Nu se stie exact care este factorul ce declanseaza procesul nasterii, dar in mod cert acesta este legat de faza de maturitate pe care o atinge fatul.

1. Dilatatia colului. In asteptarea expulziei bebelusului contractiile se succed intr-un ritm de p contractie la 3-4 minute. Majoritatea obstetricienilor afirma ca etapa de dilatatie dureaza in jur de 8 ore la prima sarcina. Este cea mai lunga faza a nasterii, iar durata ei depinde de numarul nasterilor anterioare, de natura contractiilor, de dimensiunile bazinului si de cele ale bebelusului, ca si de pozitia acestuia. De regula colul uterin se dilata cam 1 cm pe ora la prima nastere si cam 2 cm pe ora la nasterile urmatoare. Pentru ca o dilatatie completa a colului sa ajunga la o deschidere de 10 cm e nevoie de aproape 12 ore, cel putin in cazul primului copil. Pentru unele femei acest lucru se intampla mai repede, pentru altele mai tarziu.

etape ale nasteriiPentru ca dilatatia sa se produca mai repede trebuie sa fiti atenta la pozitia corpului in timpul travaliului: indreptati-va spatele si nu va cambrati. Cel mai bine este sa va intindeti pe o parte, cu piciorul de dedesubt intins si piciorul de deasupra indoit. De asemenea puteti sta in pozitia croitorului sau asezata, cu picioarele ridicate in sus, sprijinite pe o perna. Folositi tehnicile de respiratie invatate, va vor ajuta sa suportati mai usor contractiile. Veti simti nevoia sa impingeti. Atata timp insa cat colul nu s-a dilatat complet nu trebuie sa impingeti oricat de mult veti simti nevoia.

2. Momentul expulziei. Dureaza in general 20-30 minute. Cand bebelusul a coborat in bazin contractiile ating o frecventa de o contractie la 2 minute. Bebelusul coboara in bazinul osos, cu capul pe piept, intr-o rotatie lenta. Coborarea continua iar capul bebelusului isi schimba pozitia inca o data, cu fata in jos. In acest moment veti simti nevoia sa impingeti: bebelusul preseaza perineul si declanseaza astfel reflexul de impingere care va accelera iesirea lui din bazin. Contractiile sunt mai lungi si se succed intr-un ritm din ce in ce mai rapid. Acum este momentul sa puneti in practica tot ce ati invatat la cursurile de nastere Lamaze. Vi se va cere sa impingeti de doua sau trei ori la fiecare contractie si sa va odihniti intre doua contractii. Vi se va cere de asemenea sa va relaxati pentru a putea fi degajat progresiv capul bebelusului, iar apoi corpul va iesi repede. Contractati cu putere abdomenul lasand perineul destins. Impingerea trebuie sa fie cat mai lunga posibil pentru a permite copilului sa progreseze continuu. Atunci cand craniul bebelusului iese din vulva va trebui sa mai impingeti o data pentru ca restul corpului sa iasa la lumina.

3. Desprinderea si expulzia placentei. Este ultima faza a nasterii si, cel mai adesea, nedureroasa. Intre 10 si 20 minute dupa nastere apar noi contractii care va ajuta sa expulzati placenta. Medicul va verifica integritatea placentei pentru a fi sigur ca nu a ramas nici un rest in uter. Dupa expulzia fatului contractiile uterine reapar si, cam la 20-30 minute are loc si decolarea placentei.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole