Feminitatea nu vine natural. Fata, o exploreaza cu ajutorul mamei. Inainte de a-si gasi propria forma printr-o separare simbolica in adolescenta (putem spune ca fata isi contureaza feminitatea sa). Exista mai multe niveluri, iar mama are un rol vital de jucat pe parcursul intregului proces!

In multe familii, o fetita are o sansa mare sa o auda pe mama ei spunand: "Cand vei fi tu femeie ... ", fara ca ea sa stie exact despre ce este vorba. Si apoi aceasta "faimoasa" zi soseste. La pubertate, apare perioada primelor reguli si fara indoiala si replica: "esti o femeie de acum", fara a se ridica valul de mister in ceea ce priveste feminitatea ei.

In cartea sa "Despre mama / fiica", psihanalistul Malvine Zalcberg prezinta drumul pe care trebuie sa il parcurga fata pentru a avea sens acest concept al feminitatii. O cale care este mai mult sau mai putin facilitata de catre mama.

Pudoarea: se transmite inconstient

feminitateOricat de mult s-ar progresa pe frontul de egalitate masculin / feminin, Freud a lasat o amprenta puternica in psihicul nostru, afirma psihanalistul Malvine Zalcberg. Conform teoriei lui de castrare, absenta inevitabila a falusului duce la o lipsa si este absolut necesara "acoperirea". Acesta este sensul care este atribuit de pudoare, o caracteristica feminina esentiala daca putem spune asa, al carui scop este, de fapt de a ascunde corpul femeii sau o parte a acestuia. Acesta este, de asemenea, si motivul pentru care se cere unei femei sa cultive acest mister, pentru a fi un element al dorintei. Ideea este ca o adolescenta trebuie sa se pregateasca incet, incet pentru viata de femeie, de iubita. Si pudoarea are un rol foarte important in dezvoltarea ulterioara a copilei.

Aparent, codurile se schimba odata cu societatea exhibitionista, care merge pana la aprecierea indecentei, ca find un simbol al feminitatii libere. Dar, in realitate, feminitatea este inca si ar trebui sa ramana si in viitor un mister ce urmeaza sa fie descoperit. Si acest lucru ar trebui sa il transmita mereu mamele fiicelor lor. Si intr-o societate occidentala marcata printr-o amprenta masculina, nu este usor de transmis aceasta valoare, feminitatea, care este in mare masura reprimata.

O curiozitate secreta, necesara pentru a explora universul feminin

Necesitatea de a intra in lumea feminina a mamei sale este fireasca pentru o fata. Se incurajeaza o cautare secreta prin sertare, dulapuri sau in alt loc rezervat pentru mama, in care isi pastreaza lucrurile sale personale. Parfumuri, tesaturi, bijuterii si ... sunt toate elemente care starnesc interesul fetei pentru lumea enigmatica a femeilor. Potrivit lui Malvine Zalcberg, "pentru mama, cel mai bine este sa incurajeze acest gust si interes al copilului pentru lucrurile sale si pentru modul in care ea foloseste aceste obiecte. Incurajati-o sa adopte o anumita forma de cochetarie, in timp ce stabiliti si niste limite ". Asa ca mamicile sa nu se ingrijoreze daca gasesc fardurile sau hainele deranjate. Fetele voastre incearca sa descopere o lume noua, o lume plina de mister pentru ele, dar si de lucruri complicate si dureroase, cum ar fi epilatul.

Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Unele mame nu acorda prea multa importanta feminitatii lor, si nu cultiva aceasta valoare de gust "feminin" nici fetelor. De asemenea, se intampla sa apara si rivalitatea dintre surori si sa incerce sa fie una mai frumoasa si mai cocheta decat alta. Exista multe elemente care pot influenta drumul feminitatii pentru o fata.

Adolescenta: se impun niste limite

Primii ani in care se exploreaza acest univers al feminitatii este o sursa totala de incantare (cum sa isi faca unghiile, cum sa se penseze, cum sa se epileze, cum sa isi aranjeze parul). Cu toate acestea, schimbarile sunt inevitabile. Daca la inceput fata va incerca sa semene cu mama, mai tarziu, ea va incerca sa isi diferentieze aspectul de cel al mamei. Acesta va fi de acum noul ei obiectiv? Urmeaza insusirea feminitatii si adaptarea acesteia la propriul corp, pentru a trezi dorinta unui barbat. Cu toate acestea, aceasta evolutie trebuie sa depaseasca ceea ce Freud numeste "catastrofa separarii de mama". O fata poate sa intampine mari dificultai in detasarea de siguranta maternala, pe care o va cauta inconstient in relatiile ei.

Psihanalistul Malvine Zalcberg este clar: "Pentru a isi ajuta fiica, mama trebuie sa fie pregatita sa piarda partea infantila a corpului copilului sau, atunci cand este momentul ca fetita sa devin o adolescenta in toata regula." Acest aspect apare, in principal, in adolescenta, cand fata simte aceasta dorinta de a nu mai continua sa fie fata si vrea sa devina femeie ca mama ei.

Fenomenul tineretului actual poate complica acest proces, mai ales atunci cand mama pastreaza un aspect foarte tanar. In realitate, ceea ce este important este ca acestea sa fie diferentiate, astfel incat fata sa isi poata defini un stil al sau, nu sa fie o copie a mamei.

Mama care nu cocheteaza prea mult cu feminitatea

Feminitatea nu vine natural, si sunt inca multe femei / mame care nu cocheteaza prea mult cu feminitatea (de acest lucru ne putem da seama si cand mergem pe strada). Prin urmare, exista o mare dificultatea de a transmite aceasta valoare fetelor. Cu toate acestea, mai exista o cale si anume cea a modelor. Tinerele adolescente isi pot gasi modele printre prietene, profesoare, alte rude. Cheia este ca mama sa-i permita fetei sa aiba ca modele, altele decat ea. Psihanalistul Franta Schott-Billmann, autor al unei carti consacrate despre feminitate, ne ofera cateva indicii. "In timp ce societatea ne propune exhibitionismul, sa ne intoarcem la intimitate si asta ne va apropia mai mult de esenta feminitatii."

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole