Gheata carbonica pentru petreceri
Daca ai vazut la TV sau chiar la o petrecere acele pahare cu bauturi, deasupra...
Dacă nu știai, zahărul din sucuri poate da dependență. Da, cam cum sunt și alcoolul ori tutunul, ori orice alt drog. Consumul de zahăr îți dă o satisfacție de moment care te face să vrei mai mult. Însă, la fel ca tote celelalte dependențe, nici aceasta nu este bună pentru sănătatea ta. De fapt, în era informației, tot mai multe studii ies la lumină și atestă efectele nocive ale consumului de zahăr asupra organismului. Iar dacă și tu faci parte din categoria celor ca beau zilnic sucuri (acidulate sau nu), uite ce ai avea de câștigat dacă renunți la ele:
Câtă lume cunoști care la prânz apelează la o doză de suc pentru un boost de cafeină și zahăr. Cum, și tu faci la fel? Și merge?
Da, pe termen scurt funcționează și pare că mintea ta este mai lucidă și poti opera la performanțe mai bune. De fapt, pe termen lung, efectul obținut este contrariu. Zahărul are efect negativ asupra funcțiilor creierului, împiedicând procesele cognitive și de învățare. Adică te vei concentra mai greu și îți va fi imposibil să mai înveți cu aceeași ușurință. Caz în care, ca într-un cerc vicios, vei mai lua o doză de suc, sperând să revii la o minte mai clară. Probabil că înțelegi unde duce asta...
Dincolo de capacitatea de concentrare, inima este pusă și ea în pericol de sucuri. Un studiu realizat de Harvard University în 2012 a scos la iveală că băuturile dulci cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare cronice. Ba mai mult, într-o altă cercetare din 2011, s-a descoperit și faptul că sucurile cresc tensiunea arterială în mod considerabil. Și partea interesantă este că, cu cât bei mai mult, cu atât îți crește și tensiunea mai mult.
Rinichii sunt pe listă în top 5 cele mai afectate organe datorită consumului de sucuri. E și normal de vreme ce ei au o funcție importantă în prelucrarea lichidelor ce intră în organism. De ce să riști să ajungi la probleme renale când sănătatea este atât de importantă.
Da, sucurile slăbesc oasele deoarece induc un consum de calciu crescut în organism și cum corpul nu are de unde să ia calciu din suc, se va ”împrumuta” din oase. Dar odată ce vei renunța la băuturile dulci și carbogazoase, organismul va începe să se reechilibreze.
Sucurile distrug dinții. Lasă-le pe rafturile magazinelor fiindcă în mod sigur va fi mai bine și pentru tine dar și pentru dinții tăi. Nu ne crezi? Un studiu din 2013, pe care îl poți citi aici a descoperit că fiecare femeie din lotul studiat, care a băut sucuri în fiecare zi vreme de 3 până la 5 ani, avut același nivel de distrugeri la nivelul dinților ca și un dependent de metamfetamină. Pentru mai multe informații poți căuta în Google după expresia ”meth mouth” și apoi să dai la poze.
Sucurile sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te vor face să urinezi mai des și cu un puternic sens al urgenței. Ei bine, aceasta este o cale foarte ușoară ca vezica să fie iritată și să cauzeze infecții ale ei sau ale tractului urinar. Apa este mult mai bună pentru a preveni asemenea probleme.
Adevărul este că, dacă bei frecvent sucuri carbogazoase, îți va fi foarte greu să te lași de ele. Dar cu puțină voință vei reuși. Tot ce trebuie să faci este să reduci consumul treptat și să îl înlocuiești cu altceva, de preferință apă sau limonadă fără zahăr. De asemenea, nu e o idee rea să încerci să scoți zahărul complet din alimentație.