Muladhara chakra cunoscuta si sub denumirea de chakra radacina sau pubiana, este primul centru energetic din cele 7 principale. Situata in prelungirea coloanei vertebrale, foarte aproape de coccis, la jumatatea perineului si determina campul vital.

Mūla = Radacina, Origine, Esenta
Ādhāra = Baza, Fundatie

 • Culoare – rosu aprins.
 • Element – pamant.
 • Cromoterapie – inundarea chakrei cu rosu de foc.
 • Fonoterapie – vocala U, tonalitatea Do major.
 • Meloterapie – orice gen musical foarte ritmat.
 • Aromaterapie – cuisoare si cedru.
 • Cristaloterapie – agat, granat, coral rosu, rubin, jasp.

Asa cum pantecele mamei creeaza mediul de baza pentru cresterea embrionului, chackra radacina formeaza baza si punctul de plecare pentru dezvoltarea noastra spirituala, fiind fundamentul pe scara chakrelor.

Reprezentarea simbolica a chakrei muladhara este floarea de lotus cu 4 petale, care descriu cele 4 puncte cardinale. Ele reprezinta cele patru functii fundamentale psihice ale mintii, intelectului, constiintei si ego-ului. Cele patru petale simbolizeaza, de asemenea, si cele patru etape de dezvoltare a vietii pe aceasta planeta.

Muladhara Chakra Simbol

Caracteristici: vitalitate, legatura cu pamantul, energie subtila telurica, somnolenta, soliditate. Coordoneaza simtul mirosului, oasele, dintii, cartilajele, unghile, regiunea inferioara a corpului (rect, anus, intestine, prostata si vezica urinara),sangele si formarea celulelor, iar dintre glandele endocrinei se subordoneaza suprarenalele,asigurand sinteza adrenalinei si noradrenalinei.  Dirijeaza eliminarea toxinelor si a energiilor reziduale din organism si realizeaza echilibrul sexual al persoanei.

Este asociata necesitatilor primare si instinctuale, cu pasiunea, vitalitatea, dorinta si energia, avand un rol de baza in supravietuire si in situatii de urgenta.

Pe plan emotional raspunde de creativitate, ajuta la tonifierea sentimentelor. La acest nivel se acumuleaza anxietatea, angoasele, frustarile sexuale.

Mental determina flexibilitatea, adaptabilitatea, capacitatea de eliberare din sabloane si ruperea de o gandire rigida.

O chakra radacina sanatoasa este una echilibrata, ramanand “impamantata” in timpul schimbarilor, oferind o stare de siguranta.

Dezechilibrul ei se poate manifesta: prin aparitia problemelor la nivelul picioarelor, talpilor, rectului, zonei sacro- coccigiene a coloanei vertebrale, a sisitemului imunitar,  poate duce la depresii si deficiente autoimmune. Se mai poate manifesta si printr-o atitudine conservatoare, idei si credinte rigide, prejudecati si atitudini meschine, ura.

Ne putem vindeca chackra muladhara preluand controlul asupra propriului destin si luand singuri decizii. De fiecare data cand ne cerem dreptul la viata pe care o dorim, cand constientizam ca avem dreptul la bucurie, fericire, sanatate si la o existenta creativa!

Nu avem nevoie de aprobarea altcuiva pentru a lua hotarari sau decizii care ne vor conduce la fericire, securitate si la bucurie.

Devenind constienti de propriiile noastre slabiciuni, castigam claritate. Autocompatimirea si sentimentele de inferioritate nu ne ajuta sa evoluam, adoptand o astfel de gandire negativa vom pierde energie.  Suntem responsabili pentru ceea ce facem, dar si pentru ceea ce nu facem.

Pe langa schimbarea modului de gandire, un rol important il are si alimentatia. S-a dovedit ca ceaiul din radacina de papadie este foarte eficient in tratamentul depresiei, vezicii biliare sau a hipertensiunii arteriale. Este foarte util in aceasta perioada de schimbari economice care ne pot atrage in haosul lumii exterioare, ne ajuta la eliminarea frustarilor si mentinerea concentrarii pe drumul pe care il avem de urmat.

Consumul alimente cum ar fi: morcovi, cartofi, pastarnac, ridichii, ceapa si usturoi poate avea un efect calmant pentru aceasta chakra.

O alta metoda de curatare si vindecare a chakrei radacina este meditatia cu folosirea de mudre si sunete.

 • Alege o pozitie confortabila cu coloana vertebrala dreapta și concentreza-ti atentia asupra pozitiei Muladhara.
 • Atingeti degetul aratator de degetul mare formand un cerc la fel ca in imagine (mudra), puneti mainele pe genunchi, cu palmele în sus.
 • Inspirati profund iar cand expirati intonati sunetul LAM (mantra) de trei ori.
 • Repetați exercitul timp 7 - 10 respirații.

Activare Muladhara Chakra cu mudra si sunete         

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole