De cateva mii de ani traditiile spirituale considera ca fiinta umana este formata din doua corpuri: unul material, fizic si un corp enegetic.

Organismul, la nivel energetic, este format din peste 72.000 de canale sau nadis-uri a caror functie este transportarea energiei. Spre deosebire de vene si de artere, aceste canale nu pot fi observate cu ochii fizici. Nadis-urile compun o retea subtila, asemanatoare sistemului circulator, in retea exista niste puncte de intersectie importante care se pot compara cu niste centre de distributie a energiei si anume chakrele. Cunoscute din filosofia indiana sub numele de chakre, acestea sunt deschideri circulare purtand denumirea si de roti (denumire folosite in scolile de spiritualitate vechi dacice) sau vortexuri. Acesti centri energetici mediaza toate formele de energie din interiorul corpului, cele care vin din afara si cele care ies. Natura acestora fiind distribuirea energiei pentru functiile noastre fizice, emotionale, mentale si spirituale.

Este surprinzator faptul ca in vechile texte hinduse este mentionata existenta a mii de chakre si importanta acestor centri energetici deoarece interacționează cu corpul fizic prin intermediul a două sisteme mari, sistemul endocrin și sistemul nervos.

Teoria cea mai des intalnita este Shakta, care confirma existenta a 7 chakre principale, acestea avand un rol semnificativ in mentinerea sanatatii. Sistemul celor 7 chakre este cel mai cunoscut si comun sistem, adoptat si de scolile de spiritualitate din Romania. Fiecare chakra corespunde unui anumit nivel anatomic, dar si unuia pshihologic, reprezentand niveluri de constiinta, stadii ale vietii, acestea fiind sensibile la diverse culori, sunete, arome, cristale, mantre, mudre. Astfel ca, de buna lor functionare depinde nu numai sanatatea, in sens fiziologic, dar si evolutia psihologica si spirituala a omului.

7 chakre principale -cei 7 centri energetici

Cele 7 chakre principale

 1. Muladhara - Chakra radacina - este situata in prelungirea coloanei vertebrale, la jumatatea perineului
 2. Swadhisthana - Chakra ombilicala – este situata in apropierea ombilicului,
 3. Manipura - Chakra plexului solar – este situata in zona plexului solar,
 4. Anahata - Chakra inimii – este situta in centrul pieptului, pe orizontala inimii,
 5. Vishuddha - Chakra gatului – este situata in zona gatului,
 6. Ajna - Chakra fruntii – este situata pe frunte la 1 cm deasupra ochilor, intre spancene,
 7. Sahasrara - Chakra coroanei – este situata in crestetul capului, in punctul cunoscut ca moalele capului.

Fiecare din cele 7 chakre principale poate fi asociata cu una dintre cele 7 glande endocrine și, de asemenea, cu un anumit grup de nervi numit plex nervos.

Astfel, fiecare chakra este asociata cu anumite parti ale corpului si cu anumite functii in organism.

Sistemul endocrin este parte a mecanismului de control a organismului. Acesta cuprinde un număr de glande care produc hormonii, acționând ca mesageri chimici, care sunt secretate in sange stimuland sau inhiband procesele fizice. Prin ajustarea nivelurilor de hormoni, sistemul endocrin functioneaza pentru a mentine organismul intr-o stare de sanatate optima.

Legatura dintre chakre si glande subliniaza natura holistica a sanatatii si demonstreaza ca avem nevoie de a mentine un echilibru in activitatile emotionale si mentale, precum si in dieta si exercitii fizice, deoarece acestea sunt interdependente.

7 chakra - sistem centri energetici
chakrelor principale le corespunde 7 campuri energetice (denumiri din inforenergetica):

 1. Muladhara - Campul vital,
 2. Swadhisthana - Campul de control si semnalizare,
 3. Manipura - Campul de protective,
 4. Anahata - Campul de contact informational teluric,
 5. Visuddha - Campul de emisie,
 6. Ajna - Campul de receptive,
 7. Sahasrara - Campul de contact informational cu Universul.

Chakrele propriu-zise sunt situate pe partea din fata a corpului, iar chakrele 2, 3, 4, 5, 6 au si proiectii dorsale. 

Sensul de rotatie normal a chakrelor este levogir, (trigonometric) pentru a putea identifica corect sensul sa presupunem ca avem pe pieptul persoanei proiectat un ceas, centri energetici este invers sensului de miscare a limbilor ceasului.

