Ia măsurile corecte dupa ospatul de Paste!
De Paste in aproape toate familiile masa de paste este incarcata cu multe mancaruri...
Vitaminele sunt compusi organici complecsi, biologic activi, indispensabile pentru functionarea corespunzatoare a organismului. Cea mai mare parte a vitaminelor nu pot fi produse de organism, astfel incat trebuie luate din alimente si/sau suplimente alimentare. In functie de solubilitate, vitaminele pot fi impartite in doua gupe mari,:
- vitamine solubile in grasimi (vitamine liposolubile)
- vitamine solubile in apa (vitamine hidrosolubile)
Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece impreuna fortifica sistemul imunitar al organismului. In cazul unei alimentatii deficitare in vitamine, pot aparea simptomele unor boli: in cazuri mai usoare, hipovitaminoza, iar in cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestarile clinice specifice.
In primul rand vitamina C participa la formarea colagenului, care este proteina care tine legate tesuturile si organele. Asigura o stare de sanatate si vitalitate a pielii, a mucoaselor, a gingiilor, a parului, a unghiilor...
Mareste rezistenta organismului la infectii stimuland sistemul imunitar, previne cancerul deoarece previne aparitia radicalilor liberi in corpul nostru. Vitamina C este si un laxativ natural.
Scorbutul, o afectiune cauzata de deficienta vitaminei C, a fost descris deja la inceputul secolului al XV-lea, astfel incat poate fi considerat una dintre cele mai vechi afectiuni cunoscute. A facut ravagii in timpul razboiului si foametei, in special in randul navigatorilor. Era cunoscut chiar si de navigatorii vikingi, care pe baza simptomelor l-au denumit skyrbjur.
Deoarece populatia sasa de pe tarmurile nordice ale marii nu putea pronunta acest cuvant, l-au denumit schrbock, ulterior fiind tradus in latina in scorbutus.
In mijlocul anilor 1700, cand inca nu se stia nimic despre vitamine, un medic de pe o nava, J. Lind, a descoperit o relatie intre sangerarea gingiilor, caderea dintilor si vindecarea lenta a ranilor (simptome tipice scorbutului) si consumul de citrice. Totusi, inca multa vreme, scorbutul a fost considerat o boala contagioasa. Abia in anul 1912, in urma unor experimente pe porcii de mare, s-a putut dovedi ca scorbutul este intr-adevar o boala datorata lipsei unei vitamine, din cauza consumului insuficient de fructe si legume proaspete. Dupa ce s-a clarificat ca citricele si verdeturile contin cea mai mare cantitate din aceasta, la sugestia lui Dummond a fost denumita vitamina C (pe atunci, litera B era deja „ocupata" de o alta vitamina).
La sfarsitul anilor 1920, Szent-Györgyi Albert a gasit o substanta necunoscuta in glandele suprarenale pe care, dupa stabilirea compozitiei (C6H8O6) a denumit-o acid hexuronic (1928). A observat ca aceasta substanta se gaseste nu numai in glandele suprarenale, ci si in citrice, dar nu putea sa extraga cantitati suficiente pentru a o examina din punct de vedere chimic. Datorita unui complex de imprejurari extraodinare, a realizat ca ardeiul verde din Szeged contine cantitati mari din aceasta substanta.
Conform legendei, nu ii placea ardeiul si, cand intr-o seara sotia i-a pus langa mancare si un ardei, in loc de cearta si discutii, ca un sot linistit, intr-o clipa de neatentie a sotiei, a ascuns ardeiul in buzunarul hainei sale. Dupa cina, a coborat in laborator si, dupa multe alte fructe si legume pe care experimentase pana atunci fara succes, neavand nimic de pierdut, a scos ardeiul salvat la cina, si s-a apucat de treaba. Se pare ca in aceeasi seara, solutia se afla in mainile sale. A stiut ca a gasit mina de aur pentru vitamina C. Dupa cantitatile infime extrase la inceput, acum era capabil sa produca dintr-o data mai multe kilograme. Din 10 litri de suc de ardei, putea sa obtina 6,5 gr de acid hexuronic.
Conform amintirilor lui Szent-Györgyi Albert: „Cateva saptamani mai tarziu, aveam in mainile mele mai mult de jumatate de kilogram de vitamina; pana atunci aveam doar miligrame. Aceasta cantitate am impartit-o in intreaga lume, si astfel am aflat care este compozitia chimica exacta a vitaminei C. Consecinta este ca astazi se fabrica tone, fiind sursa de baza pentru sanatatea omului".
Un alt savant laureat al premiului Nobel, Linus Pauling, a considerat ca vitamina C se poate administra profilactic si terapeutic in numeroase boli, de la banalul guturai pana la cancer.
In zilele noastre, este utilizat nu atat pentru prevenirea deficientei de vitamina C, ci mai ales pentru efectul sau antioxidant si de protectie celulara.
Compania Calivita a creat cateva produse cu un continut ridicat de Vitamina C, produse din extracte naturale din care pot fi foarte usor de asimilat de organism, si cu absorbtie lenta, acestea sunt C 500 cu continut de 500mg de vitamina C, C 1000 cu continut de 1000mg de vitamina C si C PLus Flavonoid, tot un produs exclusiv natural, cu continut de vitamina C extras din macese, macese macinate si bioflavonoizi care amplifica efectul vitaminei C.
Acidul ascorbic este una dintre cele mai importante vitamine, stimuland numeroase reactii. Efectul sau antioxidant accelereaza regenerarea celulelor, anihiland radicalii liberi; este indispensabil pentru tesuturile conjunctive, pentru formarea colagenului. Are un rol important in respiratia celulara, creste in sange nivelul anticorpilor produsi de sistemul imunitar si astfel organismul poate lupta mai activ impotriva infectiilor si a bolilor, in general. Fortifica tesutul muscular, peretii vaselor capilare, ajuta vindecarea ranilor, absorbtia calciului si a fierului; este indispensabil pentru sanatatea dintilor, gingiilor si a oaselor. Activeaza numeroase enzime, participa la sinteza hormonilor din glandele suprarenale, ofera protectie impotriva stresului etc.
Este o substanta optic activa, dextrogira. Deseori se poate auzi ca nu exista nici o diferenta intre efectul acidului ascorbic natural si cel sintetic exercitat asupra organismului. Dar, aceasta nu este intru totul adevarat: dintre cei doi izomeri ai vitaminei C (acelasi numar de atomi, dar molecule cu structuri diferite), acidul L- ascorbic si D- ascorbic, doar tipul L- reprezinta forma bioactiva, adica doar acesta are efectul deplin al vitaminei. In timp ce in sursele naturale se gaseste doar aceasta forma, substantele preparate sintetic contin si acid D- ascorbic.
Acidul L-ascorbic poate fi gasit atat in plante, cat si in organismul animalelor. Unele plante au un continut de acid ascorbic deosebit de mare. De exemplu, 100 gr de macese contin aproximativ 400 mg; bradul, 200mg; patrunjelul, 185mg; ardeiul verde, 125 mg si varza, 87mg.
La fel ca majoritatea vitaminelor hidrosolubile, vitamina C se descompune usor si este sensibila la lumina, caldura si vapori de apa. De exemplu, rosia proaspat culeasa si apoi pastrata 48 de ore la temperatura camerei isi pierde jumatate din continutul initial de vitamina C. Trebuie sa avem in vedere toate acestea atunci cand depozitam vitamina C.
Fiind o vitamina hidrosolubila, surplusul de acid ascorbic este eliminat in 4-6 ore prin urina. De aceea, este mai indicat sa se consume mai multe doze mici in timpul zilei, sau suplimente cu eliberare intarziata, la a caror fabricare se utilizeaza acid ascorbic natural.
articol scris de Dr. Kohán József si preluat de pe site-ul calivita.com