Exista cateva cercetari asupra femeilor insarcinate si contaminate cu temutul virus HIV, rezultatele acestui studiu au fost surprinzatoare, deoarece sa constatat ca sarcina incetineste sau chiar stopeaza evolutia Sida, contrazicand unele teorii  de pana acum, relateaza HealthScout. Multe femei cu HIV sau SIDA erau sfatuite pana acum sa nu ramana insarcinate deoarece specialistii credeau ca boala evolueaza mai rapid pe perioada sarcinii.

Medici credeau de asemenea ca exista un  risc de 25% de transmitere a virusului HIV copilului inca nenascut. Si totusi studiile au aratat ca exista un risc de doar 1% de transmitere a virusului HIV copilului daca mama insarcinata urmeaza o terapie antiretrovirala extrem de activa (TAEA).

evolutia SIDA in sarcinaPentru a determina efectele sarcinii asupra mamele infecatate cu virusul HIV, specialistii le-au monitorizat intre 1997 si 2004.  Studiul a inclus 759 de femei dintre care 71% urmau TAEA si 18% din femei au avut una sau mai multe sarcini pe perioada studiului.

Femeile care au ramas insarcinate pe perioada studiului au fost expuse la un risc mai mic de progres al bolii si au fost mai sanatoase decat femeile care nu au ramas insarcinate.  In plus, riscul de progres al bolii s-a diminuat atat inainte cat si dupa sarcina.

Rezultatele studiului au accentuat de asemenea beneficiile mamelor cu sarcini multiple. In aceste cazuri riscul evolutiei bolii este si mai mic. Specialistii sunt foarte optimisti deoarece se pare ca sarcina le ofera mamelor cu HIV nenumarate beneficii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole