Pielea uscata la bebelusi
Ce determina uscarea pielii? Copii la fel ca si adultii pot suferi de pe urma...
In mitologia poporului roman se stie, ca dupa 3 zile de la nastere, ursitoarele vin la patutul pruncului si ii menesc destinul. Nu este copil in lumea asta la care sa nu fi venit ursitoarele sa ii meneasca destinul. Ursitoarele sunt fiinte magice de origine angelica, surori cu alte fiinte deosebite. Ursitoarele ca si ielele nu doresc sa fie vazute si nici auzite, dar uneori ele permit unor oameni sa le vada, sau in alte cazuri sunt luate prin surprindere. Batranii spun, ca tot ceea ce sortesc ursitoarele, se indeplineste.
Fiind atat de tainice, povestile despre ursitoare cunosc diverse variatii de la o o zona la alta.
In Moldova unii oameni spun ca sunt 3 ursitoare, altii 7 ursitoare, altii noua sau doisprezece, in Transilvania s-ar auzi de trei, sapte, noua sau unsprezece ursitoare sau uratori, urzatori. Cei din Oltenia sunt mai precisi, ei cred ca sunt trei ursitoare sau zane, toate femei, una mica, alta mijlocie si una mare. Dar nimeni nu poate fi foarte sigur deoarece au fost vazute de foarte putini oameni.
Ursitoarele vin noaptea, in camera copilului sau stau la fereastra. Unii spun ca ar veni in prima zi, altii in a treia zi, iar alte voci zic ca in prima saptamana de la nastere a copilului.
Traditia spune, ca daca se pune o masa bogata, ai casa curata si primitoare, vor ursi de bine. In Moldova se pune paine, apa, faina, castron de pamant cu malai, grau, busuioc, zahar, sare, ulei, dulceata, mancare, creion, carte, bani. In Transilvania se pune apa, vin, rachiu, prajituri, seminte,ceapa, paine, colaci, bani, creion, carte etc.
Oltenii au obiceiurile cele mai primitoare pentru ursitoare. Ei aseaza la fereastra o masa rotunda cu trei picioare, trei scaune, trei farfurii cu tot atatea linguri si trei pahare cu apa rece neinceputa. In mijlocul mesei se pune o azima unsa cu miere, pe care sunt facute trei cruci, facuta de o fata pura. Pe masa se mai aseaza inca trei cepe, un smoc de bususoic, sare, zahar, vin, tuica, panza, carte, paine, bani, stergar, lana, etc. Sub aceasta masa se pune e galeata cu apa neinceputa pentru ca a doua zi sa scalde copilul in ea.
Ursitoarele sosesc la miezul noptii. Ursitoarea mare spune de ce are parte omul in vesel, daca e vesel, are viata lunga, bogatie, sanatate etc; Ursitoarea mijlocie (Moartea) spune cand se va sfarsi viata omului, ce necazuri va avea, iar Ursitoarea cea mica (Soarta) meneste tot ce e bun s-ajunga copilul.
In noaptea cu pricina in camera, doarme doar mama cu copilul si moasa. Usa de la camera se lasa descuiata pentru ursitoare, ca nu cuva sa se infurie si sa urseasca de rau. Toti se culca pe mana dreapta, pentru a-si aminti ceea ce au visat. Visul mamei din acea noapte este foarte important deoarece de fiecare data se adevereste. Dimineata, azima este rupta in trei bucati, care se dau la trei copii sanatosi si au parintii in viata. Restul se da de pomana. Banii de pe masa sunt dati la moasa.
Aceste traditii legate de ursitoare se tineau cu mare sfintenie in trecut. Astazi, astfel ritualuri se mai intalnesc in unele parti ale tarii. Unele femei organizeaza masa ursitoarelor la spital – la fereastra camerei, sau acasa dupa ce se intorc.
De cativa ani, a aparut un nou obicei, la petrecerea de dupa botez, vin 3 fete costumate in ursitoare, ce joaca o sceneta vesela si esoterica, timp de 20-30 de minute. Versurile si replicile sunt inspirate din traditie, si adaptate la realitatile zilelor actuale.
Este un moment special ce creeza o atmosfera de basm la botez, in sufletul participantilor la botez, ramane intiparita o amintire placuta.
Eu am avut placerea sa merg la un botez, unde a avut loc un astfel de spectacol si am fost placut impresionata, in timpul spectacolului am observat cum chipurile invitatilor s-au luminat, atmosfera sa destins, iar petrecerea a fost foarte reusit.
In urma unei experiente personale recomandam ursitoarele de la www.zanesiursitoare.ro