luni, Sarcina la 8 luni, Sarcina la 9 luni