Din timpuri stravechi, si de crestini si chiar de dinainte de crestinism, rugaciunile au fost principalul „medicament" folosit si recomandat pentru a diminua si vindeca suferintele bolnavilor, preotii si vracii cunosteau multe tehnici terapeutice care se bazau pe rugaciune si credinta in divinitate, acum, cercetatorii britanici in lumina unui studiu stiintific afirma ca durerea chiar poate fi combatuta prin rugaciune si credinta.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford, formata din cercetatori stiintifici, filosofi si teologi, a descoperit ca oamenii credinciosi pot suporta durerea mai bine decat semenii lor fara credinta, sugerand astfel ca rezistenta martirilor in fata torturii nu ar fi doar un mit, sau un act de curaj extrem. Universitarii, care lucreaza in cadrul „Centrului pentru Studierea Mintii", au ajuns la aceasta concluzie in urma unui experiment in care au „torturat" 12 catolici si 12 atei, scrie publicatia britanica „The Daily Telegraph".

Icoana le ofera credinciosilor un sentiment de liniste

In timp ce le erau administrate socuri electrice, participantii la experiment au fost rugati sa priveasca doua picturi. Este vorba despre tabloul „Fecioara Maria" a pictorului italian Sassoferrato si „Doamna cu hermina" a lui Leonardo da Vinci (le vedeti in imaginile de mai jos). Cercetatorii au explicat ca primul tablou a fost ales in speranta ca imaginea Fecioarei Maria le va induce un sentiment religios credinciosilor, in timp ce lucrarea lui Da Vinci a fost selectata datorita efectului sau de calmare a privitorului.

Oamenii credinciosi au dureri mai mici

Voluntarii au stat jumatate de ora in interiorul unui tomograf, contempland pictura corespunzatoare grupului din care faceau parte, in timp ce li se administrau 20 de socuri electrice in patru reprize. La finalul experimentului, credinciosii au declarat ca imaginea Fecioarei Maria i-a facut sa se simta in siguranta, calmi si linistiti, ca si cum ar fi fost in mainile divinitatii. Pe baza datelor analizate, cercetatorii au afirmat ca se poate spune ca acestia au simtit cu 12% mai putina durere atunci cand au privit pictura religioasa, comparativ cu tabloul lui Leonardo da Vinci.

Credinta ajuta oamenii sa faca fata durerii

Ateii nu pot scapa de durere privind un tabou frumos

Explicatia stiintifica a performantei lor a fost dezvaluita de tomograf, care a aratat ca, in timpul „torturii", emisfera dreapta a creierului credinciosilor devenea foarte activa, indicand activarea mecanismelor de blocare a durerii. Cercetatorii nu au inregistrat o activitate similara in cazul ateilor, care au experimentat un nivel constant de durere si anxietate, chiar daca priveau un tablou frumos.

Concluzia studiului a fost ca cel putin o parte dintre persoanele religioase isi pot reduce perceptia durerii daca incearca sa o priveasca intr-un mod oarecum pozitiv. Si eficienta credintei in diminuarea durerii este direct proportionala cu „marimea credintei" subiectului.

Arhiepiscopul anglican Tom Wright a salutat descoperirea cercetatorilor. „Credinta poate modifica felul in care functioneaza creierul sau perceptia emotiilor, asa ca nu ma surprinde", a declarat Wright.

Un articol similar gasiti si pe telegraph.co.uk

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole