Implantat în ţara noastră după model sovietic, comunismul vine cu reguli proprii de guvernare: anihilarea liderilor prin teroare şi închiderea lor în închisori prin procese trucate şi injuste, promovarea de non-valori, instaurarea unui regim bazat pe delaţiune, frică, slugărnicie. Elitele politice, preoţimea care avea un cuvânt greu de spus în faţa oamenilor, intelectualii sunt urmăriţi, vânaţi, închişi, exterminaţi.

Nici părintele Nil Dorobanţu nu avea cum să scape. Faptul că atrăgea ca un magnet oameni la slujbe şi la predici, faptul că avea poziţie anti-comunistă declarată, faptul că sub masca nebuniei pentru Hristos îşi permitea să înfrunte orânduirea protestând că se scoate religia din şcoală, că se inlătură icoanele din clase, cazărmi, spitale, închisori, l-au adus în postura de indezirabil.

sfantul parinte nil dorobantu

Parintele Nil Dorobantu a fost urmarit mereu de securitatea comunista si persecutat pentru felul in care a ales sa-l slujeasca pe Dumnezeu. Mai jos aveti o transcriere a unui proces verbal incheiat de un locotenent de securitate.

"Proces verbal Încheiat astăzi, 3 februarie 1956, de noi, lt. Ardeleanu Ioan din M.A.I. reg. Bacău.

Încheind cercetările în cazul numiților Dorobanțu Nicolae, zis Nil; Acojocăriței Maria, zisă Mitrodora-Veronica, Focșa Trifana și Tuvene Simeon, zis Spiridon, am stabilit: Susnumiții au fost arestați la data de 3 ianuarie 1956, pentru faptul că au săvârșit infracțiunea de agitație publică, prin ținerea de slujbe și predici în mod clandestin în satele Audia, Gura Hangului și Buhalnița, ce aparțin raionului Ceahlău, reg. Bacău. De asemeni, au mai efectuat slujbe și au ținut predici și în pădurile din apropierea acestor sate, la dealul Muncelu, Pârâul trosnit și Chetruș. La aceste predici și slujbe, au participat un număr mare de populație, predici ce aveau un conținut dușmănos față de regimul democrat din țara noastră, precum și a întregului lagăr democratic. La data de 29 decembrie 1955, părăsesc satul Audia, ducânduse în satul Gura Hangului, unde țin slujbe și predici în case.

În satul Buhalnița, a ținut o slujbă, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie 1956, ce a durat 15-16 ore, la care au participat un număr mare de cetățeni.- Dorobanțu Nicolae, zis Nil, este născut la 1 august 1920, în com. Crainici, raionul Baia de Aramă, fiul lui Dumitru și Ana. Studii doctoratul în teologie, preot călugăr, stagiul militar satisfăcut, român, nu posedă avere, origine socială țărani mijlocași, nu i se cunoaște activitatea politică, neîncadrat în nicio organizație cu caracter democrat, cu ultimul domiciliu în com. Borlești, sat Nechit, raionul Buhuși, reg. Bacău.

După ce părăsește schitul, în luna februarie 1955, datorită unor ilegalități - a dat din produsele agricole ce aparțineau schitului cetățenilor - se stabilește cu domiciliul în mod clandestin la maica Acojocăriței Maria, zisă Mitrodora-Veronica, din mănăstirea Văratec, com. Filioara, raionul Tg-Neamț, la care stă ascuns din 16 februarie 1955 până în 9 iulie 1955. Cât a stat în casa maicii Mitrodora-Veronica s-a ocupat cu scrierea diferitelor manuscrise: „Comunismul”, „Cuvânt ceresc către prezidiu”, „Către patriarh și episcopi”, „Axiologia sacră”, „Veronica și viața mea”, predici și așa zisele vedenii, cuprinse în 9 caiete, anexate în dosarul anexă pag. 112-605...

(n. r procesul verbal integral se găsește la paginile 260-263)

Concluzii

Activitatea desfășurată de inculpați este împotriva regimului democratic. Predicile arătau că s-au scos religia și icoanele din școli și instituții, că tinerii în armată sunt învățați de comandanții lor să spună că nu există Dumnezeu, că lumea trebuie să se pocăiască. În lucrarea „Comunismul”, sub masca religiei, ponegrește regimul democrat din țara noastră și întreg lagărul socialist. Comuniștii nu au lumina lui Hristos care luminează tuturor, sunt fanatici în misticismul satanic proletar decăzut, în numele căruia au transformat statele în temnițe, foc, război contra sfinților și slăvesc făptura, natura, păcatele, în locul făcătorului d-zeu.

Faptele lor sunt prevăzute și sancționate de art: 327, 256 și 257 C.P al R.P.R. Propunem să fie înaintați în justiție, pentru a-și primi pedeapsa pentru faptele ce le-au creat.
Lt. de Securitate Ardeleanu Ion Șeful serviciului Cpt. Ilie Toma

Sursa: (ACNSAS; fond penal 022170, vol. 4, fil. 78-106)

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole