Apa minerala, apa de la izvor, apa de la robinet sau apa filtrata ... Ce apa este cea mai recomandata pentru sanatatea copilului?

In timp ce el este exclusiv alaptat, bebelusul nu va avea nevoie de apa. La inceputul fiecarei hraniri, laptele matern contine de fapt mai multa apa, care potoleste setea. Dupa cateva minute, laptele devine mai bogat in grasimi si proteine. Cu toate acestea, atunci cand copilul este hranit cu biberonul, el ar putea avea nevoie sa bea si apa. Acesta va cere mai multa, aunci cand este cald, daca are diaree sau are febra. Dar, la copil, riscul de deshidratare este mai important, in primul rand din cauza proportiei mari de apa din corpul sau (75%, pana la 3 luni) si in al doilea rand din cauza imaturitatii rinichilor sai care pot sa creasca pierderile de apa. Prin urmare, este foarte important sa se asigura o buna hidratare.

Ce apa alegem pentru copil?

Apa imbuteliata. Poti alege o apa imbuteliata slab mineralizata. Ideal ar fi sa fie si marcata "potrivita pentru alimentatia sugarilor". Apa "slab mineralizata" inseamna apa a caror eticheta afiseaza un continut de reziduri uscate mai mic de 500 mg / l. Aceste ape sunt practic fara nitrati, compusi prezenti in apa de la robinet, la niveluri care variaza intre regiuni si orase. Nitratii sunt deosebit de nocivi pentru organismul copilului tau inca fragil.

Inainte de varsta de 6 luni, sistemul digestiv al bebelusului tau favorizeaza conversia de nitrati in nitriti. Acestea sunt otravuri ale hemoglobinei care blocheaza transportul de oxigen in celulele rosii din sange. De aceea, pediatrii recomanda utilizarea de apa care contine mai putin de 15 mg de nitrati pe litru.

Apa de la robinet. De la varsta de 6 luni, atunci cand copilul trece la o dieta variata, apa de la robinet (atata timp cat continutul de nitrati este scazut) este potrivita pentru baut si prepararea hranei. De la aceasta varsta, nivelul de nitrati intre 50 si 100 mg / litru poate fi tolerat temporar. Astfel, in cazul in care apa de la robinet poate fi potrivita pentru copii, acesta poate implica un risc mai mare de intoxicare cu plumb sau nitrati.

Apa filtrata. Poate cea mai buna solutie este apa filtrata, deoarece apa de la robinet chiar daca o fierbi, contine si nitrati, hidrocarburi, sau metale grele, si chiar daca sunt in cantitati mici pot afecta sanatatea bebelusului. Apa imbuteliata are si ea anumite probleme, mai ales cea din pet-uri, sau care a stat in soare, pe langa acest aspect este si un cost lunar serios. Un filtru de apa performant poate elimina din apa majoritatea elementelor nocive ce se gasesc in apa de la robinet:  bacterii, virusi, metale grele (plumb, cupru , mercur), hidrocarburi, ioni grei, resturi de pesticide, azotati, fosfati, nitrati, diverse chimicale si multe altele. In plus unele filtre de apa pe langa filtrare pot sa ofere si o apa alcalina, foarte benefica pentru bebelus, dar si pentru adulti.

Pe langa avantajul unei ape curate, o ai tot timpul la dispozitie, nu trebuie sa o cumperi de la magazin, si in acelasi timp faci si o economie la buget. Atentie nu toate filtrele de apa  scot o apa de calitate, citeste mai multe despre filtrele de apa, inainte de a te decide care este filtru de apa pe care vrei sa il cumperi.

Fierbeti apa

Daca nu aveti un filtru de apa performant, este indicat ca inainte ca bebelusul dumneavoasta sa implineasca 6 luni si ca o masura de precautie, este mai bine sa fierbeti apa de la robinet si limitati utilizarea acesteia la prepararea laptelui praf. Atunci cand calatoriti in strainatate sau nu puteti transporta apa imbuteliata, apa potabila fiarta se va dovedi o solutie eficienta pentru a elimina elementele care o contamineaza (nu se pot elimina metalele grele si alte substante chimite). Se toarna apa intr-o cratita si se lasa sa fiarba in clocot timp de 1 minut. Pentru a o raci rapid bagati oala in apa rece. Nu folositi un ibric, pe care pot fi formate depuneri de calcar. De asemenea, unele ceainice electrice se pot opri automat dupa cateva secunde de fierbere, iar acest timp este insuficient. Apa fiarta, se va tine 2-3 zile, in frigider intr-un recipient steril si inchis ermetic, sau 24 de ore la temperatura camerei.

Asigurati-va ca apa nu este "moale"

apa in biberon pentru bebelusiIn orice caz, nu folositi niciodata pentru copil (inainte de 6 luni), apa de la un robinet ce este "filtrata" doar cu un dedurizator. Daca o dedurizare a apei reduce problemele legate de piatra (tartru), cu toate acestea, ea nu are nici un efect asupra nitratilor, pesticidelor, sau impotriva bacteriilor. In plus, dedurizare elimina o parte din calciu si magneziu, esentiale pentru organismul bebelusului si creste foarte mult cantitatea de sodiu in apa. Acest lucru poate fi periculos pentru copii, ai caror rinichi nu sunt suficient de maturi pentru a elimina o cantitate mare de sare. In plus, apa prea moale devine coroziva. Aceasta poate ataca apoi tevile si sa ia in ea unii compusi metalici (de exemplu plumb), care sunt deosebit de periculoasi pentru sanatatea ta si a celui mic. In ceea ce priveste utilizarea de filtre de carbon renumite pentru a ameliorarea gustulapei prin retinerea clorului, ele sunt uneori impregnate cu argint metalic, cunoscut pentru proprietatile sale bactericide.

Memento-uri pentru bebelusi

  • Folositi apa care are scris pe eticheta " potrivita pentru prepararea alimentelor sugarilor" ;
  • Pastrati sticlele de apa departe de caldura si lumina;
  • Nu depozitati o sticla deschisa pentru mai mult de 24 de ore;
  • Alegeti sticle mici pe care copilul dumneavoastra sa le consume mai repede;
  • Este interzicerea sa beti "cu sticla", din apa bebelusului. Rezervati-o doar pentru uzul lui personal;
  • Evitati apele bogate in fluor, in cazul in care copilul dumneavoastra primeste fluor in fiecare zi ;
  • Daca bebelusul este constipat, utilizati una pana la trei zile apa minerala mai bogata in minerale, care va accelera tranzitul intestinal.

In cele din urma, sa va amintiti faptul ca bebelusul nu isi poate regla consumul propriu de apa: el nu poate cere sa bea apa atunci cand ii este sete! Prin urmare, este esential sa fiti foarte atenta la hidratarea acestuia.

Citeste si: Gandurile si emotiile influenteaza apa.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole