Daca esti ca cei mai multi proaspeti tatici, cel mai probabil ai deja niste idei formate in legatura cu ce inseamna sa fii tata. Aceste idei isi au originea in ceea ce ai vazut la tatal tau dar si in ceea ce crezi tu ca cere societatea de la tine.

Din nefericire, foarte putine resurse sunt alocate pentru consilierea si directionarea proaspetilor tatici. Astfel, acestia nu au aproape nici o sansa de a-si lamuri propriile temeri sau nesigurante legate de ceea ce inseamna sa fii un parinte bun.

Poate cel mai mare mit este acela conform caruia nu poate exista decat o singura definitie a notiunii de tata. Ei bine aceasta afirmatie este departe de adevar deoarece fiecare barbat trebuie sa se autodefineasca ca si tata atat in relatia cu copilul sau cat si cu partenera sa de viata. Iata insa si alte cele mai intalnite cinci mituri cu privire paternitate:

1. Doar sentimentele viitoarei mamici sunt importante

Schimbarile fizice ale partenerei tale sunt de-e dreptul uimitoare, iar focusul general axat doar pe maternitate te poate face uneori sa crezi ca numai sentimentele ei conteaza. Ei bine, intr-un fel asa este, trebuie sa ai mare grija de starea ei emotionala atat acum cat si dupa nastere, insa, la fel de importante sunt si trairile tale de viitor tatic.

Ce-i drept este mult mai usor pentru un viitor tatic sa isi exprime bucuriile si satisfactiile referitoare la starea de paternitate decat sa isi deschida sufletul pentru a dezvalui si care ii sunt temerile. Multor barbati le este de-a dreptul jena sa recunoasca ca le este frica sa nu lesine in sala de nasteri, ca se teme de complicatiile ce ar putea aparea, de modul in care li se va schimba relatia prin prisma noului membru al familiei sau de cat de mult va fi posibil dupa marirea familiei sa isi continue cariera profesionala.

Partenera trebuie sa iti cunoasca sentimentele si temerile si de aceea trebuie sa comunici cu ea. E drept ca poti sa pastrezi totul in tine in ideea ca nu vrei sa ii creezi mai multe griji, insa, in realitate, comunicare in cuplu este extraordinara si chiar daca nu stii, poate ca partenera ta isi doreste sa afle ce simti si cum faci fata situatiei.

De altfel, cu cat te implici mai mult acum, cu atat mai mult vei fi implicat dupa ce ti se va naste copilul, apropiindu-te si mai mult de idealul de bun parinte.

2. Nounascutii nu au cu adevarat nevoie de tatii lor

De multe ori conexiunea puternica intre mama si micut, mai ales daca ea il si alapteaza te poate lasa de multe ori cu ideea ca tu nu esti cu adevarat necesar in preajma lor.

Din nou, nimic mai fals. Copilul tau te cunoaste inca de cand se afla in burtica mamei, atunci cand iti auzea vocea fara sa stie cine esti. Mai mult chiar, el are nevoie de tine si acum si este foarte important ca voi doi sa interactionati. Asteapta insa intai pana a mancat pentru a putea sa beneficiezi de intreaga sa atentie. De altfel, in acest fel iti ajuti si partenera sa se odihneasca dupa alaptat.

Poti de asemenea sa il alaptezi chiar tu daca ii dai laptic la biberon sau sa iti ajuti partenera la treburile casei, usurandu-i povara. In acest fel, vei face o diferenta pentru intreaga ta familie.

3. Bărbatii nu stiu cum sa ingrijeasca un copil

Inca un mare neadevar care nu poate face decat rau relatiei tata – fiu. Adevarul este ca, a fi parinte este o meserie care se invata din mers iar, in ziua de azi, multi barbati devin, datorita diverselor conjucturi cei care au grija de copil in cea mai mare parte a timpului.

Pana la urma, daca vei petrece cat mai mult timp cu copilul tau vei incepe sa ii intelegi nevoile. In acest sens, poti sa iti asumi de unul singur anumite responsabilitati legate de copil pe care sa le faci numai tu. In acest fel ii vei transmite un semnal si partenerei tale care va intelege ca este cat se poate de capabil sa ai grija de cel mai nou membru al familiei voastre.

4. Barbatii care isi concentreaza atentia pe copii nu mai reusesc sa promoveze in cariera.

mituri paternitateBarbatii sunt crescuti in spiritul muncii, pentru ei munca este principalul factor de autoevaluare. Ai un serviciu bun inseamna ca esti un barbat realizat in viata. De altfel si societatea in ansamblul ei percepe inca lucrurile in acest sens. Cu toate astea, exista un curent nou ce vine sa schimbe toate normele cunoscute pana acum. Din ce in ce mai multi barbati descopera ca a fi parinte este o activitate plina de semnificatii si importanta si din acest punct de vedere ideea de a fi un tata bun si de a te ocupa de copilul tau incepe capete alte valori.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca multi barbati renunta la cariera pentru a fi alaturi de familia lor dar nu pentru ca nusi-au gasit un loc de munca la care sa fie capabili sa faca fata, dimpotriva. Pentru ei, partenera de viata dar mai ales copilul reprezinta centrul existentei lor.

5. Destinul tau este destinul tatalui tau.

Este adevarat ca vei intelege cu totul altfel ceea ce a facut tatal tau pentru tine atunci cand vei deveni tu insuti tata. Insa, asta nu inseamna ca parintele tau trebuie sa fie neaparat modelul tau de capatai si nici ca trebuie obligatoriu sa calci pe urmele lui in tot ceea ce el a facut. De fapt parintele tau nu trebuie sa fie mai mult decat unul din factorii de influenta care vor influenta modul in care te vei dezvolta ca si tata la randul tau. Priveste si la ceilalti care au avut grija de tine si te-au invatat de-a lungul timpului: profesori, antrenori, prieteni, unchi, frati si asa mai departe si creeaza-ti propria identitate de tata.

Tu, ca si parinte trebuie sa iei deciziile care sti ca sunt cele mai bune pentru familia ta. Incearca sa vezi paternitatea ca un rol pe care il primesti si pe care trebuie sa il dezvolti, explorand din ce in ce mai multe posibilitati, inclusiv cele din familia in care ai crescut.

Cum sa eviti aceste mituri

- Acorda-ti timp pentru a reflecta asupra modului in care te afecteaza noul tau statut de tata. Impartaseste-i si partenerei tale ceea ce simti.

- Fii alaturi de copilul tau inca de la nastere si nu evita sa interactionezi cu el.

- Invata cum sa-i schimbi scutece, sa-i faci baita, sa-l hranesti si in general cum sa fii parte din viata lui.

- Ia in vedere toate aspectele problemei si gandeste-te la ce aspecte ale carierei esti dispus sa renunti pentru familia si copilul tau.

- Adopta ceea ce crezi ca este bun de la modelele din jurul tau si creeaza-ti propria identitate de parinte

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole