Viata e formata dintr-o intreaga gama de cicluri care creeaza o adevarata simfonie. Traim cu totii intr-un univers ciclic. Totul in jurul nostru se repeta: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bataile inimii...  Adaugam in fiecare zi cite o caramida la zidul vietii noastre. Daca reusim sa mentinem un ritm corect in interiorul, dar si in afara noastra, "concertul" pe care-l sustinem aici, pe Pamint, va fi unul lung si melodios. Ca sa reusim asta, trebuie sa stim cum.

Unul din ciclurile importante ale corpului uman este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul fiintei umane sunt multe materiale, dar despre bioritmul organelor interne, ceva mult mai putin. In cartea "Aus eigener kraft" , Johanna Paungger si Thomas Poppe, fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Fiecare dintre organele corpului uman are o activitate cu intensitate maxima timp de aproximativ 2 ore pe zi, dupa cum urmeaza:

 • bioritm organevezica biliara are activitatea maxima intre orele 23:00-1:00,
 • ficatul are activitatea maxima intre orele 1:00-3:00,
 • plaminii are activitatea maxima intre orele 3:00-5:00,
 • intestinul gros are activitatea maxima intre orele 5:00-7:00,
 • stomacul are activitatea maxima intre orele 7:00-9:00,
 • splina si pancreasul are activitatea maxima intre orele 9:00-11:00,
 • inima are activitatea maxima intre orele 11:00-13:00,
 • intestinul subtire are activitatea maxima intre orele 13:00-15:00,
 • vezica urinara are activitatea maxima intre orele 15:00-17:00,
 • rinichii are activitatea maxima intre orele 17:00-19:00,
 • circulatia sangvina are activitatea maxima intre orele 19:00-21:00,
 • incarcare cu energie generala se face intre orele 21:00 si 23:00,
 • vezica biliara are activitatea maxima intre orele 23:00-01:00,
 • ficatul are activitatea maxima intre orele 01:00-03:00,
 • plamanii are activitatea maxima intre orele 03:00-05:00,
 • intestinul gros (colonul) are activitatea maxima intre orele 05:00-07:00,

Sa incercam sa analizam, din acest punct de vedere al bioritmului organelor interne, o zi din viata noastra!

Stomacul, splina, pancreasul

Este foarte important cum ne trezim dimineata. Daca ati observat  cu atentie cum se trezesc animalele dimineata, veti constata ca ele mai intii se intind, incepind fara graba noua zi. Sa luam exemplu de la animale si sa incercam sa ne trezim dimineata linistiti, acordindu-ne citeva clipe de relaxare inainte de orice activitate zilnica. Multi se trezesc dimineata agitati, cu grija ca nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus pentru ziua respectiva.  Poate ar fi bine sa ne trezim putin mai devreme decit o facem de obicei pentru a putea simti linistea dinaintea zilei care abia incepe.

 • Intre orele 7:00 si 9:00, functiile stoma­cului sunt la intensitate maxima, deci trebuie sa luam micul dejun fara sa ne grabim. Ar trebui sa tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumam la aceasta masa, asta nu inseamna ca la celelate mese ale zilei putem manca orice si oricum.
 • In intervalul orar 9:00-11:00 splina si pancreasul au activitatea maxima, sto­macul se odihneste. In acest interval e recomandat sa nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e organul care controleaza nivelul glicemiei. E de preferat sa nu consumam prea multe dulciuri pt a nu forta functia pancreasului.. Splina, "cimitirul trombocitelor", daca nu functioneaza corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din singe..

Inima si intestinul subtire

 • Intre orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la intensitate maxima. In aceasta perioada nu sunt recomandate mesele copioase,  o masa copioasa  presupune un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesara activitatii intense a inimii.
 • Intestinul subtire are o activitate intensa intre orele 13:00 si 15:00. Autorii cartiiv "Aus eigener kraft" , afirma ca s-a observat de multe ori ca un angajat cu norma redusa de munca realizeaza la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma intreaga. Oare de ce? Din cauza randamentului scazut al organismului dupa orele 13, mai ales dupa un prinz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important in procesul de digestie, e ghidata de sistemul nervos vegetativ, a­ceasta putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Acesta este motivul principal pentru  care se re­comanda ca masa de prinz sa fie luata in liniste.

