- persoanele care au avut contacte sexuale cu parteneri purtatori ai unei infectii;
- persoanele care viziteaza tari unde aceste infectii sunt frecvente si care au relatii sexuale neprotejate cu membri ai acestor tari;
- persoanele care fac parte din industria pornografica, prostituatele;
- tinerii care isi incep viata sexuala pana in 25 ani si au mai multi parteneri.

Semne si simptome gonoree

Dintre semnele care indica o gonoree amintim: durere in timpul urinarii, puroi in varful penisului, durere in zona epididimului. Barbatii pot avea arsuri in timp ce urineaza si o secretie a penisului, iar femeile prezinta secretii, iritatii vaginale si dureri in timp ce urineaza. De altfel riscul complicatiilor este mult mai important la femei: daca nu este tratata la timp, aceasta infectie poate genera in cistita cronica, strictura uretrala sau poate duce la pierderea feritilitatii ori la sarcini ectopice.

Simptome gonoree la femei

- Scurgere vaginala purulenta
- Mancarimi vulvare
- Senzatie de arsura in timpul urinarii
Depistarea bolii este dificila deoarece in cele mai multe cazuri pacientele nu prezinta simptome.

GonoreeaSimptome gonoree la barbati

- Scurgere uretrala muco-purulenta
- Senzatie de arsura uretrala
- Senzatie de arsura in timpul urinarii

Infectia se localizeaza in uretra si produce o inflamatie acuta. Simptomele sunt in majoriatea cazurilor accentuate.

In cazul ambilor parteneri, raporurile sexuale buco-genitale pot provoca o infectie a gatului. Atunci cand infectia apare ca urmare a unui contact sexual anal, ea se poate localiza la anus.

Cum tratam gonoreea?

Tratamentul pentru gonoree consta in administrare de antibiotic, insa sunt situatii in care acesta intalneste rezistenta. Perioada de incubatie este de de regula de la 2 pana la 7 zile. Este important sa nu se faca nici o pauza, chiar daca aparent simptomele dispar: bacteria ramane in organism iar simptomele pot reveni oricand. Va fi necesara efectuarea unor teste care insa trebuie repetate cam la 7 zile de la terminarea tratamentului pentru ca sunt anumite tipuri de gonoree ce se trateaza mai greu. De asemenea este indicat ca persoana infectata sa isi anunte partenerii avuti in ultimele 2-3 luni, pentru ca e posibil sa fie si ei infectati.
Cel mai afectate sunt femeile cu varsta intre 15 si 19 ani si barbatii cu varsta intre 20 si 24 ani. Mai mult de 50% dintre barbati si femei pot fi purtatori asimptomatici ai acestei infectii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole