40 motive pentru a oferi bebelusului 40 de saptamani de sarcina
In ultimii ani, unele femei au decis sa-si nasca pruncii mai devreme fara motive...
În săptămâna a treisprezecea bebeluşul are deja 7 centimetri, cât o piersică. Acum fetusul poate să se mişte cu uşurinţă şi încep să apară coardele vocale.
În a paisprezecea săptămână ai deja în pântece un copilaş mare cat o lămâie, de 8-9 centimetri. Încep să îi crească unghiile şi poate chiar să îşi sugă degetul. I se dezvoltă în continuare ficatul, rinichii şi splina.
În a cinsprezecea săptămână bebeluşulare dimensiunea unei portocale, 10 centimetri. Membrele sale s-au format iar picioarele au crescut mai lungi decât mâinile.
Săptămâna a şaisprezecea este un alt moment potrivit pentru ecografie dacă nu ai ajuns până acum la medic. Deja fetusul a crescut până la 14 centimetri, dimensiunea unui avocado. Genele, sprâncenele şi părul încep să apară iar limba are papile gustative.
În săptâmâna a şaptesprezecea copilul începe sa acumeleze grăsime şi să i se întăreasca scheletul.
Săptămâna a optsprezecea este potrivită pentru a te supune unui nou test ecograf. Acum se pot depista unele probleme în sarcina şi se observă poziţia placentei. Se pot vedea şi mişcările puternice ale bebeluşului.
În săptămâna a nouăsprezecea bebeluşul este cât un fruct mango iar pielea lui se îmbracă într-o spumă numită vermix caseosa, o substanţă albă formată din sebum şi celule din pielea bebeluşului menită să îl protejeze până la naştere.
Până în a douăzecea săptămână organele sexuale sunt formate. Fetusul are o lungime de 21 de cm, cam cât o banană. Urechile sunt complet dezvoltate: bebeluşul poate auzi suntetele înfundate ale lumii de afara şi apar amprentele degetelor.
În săptămâna a douăzeci şi una fetusul a ajuns la fel de mare cât o rodie, are peste 25 de cm şi încep să funcţioneze bine papilele gustative.
În săptămâna a douăzeci şi doua copilul este cât o papaya şi are deja un program de somn de doispezece-paisprezece ore pe zi.
În a douăzeci şi treia săptămână a ajuns de dimensiunea unui grapefruit şi îţi poate asculta inima bătând şi vocea.
În săptămâna a douăzeci şi patra fetusul are 33 de centimetri lungime. Pleoapele sunt acum separate în pleoapa superioară şi cea inferioară. Pielea sa este acoperită de păr fin şi de vermix caseosa.
Săptămâna a douăzeci şi cincea: copilul tău ştie acum care parte e “ în sus “ şi care e “în jos”. Ca dimensiune, acum este cât o conopidă adică are în jur de 35 de cm.
A douăzeci şi opta săptămână este perioada în care sistemul imunitar se pregăteşte pentru lumea exterioară. Copilul tău cântăreşte 1 kg şi are 25 de centimetri din creştetul capului până la fund şi lungimea totală, din cap până în vârful degetelor de la picioare este de 37 de cm.
În săptămânile douăzeci şi nouă şi treizeci copilul continuă să se dezvolte, să crească şi să acumuleze grăsime şi masa musculară. Până acum el poate clipi, se poate scărpina sau îşi poate strânge degetele şi chiar poate sughiţa.
Până în cea de-a treizeci şi una săptămână deja funcţionează toate cele cinci simţuri.
În săptămâna a treizeci şi patra bebeluşul este deja capabil să recunoască şi să reacţioneze la unele melodii simple şi la alte sunete.
Săptămâna a treizeci şi sasea: copilul are 46 de cm ca lungime şi poziţia sa este potrivită pentru naştere. În cazul în care se declanşează naşterea, şansele de supravieţuire ale copilului sunt foarte bune. În următoarele săptămâni plămânii se vor dezvolta foarte repede. Auzul bebeluşului tău este complet dezvoltat.
În săptămâna a treizeci şi şaptea copilul are o activitate destul de complexă: clipeşte, suge degetele, prinde cu mâna, mişcă picioarele. Până acum corpul lui este complet dezvoltat şi funcţional.
Săptămânile treizeci şi opt şi treizeci şi nouă sunt perioade în care bebeluşul îşi va misca membrele şi va exersa simţurile nou dobândite. Deasemenea îi creşte părul pe cap şi se apropie de dimensiunea unui pepene verde având aproape 50 de cm. Ultimul examen ginecologic ca şi ultimele indicaţii din partea medicului se fac în săptămâna a treizeci şi noua. Acum medicul constată dilataţia pe care o ai şi dacă e cazul să fii internată în maternitate acum sau în ultima săptămână de sarcină. Pentru această perioadă o dilataţie de 1 cm este considerată normală.
Săptămâna cu numarul patruzeci: Copilul tău a ajuns la dimensiunea de 51 de cm şi este pregătit să se nască. Nu şe stie exact ce anume declanşează travaliul însă se crede că este o combinaţie de factori psihologici şi modificări hormonale ca şi legătura care există între mamă şi făt.
surse
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Pregnancy_week_by_week?open
http://pregnant.thebump.com/pregnancy/pregnancy-tools/articles/how-big-is-baby.aspx
http://www.pregnancybymonths.com/articles-on-pregnancy/pregnancy-week-by-week/
http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=9402