Vezica urinara si rinichii

 • Intre orele 15:00 si 17:00 e perioada in care functioneaza la maximum vezica urinara. Vezica urinara are un rol imp in dezintoxicarea organismului, alaturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim daca sint baute pina la ora 19:00, deoarece intre orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneaza intens. Daca in acest interval orar, puteti beneficia, alaturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului.
 • Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide, inainte de somnul de noapte.

Circulatia sangvina

 • Circulatia sangvina are o activitate intensa intre orele 19:00 si 21:00. Autorii spun ca daca multi parinti au zilnic o pro­blema cu adormitul copiilor inainte de ora 19:00, dupa aceasta ora, trimisul la culcare devine deseori "o batalie crancena", care de obicei e castigata de catre copii. Acest lucru nu se intimpla fara motiv: intre orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvina este la intensitate ridica. In aceasta perioada, corpul si sufeltul au cu totul altre preocupari decit sa adoarma.
 • De la ora 21:00 pina la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie in corp. Aceste 2 ore ale recuperarii energiei se numesc la chinezi, dupa un meridian al corpului, "triplul incalzitor". Cei care sunt in aceasta perioada sensibili la frig, cei care nu pot dormi decit intr-o camera incalzita nu ar trebui sa ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesita atentie. Pentru multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care in aceasta perioada se gindesc sa mearga la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rindul, ca seara trebuie sa ne culcam devreme, corpul refacindu-se prin somn pina la miezul noptii. Poate ca aceste vorbe sunt de fapt interpretarea gresita a ideii ca noi acumulam intens energie intre cele 2 ore.

Vezica biliara si ficatul

 • Intre orele 23:00 si 1:00 se realizeaza intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, da mari probleme intregului organism. Cei care se trezesc des noaptea in aceasta perioada trebuie sa-si puna cumva problema unei functionari gresite a bilei sau a ficatului. Stresul si mincarea consistenta cu prajeli si grasimi seara impiedica o functionare corecta a bilei.

Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sint benefice in acest interval orar.

Ceaiul fierbinte, baut cu inghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei.

Sucul de ridichi ajuta de asemenea. E de mare importanta descongestiona­rea intestinului gros care, daca nu se reali­zeaza in mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme.

In acest interval orar ar trebui evitate, pe cit posibil, bauturile si alimentele reci. Daca sint probleme in fun­c­tionarea bilei sau a ficatului, munca des­fa­surata in perioada noptii e foarte noci­va, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.. Mai avem inca 6 ore din noapte pt a incheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

 • Astfel, intre orele 1:00 si 3:00 functioneaza intens ficatul. Acesta, daca are o structura deteriorata, se poate reface in anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn alaturi de o buna incalzire a corpului. Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cit si a stresului. De retinut e ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator intre orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Plamanii

 • Intre orele 3:00 si 5:00 dimineata e randul plamanilor sa isi amplifice functiile. Multi fumatori au un acces de tuse dimineata pentru ca plamanii au lucrat toata noaptea si acum elimina substantele care nu trebuie sa fie in interiorul lor.

Intestinul gros (colonul)

 • Intre orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maxima. Hrana sta in intestinul subtire circa 2 ore, iar in cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indica probleme de digestie in in­testinul subtire, iar constipatiile pun in evi­denta o crestere a toxicitatii organismului.

Alungati batranetea!

Cu aceasta ocazie, prin scurta calatorie in intervalele orare ale unei zile , cu ajutorul celor 2 autori,  sa incercat prezentarea a cateva aspecte ale ceasului nostru biologic. Cunoasterea acestor ritmuri biologice ne face sa avem incredere in instinctele noastre, actionind corect pentru a ajuta functiile organismului. Este important sa nu simtim ca imbatrinim o data cu virsta, caci starea buna a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil imbatrinirea.

Sa ne ascultam ceasul interior si sa incercam sa ne adaptam ritmului sau, strivind prejudecatile. Exista personalitati care au trait, creand la virsta de 80 de ani%

Acest articol despre bioritmul organelor interne a fost primit pe email, nu conusc cine este autorul, dar am considerat ca este interesant si merita publicat, iar autorul nu se va supara.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4