Acesti centri energetici sunt legati intre ei prin canalul central Sushuma (localizat de-a lungul coloanei vertebrale). In zona chakrei Muladhara se afla o structura energetica numita sarpele Kundalini (Kundalini Shakti), cand acesta este trezit poate urca pe canalul Sushuma pana cand ajunge la nivelul chakrei coroanei, unde se afla “conexiunea cu Divinitatea”, Paramashiva. Cand sarpele Kundalini se reuneste cu Paramashiva echilibrul transcendent uman este restabilit, acesta fiind stadiul suprem al ascensiunii spirituale.

semne simboluri cele 7 chakre

Pe langa cele 7 chakre principale cunoscute, mai sunt cateva importante dar mai putin cunoscute dar si aproximativ 40 de chakre secundare cu un rol important, localizate in palme, pe umeri, in dreptul splinei, in talpi, in sani (dar numai la femei), in ovare si testicule, in ochi si in urechi, etc. 

chakrele secundare din palme - formeaza alaturi de chakrele din talpi Centrii Crucificarii (denumire din Inforenergetica) - au rolul de receptie la stanga si emisie la dreapta (la stangaci e posibil sa fie invers), dar volutional chakrele de la ambele maini au ambele functii de receptie si emisie, doar ca domina o anumita functie. Aproape in toate gravurile reproduse in Mica Biblie Mantuitorul este reprezentat cu palma mainii stangi deschisa in sus, spre Tatal Ceresc, iar cu dreapta spre oameni.

chakrele secundare ale talpilor au rolul de a mentine echilibrul intre energiile cosmice si cele telurice, pastrand legatura omului cu Pamantul. Inchiderea chakrelor picioarelor determina fizic racirea acestora si aparitia durerii, iar efectul psihic este reprezentat printr-o stare aeriana sau “cu capul in nori”.

Cand chakrele sunt curatate din punct de vedere inforenergetic, ele isi pot indeplini complet functiile, procesand, aducand energie intregului organism si indepartand energiile invechite sau stagnante, imbunatatind astfel „starea de bine” de la nivel fizic si emotional pana la cel spiritual.

Gandurile si atitudinile negative, emotiile neexprimate sau reprimate, pot conduce la o perturbare a functionarii chakrelor, iar in cazuri mai grave chgiar la blocarea sau inversarea lor. Cand chakrele sunt inchise, energia nu poate fi transformata si eliberata catre corpul fizic. Daca energia nu curge liber prin centrii energetici, pot aparea probleme fizice in anumite zone, conducand la discomfort, tulburari psihice sau boala.

Deoarece chakrele functioneaza impreuna ca un sistem, un blocaj la nivelul unei chakre poate afecta si activitatea altei chakre.

Curatarea chakrelor ajuta la transformarea si eliberarea emotiilor negative si daunatoare precum furia, mahnirea sau vinovatia, si incarcarea cu energii pozitive.

Imaginati-va chakrele ca pe un “sistem de alimentare cu functii de filtrare” care absorb energii din mediul inconjurator, absoarbe doar ce este necesar si purifica energiile din planul dens, fizic (asociat cu instinctele noastre primare, de natura animala) si le transforma in energii pozitive ale planului spiritual, conectandu-ne cu insasi Sursa vietii (Entitatile Divine).

Lucrul cu chakrele poate deschide calea spre vindecare, dezvoltare psihica (intelectuala) si crestere spirituala. Una dintre modalitatile cele mai eficiente prin care va puteti armoniza, curata si echilibra rapid chakrele este rugaciunea.

Spuneti Rugaciunea Tatal Nostru concentandu-va pe fiecare chakra, in functie de versul rostit si anume:

Tatal nostru Carele esti in ceruri, (Adresare)
Sfinteasca-Se numele Tau, (chakra 7)
Vie împaratia Ta, (chakra 6)
Faca-se voia Ta,
Precum in cer, asa si pe pamant. (chakra 5)
Painea noastra cea de toate zilele
Da-ne-o noua astazi. (chakra 4)
Si ne iarta noua gresalele noastre,
Precum si noi iertam gresitilor nostri. (chakra 3)
Si nu ne duce pe noi in ispita, (chakra 2)
Ci ne izbaveste de cel rau. (chakra 1)
Ca a Ta este Imparatia si Puterea si Slava in veci. AMIN! (Incheiere)

O alta rugaciune pentru deschiderea chakrelor este Rugaciunea catre Arhangheli pentru deschiderea chakrelor, pe care o puteti practica si sub forma unei meditatii.

"Il invoc pe Arhanghelul Mihail sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei radacina. Iti multumesc Arhanghele Mihail, pentru ca ma ajuti sa ma ancorez in aceasta lume.Iti multumesc ca ma ajuti sa aleg in viata calea minimei rezistente pe masura ce ma apropii de implinirea scopului meu. Iti multumesc Arhanghele Mihail.

Il invoc pe Arhanghelul Metatron sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei mele sacrale. Iti multumesc, Arhanghele Metatron, pentru ca ma ajuti sa imi recunosc nevoile fizice si emotionale.Te invoc sa ma asisti ori de cate ori sunt in dezechilibru. Iti multumesc ca imi aduci amintesa aleg bucuria in fiecare zi a vietii mele. Iti multumesc Arhaghele Metatron.

Il invoc pe Arhanghelul Uriel sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei mele solare. Iti multumesc Arhanghele Uriel pentru ca imi aduci aminte sa imi folosesc puterea.Te invoc ca sa ma ajuti sa-mi reamintesc cumsa respir. Te rog sa imi intaresti conexiunea cu Sursa oricarei forme de viata. Cu ajutorul tau ma straduiesc in fiecare zi sa elimin frica din gandurile mele. Iti multumesc ca in sfarsit inteleg cine sunt cu adevarat. Iti multumesc Arhanghele Uriel.

Il invoc pe Arhanghelul Rafael sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei inimii mele. Iti multumesc , Arhanghele Rafael, pentru ca imi aduci aminte ca Iubirea si Lumina Sursei este o parte din mine la fel cumsi eu sunt o parte din Ea. Acceptand mai multa Iubire si Lumina, ma umplu pana la revarsare si aleg sa impartasesc acea Lumina si altora. Te invoc sa ma asisti in vindecare si lasarea in urma a tot ce nu apartine celei mai Inalte Lumini. Iti multumesc Arhanghele Rafael.

Il invoc pe Arhanghelul Gabriel sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei gatului meu. Iti multumesc Arhanghele Gabriel pentru ca imi reamintesti sa imi exprim adevarul sis a-mi onorez necesitatile proprii. Te invoc ca sa ma ajuti sa discern cand este portrivit sa iau cuvantul ,si cand e mai bine sa ascult. Aleg acum sa vad adevarul, sa imi exprim adevarul, sa simt adevarul in fiecare zi a vietii mele. Iti multumesc Arhanghele Gabriel.

O invoc pe Sfanta Fecioara Maria, manifestarea feminina a lui Dumnezeu Tatal sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei fruntii mele. Iti multumesc Sfanta Fecioara Maria ca ma asisti in dobandirea cunoasterii spirituale si a intuitiei, in cresterea puterii care imi apartin prin drept. Te chem sa-mi aduci aminte ca si ceilalti oameni intalniti zilnic au deasemenea un scop anume in viata. Recunosc ca ei sunt o parte din Dumnezeu, ceea ce ii face si o parte din mine, asa cum suntem Unul cu totii. Iti multumesc Sfanta Fecioara Maria.

Invoc Sfantul Duh al Tatalui Ceresc sa ma asiste in deschiderea si sustinerea chakrei coroana. Iti multumesc Sfinte Duh pentru aceasta conexiune permanenta cu lumina care ma strabate tot mai intense in fiecare zi. Acum ii permit acelei sa imi vindece toate aspectele sufletului meu. Te chem sa ma ajuti sa impartasesc si altora aceasta lumina stralucitoare in fiecare zi in timp ce pasesc pe drumul vietii mele. Recunosc ca sunt conectat(a) in permanenta la Dumnezeu si aleg sa pasesc prin ace alumina intr-un mod constient. Iti multumesc Sfinte Duh!"

O alta metoda pentru vindecarea chakrelor este folosirea plantelor si a mirodeniilor. Plantele au fost folosite ca medicamente de mii de ani pentru a vindeca diverse afectiuni. Ele ne ofera intelepciune si ne ajuta sa ne conectam cu natura. Exista scripturi din 2500 i.Hr. despre diverse plante si proprietatile lor curative. In India, exista cateva “Vedas” care mentioneaza puterea plantelor si a ierburilor in vindecarea bolilor.

Plantele au o frecventa de vibratie care este in ton cu corpul si psihicul nostru. Aceste calitati vibrationale ale plantelor pot ajuta la echilibrarea, vindecarea, energizarea celor sapte chakre majore. Componentele plantelor interactioneaza cu sistemul nostru energetic si elimina elementele toxice din sangele nostru, imbunatateste circulatia sangelui si reglementeaza fluxul de oxigen.

O alta metoda pentru lucrul cu chakrele sunt meditatiile folosind mudrele.

Aceste meditatii pentru deschiderea chakrelor folosesc mudre, care sunt pozitii speciale ale mainilor. Prin folosirea mudrelor se poate trimite mai multa energie la anumite chakre. Pentru a creste efectul, se intoneaza anumite sunete. Aceste sunete provin din sanskrita, si cand sunt intonate ele produc o rezonanta in corp, pe care o simtim in chakra pentru care sunt destinate. Meditatia se va face timp de 7-10 rasuflari, si sunetul se intoneaza de cateva ori la fiecare rasuflare (de exemplu de trei ori). In general se considera ca este cel mai bine sa se deschida chakrele incepand cu cele de jos, si mergand in sus. Deci in primul rand va trebui sa ne asiguram ca chakra radacina este deschisa, dupa care se poate trece la chakra sacrala, la cea abdominala, la chakra inimii, a gatului, a fruntii si in final a coroanei din crestetul capului.

Referinta http://www.chakras.net/

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole